SAMET ÖZÜNAL(GHA) – Erzurum, nitelikli eğitim olanaklarını birer-birer harcamaya devam ediyor. Türkiye’de birçok şehirde birden fazla Fen Lisesi seferberliği başlatılmışken, ikinci Fen Lisesi için yaprağın bile kıpırdamadığı Erzurum’da, üstün zekalı öğrenciler için kurulan Cevat Dursunoğlu Bilim ve Sanat Merkezi de, bu gidişle elden kayıp gidecek. Geçtiğimiz yıl tarihi Erzurum Kongre binasının bulunduğu kampus içerisinde kurulan Cevat Dursunoğlu Bilim ve Sanat Merkezi, hizmet binası bulunamadığı için eğitim öğretime başlayamıyor. Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’nin eğitim öğretim hizmeti verdiği Kongre Caddesi’ndeki Kongre Binası, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Milli Saraylar Daire Başkanlığı’na bağlandığı için faaliyete geçirilemeyen merkez, ödeneği bile gelmiş olmasına rağmen değerlendirilemiyor.
//ÜSTÜN ZEKALI ÖĞRENCİLER İÇİN EĞİTİM MERKEZİ
Üstün zekalı öğrencilerin eğitim öğretim gördükleri okulların ve ders saatlerinin dışında, laboratuarlarda özel eğitime alınmaları amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kurulan Cevat Dursunoğlu Bilim ve Sanat Merkezi’nde, öğrencilere Fizik, Kimya, Biyoloji, Bilgisayar ve Matematik eğitimleri verilmesi planlanıyordu. İçinde bulunduğumuz eğitim öğretim yılında faaliyete geçmesi beklenirken, hizmet binası sıkıntısı yüzünden hizmet veremeyen Cevat Dursunoğlu Bilim ve Sanat Merkezi, Erzurum’un üstün zekalı öğrencileriyle buluşacağı günü dört gözle bekliyor.
//MERKEZİN İŞLEVİ
Cevat Dursunoğlu Bilim ve Sanat Merkezi’nin faaliyet şekliyle ilgili olarak edinilen bilgilere göre, Bilim ve Sanat Merkezi’nde, Erzurum’da öğrenim gören üstün zekalı öğrenciler yararlanabilecek. Okullarda öğrenim gören öğrenciler arasından üstün zekalı olanlar erken yaşlarda tespit edilerek farkındalık yaratılacak. Merkezde, öğrencilerin, sahip oldukları bu potansiyelin doğru yönlendirilmesi ve kapasitelerinin geliştirilmesi sağlanacak.
Bilim ve Sanat Merkezi’nde; hedef kitlenin ilk etapta 3 ve 4’üncü sınıf öğrencileri olduğu bilgisine ulaşılırken, işleyiş süreci ise, şöyle olacak: Okullara gözlem formları göndermek suretiyle sınıf öğretmenleriyle temasa geçilip, üstün zekalı öğrencilerin bu formlara işlenmesi sağlanacak. Daha sonra Bilim ve Sanat Merkezi’nin komisyonu tarafından değerlendirilmeye alınacak olan öğrencilere, Temel Kabiliyet Testi (TKT) uygulanacak. Bu testten geçebilen öğrencilere daha sonra IQ testi uygulanacak. IQ testinden 130 alan öğrencilerin listesi, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne sunulacak. Bu süreçten sonra Genel Müdürlük, kontenjan sınırları dahilinde öğrenciler arasından bir değerlendirme yaparak, onay verecek. Onayı alınan öğrenciler, böylece Bilim ve Sanat Merkezi’nde eğitim görmeye başlayacak.
//BİLİM VE SANAT MERKEZİ İÇİN ÖDENEK BİLE GÖNDERİLDİ, ANCAK…
Öte yandan Erzurum’da geçtiğimiz yıl kurulan Cevat Dursunoğlu Bilim ve Sanat Merkezi’nin laboratuarlarının kurulumu için 160 bin TL tutarında ödenek gönderildiği öğrenilirken, merkezin faaliyete geçirilmesinin planlandığı tarihi bina, TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı’na devredildi. Bunun üzerine eğitim öğretime başlama takviminde değişikliğe gidilirken, Cevat Dursunoğlu Bilim ve Sanat Merkezi için Erzurum’da başka bir bina da bulunamadı.
//YER SORUNU
Cevat Dursunoğlu Bilim ve Sanat Merkezi’nde eğitim almaya hak kazanan öğrencilerin velileri, bina bulunamadığı için bir türlü faaliyete geçilemiyor oluşunu, “komedi” olarak değerlendirdiler. Erzurum’dan her fırsatta eğitim merkezi olarak bahsedildiğini, ancak bu ifadelerin hep söylemde kaldığını vurgulayan veliler, “Erzurum’da kamuya ait ya da kapasitelerinin çok altında hizmet veren okul binaları var. Böylesine önemli bir merkezin, ödeneği bile gönderilmiş olunmasına rağmen hizmet veremiyor oluşu, Erzurum adına büyük bir ayıptır.” şeklinde konuştular.