ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Hınıs’ta uyuşturucu operasyonu
Hınıs’ta uyuşturucu operasyonu
Antalya'da Erzurum Günleri
Antalya'da Erzurum Günleri
ATAUNİV 3. Antalya Erzurum Günlerinde
ATAUNİV 3. Antalya Erzurum Günlerinde
Atatürk Üniversitesi kalitesini tescilliyor
Atatürk Üniversitesi kalitesini tescilliyor
Erzurum OBM’de Karakurt dönemi
Erzurum OBM’de Karakurt dönemi
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
16 Mart 2012 Cuma - 11:33

‘Nevruz, Tarihi kültürümüz’

Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Lütfi Sezen, ‘Nevruz geleneği doğrudan doğruya Türklerin Ergenekon destanı ile ilgilidir. Türklerin Ergenekondan çıktığı gün, Nevruz günü olarak kabul edilmektedir.’dedi.

‘Nevruz, Tarihi kültürümüz’

ERZURUM (İHA) - Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Lütfi Sezen, Nevruz’un Erzurum yöresinde eskiden ‘’Yumurta yem günü’’ olarak kutlandığını belirterek, “Kırlara çıkılıp topluca yemekler yenir, eğlenceler düzenlenir. Sofrada mutlaka taze yumurta bulundurulurdu” dedi.
“Türklerde yılbaşı ilkbaharda, gece gündüzün eşit olduğu 21 Mart günüdür. Türk topluluklarında; ‘Nevruz’ , ’Noruz’, ‘Navriz’, ‘Ergenekon’, ‘Bozkurt’ gibi adlarda kutlanan bu bayramla ilgili olarak çeşitli uygulamalara başvurulmuştur” diyen Yrd. Doç. Dr. Sezen, “Divanü Lügatit Türk’te; 12 Hayvanlı Türk Takvim’ inde yılbaşı 21 Mart günü, yani Nevruz’dur. Türkler bu güne ‘yeni gün’ de demektedirler. Kırgızlar’da Nevruz gününün Mart ayında olduğu ve yeni yılın ilk günü anlamına geldiği ifade edilmektedir. Uygur Türkleri yeni yılın ilk ayına ‘’Aram-ay’’ veya ‘’ram’’ adını vermektedirler. Bu, Altınordu yarlıklarında muharrem ayı karşılığında kullanılmaktadır. Çuvaş Türkler’ in de ‘’Navrus’’ m-Mart ayında olup, yeni yılın ilk günü anlamına gelmektedir. Koç burcunun (21 Mart-20 Nisan) İlkbaharın başlangıç olduğu Kutadgu Bilig’de bilinmektedir.” dedi.
Orta Asya toplulukları ile İranlılar arasında ortak bir kültür unsuru olarak görülen Nevruz törenlerinin Türkiye de bir tabiat, varoluş, diriliş bayramı olarak nitelendirildiğini anlatan Yrd. Doç. Dr. Sezen şunları kaydetti; “Güneşin Koç burcuna girdiği gün olan Nevruz, Rumi 6, Miladi 22 Mart’a rastlamaktadır. Şii, Alevi ve Bektaşi Türk Topluluklarında olduğu kadar Sünni Türklerde de Nevruz, ‘’Nevruz- Sultanı’’ ‘’Sultan Neruz’’ adlarıyla bilinmektedir. Orta Asya Türk topluluklarından olan Kazak, Kırgız ve Tatarlar da ‘’Sultan Neruz’’, ‘’Sultan Noruz’’ olarak kutlanmaktadır.
Nevruz geleneği doğrudan doğruya Türklerin Ergenekon destanı ile ilgilidir. Türklerin Ergenekondan çıktığı gün, Nevruz günü olarak kabul edilmektedir. Abulgazi Bahadır Han, Şecere-i Terakime de bunu teyid etmekte ve daha sonraları Türk hükümdarlarının bu günü kızgın ateşte kızdırılan bir demir parçasını örs üzerinde döverek kutladıklarını kaydetmektedir.
Farsçada da Nevruz yılın ilk günü manasında kullanılır. Nev: yeni, ilk Ruz: gün demektir. Güneş’in güneşin koç burcuna girdiği ve ilkbaharın başladığı gün olarak kabul edilir.
Eski İran’da yılbaşı 22 Marttı. Burçların değişmesi ve baharın gelişi sebebiyle bu dönemde, yeryüzünde bir bolluk başlar. Taşıdığı ısıtıcı güç dolayısıyla eski İranlılar güneş ve ateşi, kutsal sayarlardı. Güneşin sıcaklığının hissedilmeye başlandığı ilkbahar günlerinde, büyük din törenleri düzenlenir, eğlence ve şenliklerle yeni yıl kutlanırdı. İranlılar İslam dinini kabul ettikten sonra da bu eski inanç ve geleneklerini bırakmadılar.
Nevruz, Anadolu ve İran dışında; Azerbaycan, Irak, Mısır, Suriye vb. ülkelerde de bir bahar bayramı olarak kutlanır.
Nevruz günü Hz. Adem’in yaratıldığı, Nuh’un gemisinin karaya vurduğu, Hz. Ali’nin halife olduğu veya doğduğu gün olarak kabul edilir. Bu gece bütün canlıların Allah’a secde ettiğine inanılır.
Nevruz, Hz. Ali’nin halife olduğu gün olarak kabul edilen yörelerde dört aşamada kutlanır. Nevruzdan önceki Çarşamba gecesi damlarda ateş yakılır. Bu Hz. Ali’nin savaşa gidişini simgeler. Ertesi gün ‘’ölü bayramı’’ adı verilir. Bu günde, yoksullara ve çocukları helva, meyve, çerez ve çeşitli yiyecekler dağıtılır, mevlit okutulur, ölülerin mezarları ziyaret edilir. Yiyeceklerin bir bölümü de ziyaret edilen mezarların üzerine serpilir. Nevruzdan önceki gün, ‘’ihya gözetme’’ adını alır. Bu gün, Hz. Hüseyin’in ölümüne yas tutulur. Yas sırasında ağıtlar yakılır, maniler söylenir, ayrıca oruç tutulur. Nevruz günü ise, kırlara çıkılıp topluca yemekler yenir, eğlenceler düzenlenir.
Nevruz günü, Erzurum’un yöresinde eskiden ‘’Yumurta yem günü’’ olarak kutlanırdı. Kırlara çıkılıp topluca yemekler yenir, eğlenceler düzenlenir. Sofrada mutlaka taze yumurta bulundurulurdu. “

