FATİH DÜZAVCI
ERZURUM (İHA) - Erzurum’un Narman ilçesinde yüzyıllardır bulgur kaynatma geleneği devam ediyor.
Ağustos ve Eylül aylarında başlanan bulgur kaynatma telaşı, mahalle aralarında birlik ve beraberliği de beraberinde getiriyor. Hasat yapılan buğdayların yıkanmasının ardından mahalle aralarında kurulan ocaklar üzerine konulan bakır kazanlarda binbir güçlükle kaynatılan buğdaylar daha sonra yerlere serilen hasırlar üzerinde kurutulmaya bırakılıyor. Mahalle aralarında kaynayan kazanların başına toplanan vatandaşlar bir yandan bulgur kaynatırken diğer yandan ise çay içip, mısır pişirerek sohbet ediyor.
Bulgur kaynatan vatandaşlardan Şühriye Kısa, “Yapımı çok zahmetli bir şey ama alıntı bulgurlar bunları tutmuyor kaynattığımız bulgurları ince ve kalın olarak iki çeşit yapıyoruz. Bunlardan kışın den köftesi, bulgur pilavı ve çorbalarda kullanıyoruz. Eğer gece kaynatırsak komşularımızla birlikte ateş közünde mısır pişirerek isli demlikle çay kaynatarak bu geleneği yaşatmaya çalışıyoruz” dedi.