OSB'de bedelsiz yer tahsisine yeni düzenleme
Organize sanayi bölgelerinde bedelsiz yer tahsisinde, yeniden düzenleme yapıldı.
Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanan "Organize Sanayi Bölgelerinde Yer Alan Parsellerin Gerçek veya Tüzel Kişilere Bedelsiz Tahsisine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik"te değişikliğe gidildi.
Değişikliğe göre yönetmelik, kalkınmada öncelikli yöreler kapsamındaki iller ve Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı'nca 2001 yılı için belirlenen fert başına gayrisafi yurt içi hasıla tutarı 1500 doları veya daha az olan iller ile bu iller dışında kalan ve Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığınca 2003 yılı için belirlenen sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasına göre, endeks değeri eksi olan illerdeki organize sanayi bölgelerinde, 5084 sayılı kanunun öngördüğü istihdam sayısını sağlayacak yatırımlar için organize sanayi bölgelerinin yetkili organlarının karar alması halinde, bedelsiz parsel tahsisinden yararlanacak olan gerçek veya tüzel kişileri kapsayacak.
ALTYAPI İNŞAATLARINDA DURUM
Altyapı inşaatının durumuna göre ilgili organize sanayi bölgesi yetkili organları tarafından yapılacak duyuru tarihinden itibaren yapı ruhsatı alınarak yatırımın iki yıl için 5084 sayılı kanunun öngördüğü istihdam sayısını sağlayarak üretime geçirilmesi zorunlu olacak.
İlgili organize sanayi bölgesi yetkili organları tarafından yatırım koşullarının yerine getirilmediğinin tespiti halinde, gerçek veya tüzel kişilere tahsis edilen parsel 30 takvim günü içinde bir başka katılımcıya tahsis edilebilecek ve ilgili değişiklik Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na bildirilecek. Ancak, bu süre içerisinde bir başka katılımcıya tahsis edilemeyen parsel için yapılan mahsup veya ödeme, organize sanayi bölgesinin bildirimi üzerine, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından iptal edilecek.
YATIRIMCI İFLAS EDERSE
Organize sanayi bölgesi yetkili organları tarafından yatırımın aşamaları takip edilerek denetlenecek. Yatırımcının, iflas dahil yatırıma devam etmemesi durumunda, organize sanayi bölgesi tarafından öngörülen sürede yatırımı tamamlamamasının veya tahsis edilen parsel ile ilgili olarak yapılan denetimler ve düzenlenen raporlar sonucunda, ilgili kanun ve yönetmelik şartlarına uyulmadığının tespiti halinde, organize sanayi bölgesi yetkili organları tarafından yapılan tahsis iptal edilecek.
Yönetmelik, dünden itibaren yürürlüğe girdi.