 
Ağırman Şehit Benna’yı anlatacak
 
Palandöken’de kayak kazası: 2 yaralı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erkmen ermeni vahşetini anlatacak
Erzurum’un tarihi imajına araştırma, panel, konferans ve sergileriyle ...
Başkent’te 12 Mart coşkusu
Prof.Dr. Selma Yel, Erzurum’un Antep kadar Gazi, Maraş kadar Kahraman ...
‘Nevruz milli kültürümüz’
Güneş Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, Nevruz’un Türk dünyasında, ...
 
AB edebiyata da girdi
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle ...
Sahhaflık kültürü zamana direniyor
Kaybolmaya yüz tutmuş olan sahaflık mesleği günümüzde pek rağbet görmese ...
ŞT, “Ele Avuca Sığmaz” turnesinde
Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane ve Ardahan’da seyirci rekoru kıran ...
 
Eğitimde doğu-batı buluşması
İstanbul Köy Hizmetleri Anadolu Lisesi öğrencileri Erzurum’a gezi gerçekleştirerek ...
Pasinler’de kurtuluş coşkusu
Pasinler ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 94. yıldönümü düzenlenen ...
Kocaeli’nde 12 Mart coşkusu
1993 yılından beri Kocaeli'de faaliyet gösteren 500 üyesi bulunan Kocaeli ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Maskesiz gezenimiz var mı?
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Tek Ayaklısı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Aileyi Bitiriyorlar, Milleti Yok Ediyorlar
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Erzurum, Vefa ve Kemanî Haydar Telhüner.. -1
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
1 milyon Mehmet’in ardından...
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Amerika’nın Yangın İmtihanı ve Türkiye’nin Farkı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva