Tarihin her döneminde bölgenin eğitim, kültür, sağlık ve ticaret merkezi olan Erzurum, son 30 yıl içerisinde adeta ters-yüz oldu. 1970 yılında toplam 270 adet otelin bulunduğu Erzurum’da, gerileme sürecinin en önemli göstergesi otel sayısı oldu. İl genelinde 1980 yılındaki otel sayısı 160 olan, 2000 yılında ise toplam otel sayısının 120’ye gerilediği Erzurum’da, günümüze kadar 20 otelin daha kapısına kilit vurduğu bildirildi.
Erzurum Otelciler ve Kahvehaneciler Odası Başkanı Seyfettin Saka, “Erzurum, bölgenin merkezi olma hüviyetini giderek kaybediyor. Bunun en somut kanıtı, son 30 yıl içerisindeki otel sayısı hareketidir.” dedi.
ERZURUM ÖZELLİK KAYBEDİYOR
Erzurum’un, geçmişte eğitim, kültür, sağlık ve bir ticaret merkezi olduğuna dikkati çeken Seyfettin Saka, “Bizim şehrimiz, tüm akarsuların döküldüğü koca bir deniz gibiydi. Çevre illerden, ilçelerden gelen ticaretçiler, alışverişlerini bu şehirden yapar ve bu şehirde konaklardı. Bu yüzdendir ki, 1970 yılında ilimizde ticaret kaydı bulunan otel sayısı 270’ti.” diye konuştu.
ARŞİVLER GERİLEMEYİ BELGELİYOR
Bölge illerinin buluşma noktası ve ekonominin kalbinin attığı yer olan Erzurum’un, son 30 yıl içerisinde olabildiğince gerilediğini anlatan Seyfettin Saka, arşiv kayıtlarının, şehirdeki kan kaybını gözler önüne serdiğini kaydetti. 1970 yılında 270 olan otel sayısının, 1980 yılında 160’a gerilediğini, 2000 yılında ise bu rakamın 120 olduğuna vurgu yapan Başkan Saka, 2000 yılı başından bu zamana kadar geçen süre zarfında ise, 20 otelin kapısına kilit vurduğunu ifade etti.
SAKA: 2015’TE OTEL KALMAYACAK
Bu gidişle 2015 yılında Erzurum’daki otel sayısının, belki de 50’lerle ifade edilebileceğini anlatan Saka, “Yüzlerce otelin bulunmasına rağmen boş oda bulmanın mümkün olmadığı yıllardan, otellerin işsizlik yüzünden kapılarına kilit vurmak zorunda kaldığı dönemlere geldik. Bu da gösteriyor ki, Erzurum’un üzerinden hemen herkes artık el çekmiş durumda.” şeklinde konuştu. Erzurum’un ticari anlamda felç olduğunu öne süren Saka, otel sayısının azalmasında, ildeki kan kaybı kadar, devlet eliyle açılan misafirhane ve konuk evlerinin de katkısının bulunduğunu ifade etti.
30 YILDA BÜYÜK KAYIP
Saka, şunları kaydetti: “Kimse kalkıp, Erzurum’un son 30 yılında gelişme kaydedildiğini dile getirmesin. Çünkü son 30 yılımız kayıplarla dolmuş. Her meslekten ve her esnaf grubundan manzara aynı görünüyor. Erzurum’un dünü dünde kalmış ve biz geçmişi mumla arar hale gelmişiz.”