SAMET ÖZÜNAL(GHA) – Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, öğrencilere yalnızca eğitim vermekle kalmıyor, isminin hakkını da veriyor. Öğrencilere iktisadi yaşamanın yol ve yöntemlerinin de öğretildiği fakültede, lavabolardaki musluklardan, koridorlardaki aydınlatma sistemlerine varıncaya kadar tüm sistemler fotoselle çalışıyor. Gereğinden fazla su, elektrik ve ısı enerjisi kullanımının önüne geçebilmek için bir dizi tedbirin alındığı İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde, öğrenciler böylece israf etmeden yaşamayı öğreniyorlar. İİBF Dekanı Prof. Dr. M. Suphi Orhan, “Fakültemizde öğrencilerimize sadece iktisat eğitimi vermiyor, aynı zamanda onlara iktisadi yaşamayı da öğretiyoruz.” dedi.
//İKTİSADİ YAŞAMA SEFERBERLİĞİ
Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde (İİBF), ‘iktisadi yaşama’ seferberliği başlatıldı. Her bir öğrencisini geleceğin iktisatçıları haline getirecek olan fakültede, su, elektrik ve ısı kaynaklarının yanında, boya ve temizlik maddelerini de içine alan yeni bir sisteme geçildi. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı M. Suphi Orhan, iktisat öğrencilere, teorik eğitimler verirken, kullandıkları fakülte imkanlarıyla da, israf etmemeyi öğrettiklerini söyledi. Orhan, “Fakültemizin ışıklandırma ve ısıtma sistemleri, fotosellerle çalışıyor. Fakülte dersliklerinde ve koridorlarında öğrenci yoksa ışıklandırma sistemleri de çalışmıyor.” diye konuştu.
//ÖNCE TASARRUF
Geçilen bu sistemin, fakülte açısından alınmış bir tasarruf tedbiri değil, tam tersine öğrencilere iktisat yapmayı ve kaynaklardan tasarruf etmeyi öğretme amacını taşıdığını kaydeden Dekan Orhan, “Fakültemizin taşıdığı ismin hakkını vermek için böyle bir yöntem belirledik. Lavabolardaki su muslukları, deterjan kutuları fotosel sistemiyle çalışıyor. Yine binamızın ıslak zeminlerinde kullanılan modern malzeme sayesinde, uzun süre hijyen sağlanıyor ve temizlik giderleri azaltılıyor. Derslikler ve öğretim üyelerine ait odaların duvar boyaları bile özel katkılarla yapıldı. Böylece duvarlardaki boyalar uzun ömürlü, geç kirlenip ve çok daha kolay temizlenebilir özelliğe sahip.” şeklinde konuştu.
//TASARRUF VE VERİMLİLİK
Binanın ışık ve ses yalıtımı açısından da yeniden gözden geçirildiğini anlatan Dekan Orhan, binaların, insan verimliliği üzerindeki olumlu ya da olumsuz etkilerinin bilinen bir bilimsel gerçek olduğunu vurgulayarak, “Fakültemizin tüm imkan ve olanaklarını kullanıma sunarken, en az harcamayla çok daha fazla verim alabilmeyi planladık. Başvurduğumuz bu yol ve yöntemler, aynı zamanda öğrenciler için de müthiş bir tecrübe olacak. Öğrencilerimiz, ders işledikleri sınıflarından, kullandıkları tuvalet ve lavabolara kadar, fakültenin her bir bölümünde tasarruf etmeyi ve iktisadi yaşamayı öğreniyorlar.” ifadelerini kullandı.