Erzurum’daki Oltu Taşı tespih imalatçıları, yerli ve yabanı turistlerin ilgisini çekebilmek için artık farklı modeller üzerinde çalışmaya başladı. Klasik modellerin imalatına ara vererek, Oltu Taşı tespihini yeni tasarım çizgileriyle buluşturan Erzurumlu imalatçılar, “Erzurum, artık klasik bir şehir olmadığına göre, Oltu Taşı’nı da klasik gidişattan kurtarmak gerekiyor.” dediler.
//ÖZEL TASARIM
Erzurum’da 20 yıldır Oltu Taşı tespih imalatçılığı yapan Yunus Biçkici isimli esnaf, teknolojinin gelişmeye başlamasıyla birlikte dünyanın da değişmeye başladığını belirterek, “Benim mesleğe başladığım 20 yıl öncesinde de Oltu Taşı tespih aynıydı, bugün de aynı. Hâlbuki 20 yılda çok şey değişti, dolayısıyla Oltu Taşı tespihinin de değişime uğramış olması lazımdı.” diye konuştu. Bu düşünceden yola çıkarak günümüzde en çok tercih edilen takı tasarım modelleriyle ilgili bir araştırma yaptıklarını anlatan Biçkici, birbirinden farklı modeller belirleyerek imal ettikleri Oltu Taşı tespihlerinin, 2010 yılının yeni yüzü olacağını ifade etti. Tespihlere kazandırılan farklı ve modern çizgilerin, toplumun her kesiminden ilgi görmesini beklediklerini anlatan Yunus Biçkici, bu değişimden umutlu olduklarını söyledi.
//İMALATÇILAR BORÇ İÇİNDE
Oltu Taşı tespihlerde estirmeye başladıkları değişim rüzgârlarından, zamanla diğer takıların da nasipleneceğini anlatan Yunus Biçkici, “Yeni yüzleriyle Oltu Taşı tespihlerimizi vitrinlere çıkardık. Görülen ilgi ve talep, diğer takılarda da yeni tasarımlara imza atmamızda çok etkili olacak.” dedi.
//2009 KAYIP YIL
2010 yılından umutlu olduklarını, 2009 yılını ise, kayıp yıl olarak anacaklarını vurgulayan Biçkici, 20 yıllık meslek hayatında geçirdiği en kötü yılın 2009 olduğuna işaret ederek, “2009’da 365 günün belki 265’ini siftahsız geçirdik. İmalat yapamadık, satış yapamadık, para kazanamadık. Cepten yediğimiz yetmiyor gibi, oturduğumuz yerde binlerce lira da borçlandık. Kimi meslektaşımız bankalara borçlandı, kimi arkadaşımız da, sermayeden tüketti. Kısacası 2009 yılında kayıp hanelerimiz doldu taştı.” şeklinde konuştu. 2010 yılına yeniliklerle girmiş olmanın, yeni umutları da beraberinde getirdiğini kaydeden Biçkici, “Yeni yıl da 2009 gibi geçerse, Erzurum’da artık küçük esnaf diye bir şey kalmaz.” dedi.