Oltu Havzası Âşıklar Kültür ve Dayanışma Derneği’nin yürüttüğü “Kültür Mirasımızı Kayıt Altına Alıyoruz” adlı proje tanıtıldı İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı’nın katkılarıyla 15 Ağustos 2014 tarihinden itibaren yürütülmesine başlanan “Kültür Mirasımızı Kayıt Altına Alıyoruz” adlı kültür projesinin tanıtım toplantısı Oltu Kaymakamlığı toplum merkezi salonunda yapıldı.
Toplantıya, Oltu Belediye başkanı İbrahim Ziyrek, Oltu İlçe Müftüsü Vahittin Kaim, Oltu Halk Eğitim Müdürü Cemal Tanrıver, Oltu Halk Kütüphanesi müdürü Ali Güven, Kurum amirleri, okul müdürleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, öğretmenler, ortaöğretim ve yükseköğretim öğrencileri, Oltu ve çevresinden vatandaşlar katıldı.
ÇALIŞKAN’IN SUNUMU
Programın açılış konuşmasını yapan dernek başkanı Kâmil Çalışkan: “2006 Yılında kurulan derneğimiz faaliyetlerini kuruluş amaçları doğrultusunda bugüne kadar aksatmadan sürdürmüştür. Kültürel değerlerimizin yaşatılması, kayıt altına alınarak gelecek kuşaklara aktarılması, özellikle halk kültürümüzün ve âşıklık geleneğinin tanıtılıp yaşatılması konusunda derneğimiz tarafından, geceler, şenlikler, anma programları ve birçok organizasyonlar yapılmış, projeler yürütülmüş, yürütülmeye de devam edilmektedir. Bugün tanıtımını yaptığımız proje işte böyle bir çalışmanın ürünüdür.’ dedi.
‘Dernekler Dairesi Başkanlığının katkılarıyla yürütmekte olduğumuz bu proje kapsamında yöresel kültür değerlerimiz derlenerek kitap halinde basılacak böylece kültürel zenginliklerimizin kayıt altına alınması ve bu değerlerimizin gelecek kuşaklara aktarılmasına katkı sağlanmış olunacaktır’ diyen Kâmil Çalışkan, proje kapsamında geniş katılımlı bir âşıklar şöleni düzenleneceğini açıkladı.
VURAL PROJEYİ ANLATTI
Proje hakkında detaylı bilgi veren dernek yönetim kurulu üyesi, proje ve program koordinatörü Temel Vural'da, İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığınca Derneklere Yardım Programı kapsamında desteklenen Projenin Oltu İlçe Halk Eğitim Müdürlüğü, Oltu İlçe Halk Kütüphanesi Müdürlüğü, Oltu Kültür Eğitim ve Sosyal Yardımlaşma Derneği ve Oltu Gözlem Gazetesi gibi kurum ve kuruluşların ortaklığı ile hazırlanıp uygulandığını ifade etti.
15 Ağustos 2014’ ten itibaren uygulanmasına başlanan projenin süresinin 12 ve proje kapsamında basılması planlanan kitapların uzun bir hazırlık döneminin ürünü olduğunu, kitaplarla ilgili çalışmanın önemli bir kısmının tamamlanma aşamasında bulunduğunu dile getiren Vural, dernek bünyesinde hazırlanan söz konusu kitap çalışmalarında akademik çevrelerden de önemli destek aldıklarını söyledi.
Proje koordinatörü Temel Vural, “Bu proje, teknoloji ve iletişim imkânlarını doğru ve etkili kullanarak, gelenekten beslenen kültürel zenginliklerimizin, tarihi ve kültürel mirasımızın tanıtılmasına ve yaşatmasına katkı amacıyla tasarlanmıştır. Projeyle, binlerce yıllık sözlü kültür mirasımızın teknolojiye ve popüler kültüre feda edilmemesi hususunda yerel ve bölgesel anlamda bir farkındalık oluşturulacak, öz kültürümüz yaşatılarak millî birliğimizin devamına ve toplumsal barışa katkı sağlanacak; öncelikle kendimiz olmak ve kendimiz kalabilmek fikrinin önemine dikkat çekilecektir. Onlarca yılın ihmaliyle unutulmaya terk edilen kültürel değerlerimizin tespit edilebilen kısmı kayıt altına alınacak, böylelikle kültürümüzün gelecek kuşaklara aktarılmasına önemli bir katkı sağlanacaktır” dedi.
Dernek faaliyetleri ilgili bir sunum ve âşıklar tarafından söylenen türkü ve atışmalardan sonra yapılan ikramla tanıtım programı sona ererken, davetlilere daha önce dernek tarafından yürütülen “Kültür Mirasımızı Kayıt Altına Alıyoruz” adlı proje kapsamında hazırlanmış olan kitaplar hediye edildi.