Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma Eğitim Genel Müdürü Mahmut Evkuran, yaptığı açıklamada, müdürlük olarak yurt içi ve dışında Türk kültürüne yönelik çalışmalar yaptıklarını söyledi.
Geleneksel sanat taşıyıcılarına özel bir önem verdiklerini, bu kişileri tespit ederek her yıl İstanbul'da 'Altıneller El Sanatları Festivali'nde halkla buluşturduklarını belirten Evkuran, amaçlarının sanatçıların ve ustaların kendilerini tanıtmaları, geliştirmeleri ve ürünlerini pazarlama fırsatı sunmak olduğunu dile getirdi.
//EL SANATLARI SERGİSİ
Festivale her yıl farklı ustaların katılımını sağladıklarını ifade eden Evkuran, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Kurulacak stantlar, çok stratejik önem verdiğimiz 10-15 usta dışında yeni katılacak ustalara verilecek. Bizim önceliğimiz, 'el sanatı camiasında ben de varım' diyen bütün ustaların çıraklarıyla birlikte bu festivale katılmalarını ve pazarla, müşteriyle doğrudan buluşmasını temin etmek. Yıldan yıla katılımcıların değişmesi bizim için önemli.
El sanatı ustalarının en büyük sorunu ürün geliştirememek, pazar bulamamak ve ürün pazar ilişkisinde devamlılığı sağlayamamak. Biz bunu oluşturmaya çalışıyoruz. Kültür ve turizmi yoğun bir şekilde geliştirebileceğimiz bir model arıyorduk. Bu modeli de turizmin en yoğun yaşandığı Taksim Gezi Parkı'nda gerçekleştireceğiz.'
//FESTİVAL
Bu yıl 5'ncisi düzenlenen 'Uluslararası Altıneller El Sanatları Festivali', 30 Temmuz-8 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
Taksim Gezi Parkı'nda açılacak stantlarda, 31 ilden 80 el sanatı ustası hünerlerini sergileme fırsatı bulacak. 9 ülkeden katılımın da olacağı festivalde, ustalar, kurulan stantlarda mesleklerini icra edecek. Festivalde yer alacak bazı el sanatları ve yöreleri şunlar:
'Gaziantep kutnu dokuma, Çorum Kargı bezi dokuması, Zonguldak elpek bezi dokuması, İzmir beledi bezi dokuması, Trabzon Keşan dokuma, Tekirdağ Karacakılavuz dokuma, Gaziantep sedefkar, Osmaniye topaç, Giresun saz kemençe, İstanbul ney yapımı, Tokat aynalı çarık, Ankara Beypazarı gümüşçü, Tokat folklorik bebek, Van kilim, Erzurum Oltu taşı, Eskişehir lüle taşı.'