ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Evlat nöbetindeki ailelerden 2025 umudu
Evlat nöbetindeki ailelerden 2025 umudu
Yazgan'a son veda
Yazgan'a son veda
ATAUNİV bilimsel başarılarıyla sıra atladı
ATAUNİV bilimsel başarılarıyla sıra atladı
Hınıs’ta Yerli Malı Haftası etkinliği
Hınıs’ta Yerli Malı Haftası etkinliği
Yiğidolardan Turistik Doğu Ekspresi beklentisi
Yiğidolardan Turistik Doğu Ekspresi beklentisi
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
27 Ağustos 2013 Salı - 01:34

Kavaz tarihe ışık tuttu

Erzurum AK Parti eski Milletvekili, Bitlis Eren Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Kavaz tarihe ışık tuttu.

Kavaz tarihe ışık tuttu

23'ncüsü düzenlenen Uluslararası Avrasya - Ahlat Kültür Buluşma Şenlikleri 23 - 25 Ağustos tarihlerinde Ahlat'ta gerçekleşti. Mehteran, Halk Oyunları Gösterisi, Kültür Irkı Buzağı Yarışması, Yemek Yarışması, Fotoğraf Sergi Açılışı, Su Sporları Gösterisi, Cirit, Panel, Karakucak Güreşleri gibi çeşitli etkinliklerin olduğu program Hükümet Konağı'nda Bitlis Eren Üniversitesi, Ahlat Kaymakamlığı, Ahlat Belediye Başkanlığı ve Ahlat Kültür ve Eğitim Vakfı çelenklerinin sunulmasının ardından kortej eşliğinde kültür merkezine yürüyüşle başladı. Yapılan açılış konuşmalarında Ortadoğu'da yaşanan üzücü olaylardan dolayı duyulan endişeler dile getirilerek bu durumun en kısa zamanda sona ermesi temennilerinde bulunuldu.

Ahlat Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Ahmet Köksal; "En büyük yatırımın eğitime yapılan yatırım olduğuna inanan bir vakıfız. Bu zamana kadar ekonomik durumu uygun olmayan 350 kardeşimize katkıda bulunduk ve kaynaklarımızın elverdiği sürece katkıda bulunmaya devam edeceğiz" dedi.

Ahlat Belediye Başkanı Mümtaz Çoban; "Ahlat'ta kültür buluşması şenliklerini bir festival havasında kutlamak emelinde çıktığımız bu yolda haklı nedenlerden dolayı programın özellikle eğlenceyi gerektiren bölümlerini Ortadoğu'da yaşanan olaylar nedeniyle iptal ettik. Buradaki fiili karşısında bizlerde tepkimizi en güçlü şekilde ortaya koyacağız. Türklerin devlet kurduğu Ahlat'tan bu sesleniş, bu nida sanırım bütün İslam aleminin de ortak duyguları olacaktır" dedi.

Ahlat Kaymakamı Osman Dölek; "İlçemizin ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtılmasında bu tür etkinliklerin daha kapsamlı ve geniş katılımlı olması gerekir. Anadolu'nun giriş kapısı ve Kubbet-ül İslam olan beldemizi kalkındırmak ve dünyaya tanıtmak bütün Ahlatlıların en önemli görevi olmalıdır" dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Mahmut Doğru; "Herkesi 25-27 Eylül'de ikincisini düzenleyeceğimiz Ahlat-Avrasya Kültür ve Sanat Sempozyumu'na davet ediyor ve düzenleyeceğimiz etkinliğe katılmanızı temenni ediyorum" diyerek kültür haftası içerisinde Ahlat, kültür ve sanat değerlerinin tartışılacağı bir panelin olacağını belirtti.
Bitlis Vali Yardımcısı Akif Pektaş; "Elbette ki, bir olmak, iri olmak, diri olmak birliğimizi ve beraberliğimizi pekiştirme adına bu tür etkinliklere yer verilmesi çok çok önemlidir. Bu noktada emeği geçen herkese teşekkürlerimizi sunuyor bundan sonraki etkinliklerin barış içerisinde devam etmesini diliyoruz" dedi.

Program, Kültür Irkı Buzağı Yarışmasının ardından fotoğraf sergisi ve su sporları gösterisi ile devam etti.

23. Uluslararası Avrasya Ahlat Kültür Buluşması Şenlikleri çerçevesinde Üniversitemiz tarafından düzenlenen Kubbet-ül İslam Ahlat konulu panel 25 Ağustos Pazar günü saat 14.00'te Ahlat Kültür Merkezi'nde Rektörümüz Prof. Dr. Mahmut Doğru başkanlığında gerçekleşti.

KAVAZ’IN İDDİASI

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Kavaz; "Ahlat'ı hangi yönüyle ele alırsak alalım, uzun ve çok detaylı bir konuşmayı gerektirecek kültür zenginliğine sahiptir. Tarihinde başkent olmuş önemli kültürel tarihi değerlere sahip bir yöremizin merkezidir. Ahlatlıların Ahlat'a sahip çıkmaları konusunda manevi bir gayrete gelmeleri gerekiyor. Ahlat, Anadolu'nun kapısıdır. Anadolu'nun hangi coğrafyasına giderseniz gidin Ahlat mezar taşlarıyla, kültürüyle, yetiştirdiği alimleriyle çok iyi bir konumda. Ahlat'ın tarihini incelediğimde Erzurum'a denk bir il olduğunu gördüm" diyerek 1930'da Ahlat ile ilgili ilk eseri yazan Erzurumlu yazar Abdurrahim Şeref Beygu'nun Ahlat'ın belgeleri anlatırken Anadolu'da pek az bir şehrin Ahlat derecesine çıkabileceğini ve buna rağmen bu şehrin bu kadar az tanıtılmış olması ve az sahip çıkılmasının üzüntüsünü dile getirdiğini belirtti. Prof. Dr. Kavaz; "Osmanlıda şehir tarihi yazılan nadir yerlerden biridir Ahlat. Bu tarihe sahip çıkmazsanız başkaları gelir size sahip çıkar ve o zaman siz başkalarının esiri olursunuz. Fikri, tarihi, medeniyeti, irfanı olan bir medeniyet olmanın yolu, üzerinde bulunduğun toprağa sahip çıkmaktır" dedi.

