ERZURUM gazetesi
Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği (DATÜB) Başkanı Nazmi Ilıcalı, "Bölgemizde organik ürünlere özel kriterler koyacağız. Çiftçilerimizi eğiteceğiz" dedi.
TANITIM TOPLANTISI
DATÜB ve Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın işbirliğinde hazırlanan "Organik Tarımda Rastlantısal Hatalar için Algoritma Stratejilerini Geliştirme Projesi"nin tanıtım toplantısı, Atatürk Üniversitesi Konuk Evi'nde yapıldı.
ILICALI’NIN SUNUMU
Ilıcalı, burada yaptığı konuşmada, tarımda gelişmenin yerel üreticiye destek vermekle sağlanacağını belirterek, konvansiyonel tarımla pazara çıkmanın mümkün olamayacağını ifade etti.
Erzurum'un tarım üretimi bakımından önemli potansiyele sahip olduğunu belirten Ilıcalı, "Erzurum'un tarım potansiyelinin en iyi şekilde değerlendirilmesi için yerli üretici desteklenmelidir. Örneğin Erzurum'daki fırıncılar unlarını diğer illerden temin ediyorlar. Bu durum önemli bir eksiklik. Yerel üreticiye destek verilmeli ve bu alandaki bilinç arttırılmalıdır. Bölgemizde organik ürünlere özel kriterler koyacağız. Çiftçilerimizi eğiteceğiz. Organik ürünlerin kalite standartları tüketiciler tarafından internet ortamından takip edilebilecek" diye konuştu.
FIRINCI EKMEKLİK BUĞDAYINI KONYA VE ANTEP'TEN ALIYOR
Doğu Anadolu Bölgesi ve Erzurum'un sahip olduğu iklim şartları nedeniyle organik tarım için en ideal bölge olduğunun altını çizen Ilıcalı, bu bölgede üretilen ürünlerin yerel ve ulusal pazarda pay bulamamasından şikâyetçi oldu. Ilıcalı, Erzurum'a ekmeklik buğdayın Konya, Amasya ve Gaziantep'ten getirildiğini, bunun ise düşündürücü olduğuna dikkat çekerek, "Erzurum tarım ve hayvancılık şehri. Şehrimizde üretilen organik buğday Erzurum'da pazar bulamıyor. Yediğimiz ekmeğin unu Antep'ten, Amasya'dan Konya'dan geliyor. Yine ürettiğimiz mercimek, nohut pazarda kendisine yer bulamıyor. Bu kısır döngüden üreticimizi kurtarmamız gerekiyor. " dedi.
REKTÖR VEKİLİNDEN İMALI SİTEM
Programa katılan Atatürk Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Sebahattin Tüzemen ise Aü'ye ait tarımsal üretim arazilerinin Erzurum Teknik Üniversitesi'nin yerleşke alanına tahsis edilmesini imalı bir üslupla eleştirerek, "Tarım alanlarına sahip çıkalım. Amacı dışında bu verimli tarım arazilerini kullanmayalım. " dedi.
Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Altun da Erzurum'da organik tarıma ekonomik destek verdiklerini anlattı. Altun, organik tarım üreticilerine 8 milyon 500 bin TL destekleme ücreti ödediklerine işaret ederek, "Sizler organik tahıl üretin, biz sizleri destekleyelim. Organik ürünler pazarda paketle yer bulsun. " şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Ilıcalı, kentte organik tarıma destek veren kurumların temsilcilerine plaket verdi.