Yaklaşık 200 metre yükseklikte bir tepe üzerine inşa edilmiş olan, iç kalesi 5’nci Yüzyılda Roma İmparatoru Theodosius tarafından yaptırılan Erzurum Kalesi, yapıldığı günden bugüne gördüğü depremler, savaşlar ve afetlere rağmen halen daha dimdik ayakta duruyor.
Erzurum Kalesi, tarih boyunca bir çok devlet tarafından askeri amaçlarla kullanıldı. Orta Çağda gözetleme kulesi olarak kullanılmış olan Kale, Türkler tarafından kışla olarak kullanılmış ve Osmanlı Mimarisinin Barok Çağında saat kulesine çevrilmiş.
//BİN 600 YILLIK
DİRENİŞ
Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Erzurum Kalesi, bulunduğu tepenin üzerinde bir iç kale ile, bunu çevreleyen dış kaleden meydana geliyor. Bugün iç kale sağlam kalmış olmasına rağmen, şehri çevreleyen dış kale surlarından hiç bir eser kalmamıştır. Surların yedi kapı ile dışa açıldıkları, bugün yerlerinde bulunmayan bu kapıların Tebriz Kapı, Erzincan Kapı, Gürcü Kapı, Kars Kapısı, İstanbul Kapı, Kavak Kapı ve Yeni Kapı adlarını taşıdıkları bilinmektedir.
Günümüze ulaşan iç kalenin duvar kalınlıkları 2-2,5 metre arasında değişmekte olup, halen sekiz burcu ayakta durmaktadır.Tek büyük bir kubbe ile örtülen mescit geleneksel Türk mimarisinin özelliklerini taşımaktardır.
Tarih boyunca Asurlular, Sasaniler, Persler, Araplar, Romalılar ve Bizanslılar arasında sık sık el değiştiren Erzurum Kalesi, 11. yüzyılda Türklerin eline geçmiştir. Kale Mescidi ve saat kulesi Türk mimarlığının ilk örnekleri olmaları bakımından önem taşımaktadır.