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Tevfik Emre Şerifoğlu, Bitlis ve Ahlat'taki arkeolojik araştırmaların tarihçesi hakkında yaptığı konuşmada, 1950li yıllarda ilk arkeolojik çalışmaların Charles Burney tarafından gerçekleştirildiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Şerifoğlu; "Bu çalışma Elazığ'dan Ağrı'ya çok geniş bir alanı kapsadığı için Bitlis yüzeysel bir araştırma olarak kalmıştır fakat araştırmanın en önemli sonucu insanların ilk yerleşik hayata geçtikleri neolitik dönemden itibaren iskan edilmiş bir bölge olduğunu ortaya koymuş olmasıdır" dedi.

Erciyes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Celil Arslan, Ahlat turizm odaklı kalkınma planı konulu sunumunda; "Turizm odaklı kalkınma projesini gerçekleştirecek bir ekip ve Ahlat Belediyesi bu proje çalışmasını gerçekleştirmelidir." dedi.
"Nemrut Süphan Jeoparkı" konulu sunumu yapan Jeoloji Mühendisi Evrim Çelik; "Jeopark projesi çerçevesinde Bitlis ve ilçelerinin sahip olduğu kültürel değerleri gelecek kuşaklara taşımayı hedefliyoruz. Bölgemizde bulunan Dünya'nın 2'nci büyük volkanik krater gölü olan nemrut krater gölü, nemrut dağı ve Türkiye'nin 3'ncü büyük dağı olan Süphan dağı jeopark alanı olabilecek yerlerden birisidir" dedi.

ŞEN’İN SUNUMU

Ahlat mezar taşlarının Türk İslam mezar taşları içerisindeki yeri ve önemi hakkında bilgi veren Araştırma Görevlisi Korkmaz Şen; "Türkler İslamiyet'i kabul ederek yeni tanışmış oldukları İslam kültürünü ve kendi kültürlerini bir potada eritebilmişler. Ahlat mezar taşlarına baktığımızda bunu en açık şekilde görebiliyoruz." dedi.

"2001-2012-2013 Yıllarında Yapılan Eski Ahlat Şehri Kazı Çalışmaları" hakkında bilgi veren Prof. Dr. Recai Karahan; "Çalışmalarımıza 2011 Ağustos ayında başladık. Şimdiye kadar 210 dönümlük arazide ot biçme, 40 adet mezar taşında liken temizliği, 70 adet eğrilmiş olan mezar şahide ve sandukası düzeltme gibi çalışmalar yaptık" dedi.

Panele katılan herkese teşekkür ederek sözlerine başlayan Ahlat Belediye Başkanı Mümtaz Çoban; "Ahlat'la ilgili değerlendirmelerinden dolayı bütün akademisyen arkadaşlarıma huzurlarınızda çok teşekkür ediyorum diyerek Ahlat'ın tarihi, kültürel öneminden bahsetti.(KAYNAK BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ WEB SİTESİ)

 

 
Onlarla övünüyoruz..
 
Büyükşehir’e yeni vizyon…
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TSK Sergisi ilgi odağı oldu
Vatandaşın da yoğun ilgisini çeken sergide, TSK çalışanları tarafından ...
Festivalle köyünü tanıtacak
Dünyaca ünlü kuaför Harun Cici, dünyanın her yerinde yaptığı festivalini ...
Cemal Süreyya’ya vefa
Şair Cemal Süreya’nın heykeli, doğum yeri Pülümür'e dikildi.
 
İpek Yolu Kervanı Erzurum’a ulaştı
İstanbul-Gyeongju Dünya Kültür Expo 2013 bünyesinde gerçekleştirilen ve ...
İpek Yolu Kervanı Erzurum yolunda
İpek Yolu Karavanı; 24 Ağustos tarihinde Erzurum, 25 Ağustos’ta Ürgüp, ...
Erzurum 82’inci İzmir Fuarı’na katılacak
82. İzmir Enternasyonal Fuarı’na 34 il gelecek. Bunlar arasında Erzurum da yer alacak.
 
Erzurum’da tarih turizmi öne çıktı
Erzurum'a gelen yerli ve yabancı turistler tarihi yerlerde fotoğraf çekilerek ...
EDT yeni sezona hazırlanıyor
Erzurum Devlet Tiyatrosu (EDT), tiyatro mevsiminin ilk perdesini 3 Ekim’de ...
Mısır katliamına sergili tepki
Yakutiye Kent Meydanında Mısır'da katliama ve zulme uğrayan Müslümanların ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
“Merhamet” Politikası ve Terör
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Kasadaki Altın Saatler
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Kağıt gazete dönemi bitti!
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Prof. Dr. Fatih Alper Gibi Derman Olacaksın !
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
İş Yapma Ayrı Sahiplenme Ayrı İştir Ve Erzurumspor
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva