Merkezin faaliyetlerinden, görev ve yetkilerine varıncaya kadar çeşitli konuların ele alındığı rapor, Çevre ve Sağlık Komisyonu Üyesi Ednan Taş tarafından İl Genel Meclisi’ne sunuldu.
Rapora ilişkin olarak bilgiler aktaran Taş, Organ ve Doku Nakli Erzurum Bölge Koordinasyon Merkezi’nin, Ulusal Koordinasyon Sistemi içinde yer alan birimler arasındaki koordinasyonu sağlamak olduğunu belirterek, merkezin aynı zamanda potansiyel donerler için 24 saat icapçı olarak hazır bulunmak şeklinde bir görevinin de bulunduğunu kaydetti.
//ORGAN NAKLİ RAPORU
Adnan Taş, hazırlanan raporda, Organ ve Doku Nakli Erzurum Bölge Koordinasyon Merkezi’nin görev ve işyelişi hakkında şu bilgilere yer verdi: “Kendi Merkezinde tesipit edilen doner adayının yoğun bakım ünitesinde destek tedavisinin sürdürülmesini sağlamak. Beyin ölümü şüphesi halinde, Beyin Ölümü Kurulu’nu oluşturan hekimlerin olgu başına intikallerini ve beyin ölümü tanısının kesin olarak konmasını, beyin ölümü tutanağının beyin ölümü kriterlerine göre ve kurallara uygun biçimde düzenlenmesini sağlamak. Doner adayının ailesiyle görüşerek Kanuna göre gerekiyorsa, doner ailesinden izin almak organ ve doku bağış belgesinin onaylanmasını sağlamak. Organ ve dokunun çıkarlmasını ilgili cerrahlarla işbirliği yaparak organize etmek. Alınan organ ve dokunun ilgili alıcı merkeze naklini sağlamak oradaki personele ulaşarak organ ile alıcını kolayca buluşturmasını sağlamak. Ulusal organ ve doku nakli koordinasyon Merkezinden kendi merkezine teklif edilen organ ve dokuları değerlendirmek amacıyla ilgili transplant hekimleriyle iletişim kurarak doku veya organ kabul veya reddetmek. Organ nakli merkezinde bekleme listeleri oluşturmak, güncellemek ve Ulusal Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Merkezine bildirmek. Organ ve doku kaynağı merkezinde beyin ölümü oluşan her hastayı ulusal organ ve doku nakli koordinasyon merkezine bildirmek. Potansiyel doner tespitini artırıcı faaliyette bulunmak. Organ bağış kampanyaları düzenlemek. Hastane personeline ve halka eğitim vermek. Canlı donerden yapılan nakillerde alıcı ve vericinin tüm bilgilerini incelemek için kurulan etik kurulda yer almak. Bakanlık tarafından organ ve doku nakli konusunda düzenlenecek her türlü eğitim ve kampanyalara bölgesinde iştirak etme ve destek vermek. Gelen organ bağışlarını kabul ederek organ bağış kartı doldurmak. Yapılan faaliyetlerin ve organ bağış senetlerinin 3 aylık periyotlar halinde İl Sağlık Müdürlüğü ve UKM’ye bildirmek. Hasta ve refakatçilere organ ve doku nakli ile ilgili eğitim vermek. Erzurum BKM’ye bağlı 13 ille sürekli irtibat halinde bulunmak.”
//MERKEZİN YÜRÜTTÜĞÜ ÇALIŞMALAR
Çevre ve Sağlık Komisyonu’nca hazırlanan raporda, Organ ve Doku Nakli Erzurum Bölge Koordinasyon Merkezi’nin faaliyetlerine ilişkin olarak bilgiler de aktarıldı. Komisyon Üyesi Ednan Taş, Organ ve Doku Nakli Erzurum Bölge Koordinasyon Merkezi’nin, 2007 yılından 2010 yılının Temmuz ayına kadar 527 kişinin organ bağışı için müracaatta bulunduğunun tespit edildiğini kaydederek, başvuru sahiplerinin her birine organ bağış kartı verildiğinin beyan edildiğini dile getirdi. Komisyonun hazırladığı raporda merkezin çalışmaları ise, şöyle sıralandı: “2007 ile 2010 yılları arasında 9 betin ölümü vakası izlenmiş 7 beyin ölümü vakası tespit edilmiştir. 2010 yılında biri Erzurum Bölge ve Araştırma Hastanesi’nde diğer Erzurum şehir merkezinde olmak üzere 2 defa organ bağışı standı açılmıştır. 01 ile 02 Haziran 2010 tarihinde Erzurum Bölge Koordinasyon Merkezine bağlı 13 ildeki organ ve doku nakli koordinatörlerine eğitim verildi.
21 Haziran 2010 tarihinde Pasinler Devlet Hastane’sinde Sağlık Çalışanlarına eğitim verildi.
21 Mayıs 2010 tarihinde Oltu Devlet Hastane’sinde Sağlık Çalışanlarına eğitim verildi.
18 Haziran 2010 tarihinde Nene Hatun Kadın Doğum Hastane’sinde Sağlık Çalışanlarına eğitim verildi. 17 Mayıs 2010 tarihinde Oltu Devlet Hastane’sinde Sağlık Çalışanlarına eğitim verildi.
21 Mayıs 2010 tarihinde Narman Devlet Hastane’sinde Sağlık Çalışanlarına eğitim verildi. Belirli periyotlarla Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastane’sindeki Sağlık Çalışanlarına eğitimler verilmektedir. Haftanın belirli günleri Diyaliz Ünitesindeki ve servisteki hasta ve refakatçilerine eğitim verilmektedir.”