Prof. Dr. H. Ömer Özden, Erzurum’un yetiştirdiği kültürlü, esprili ve halk tarafından çok sevilen din adamlarından biri olan Naim Gölleroğlu’nun ikinci kitabını çıkardı. Komik ve ders verici anılar bırakan Naim Hoca’nın ikinci kitabı çıktı. Prof. Dr. Ömer Özden, Naim Hoca’nın hayatını anlatan, hoca ile münakaşaya girmiş, anısı bulunan onlarca kişi ile röportajlar yaptı. Bu röportajları ve anıları ikinci kitabından toplayan Özden, Atatürk Üniversitesi’nin destekleriyle Naim Hoca’yı kitabında anlattı.
Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Felsefe Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. H. Ömer Özden, Naim Hoca’nın yaşadığı dönemde adeta bir halk kahramanı olarak görüldüğünü ve çok sevildiğini söyledi. Hoca’nın adeta bir Erzurumspor ateşi taraftarı olduğuna dikkat çeken Özden, “Şaka ve esprilere ters tepki vermeden hoşgörü ile karşılar ve bir takım nasihatlerde bulunur. Gönül kırmadan, yaptıkları şakanın iyi olmadığını güzel bir şekilde söylerdi. İçki içenlerin bile masasına gidip zararlarından söz eder ve birçok kişinin bu illetten kurtulmasına neden olmuştur. Bazı bıçkın tipler bile Hoca ile tanıştıktan sonra çok düzgün insanlar olmuştur. Fakir fukarayı gözeten, insanlara faydası olan önemli bir şahsiyetti. Halkın içinde olan bir insandı. Bakanlar kurulu vasıtasıyla ailesi istediği bir yerde defnedilebileceği söylenmesine rağmen, ailesi, ‘Babam halk adamıydı, halkın içinde olmalı’ düşüncesiyle Asri Mezarlığa defnedildi. Spor müsabakalarına katılan, sporun insan hayatındaki önemini bilen, tiyatro oyunları şehrimize geldiğinde, sinema filmleri, Fuzuli Divanının bir bölümünü, Alvarlı Efe’nin divanının tamamına yakının bilen, Yunus Emre, Nesimi’nin şiirlerini bilen ve örnekler veren bir insandı. Erzurumlu Emrah’ın tüm şiirlerini bilen biriydi. Kendi de şiir ayazdı. 20’ye yakın şiirini derleyip kaleme aldığımız kitaplarda yayınladım. Bu kitap yayınlandıktan sonra üniversitemizin Erzurum’un yüzleri’ diye projesinde böyle bir ikinci kitap yazmamı istediler. Elimizdeki mevcut büyük kitabın yanına daha farklı bir üslupla sundum. Kendimize ait bilgileri kendi üslubumuzla yazdık. Aynı bilgileri özet ifadelerle bu kitaba aktardır. Böylelikle Naim Hoca’nın ikinci kitabını çıkarmış olduk.” dedi.
NAİM HOCA KİMDİR?
Naim Hoca 1925 yılında Erzurum'da dünyaya geldi. On yıl boyunca Erzurum Zeynel Camiinde imamlık ve vaazlık yapan Naim Hoca, koyu bir Erzurumspor taraftarıydı. Naim Hoca 1993 yılında PKK’nın Erzurum'un Yavi ve Çiçekli beldelerine yaptığı katliam sonucu sokaklara taşan halkı Kürt kökenli vatandaşlara saldırmak üzereyken ikna ederek olası bir faciayı önlemişti. Bilgili, kültürlü bir insandı; özellikle tarih bilgisi çok kuvvetliydi. 69 yaşında akciğer kanserine yakalandığı güne kadar çarşıdaki 3 - 4 metrekarelik küçük dükkânında sarraflık yaparak hayatını kazanıyordu. 4 yıl boyunca kanserle mücadele ettikten sonra 1999 yılının 14 Ekim günü, 73 yaşında vefat etti. Vefat ettiği gün bütün Erzurum ağladı. Bir tane esnaf bile dükkânını açmadı. Türkiye'nin dört bir yanından gelen yüzbinlerce kişi cenazesine katıldı. Kalabalık camiye sığmadığı için cenaze namazı caddelerde kılındı. Başta Komutanı olmak üzere 9. Kolordu Komutanlığı'nın tüm subayları da cenaze törenindeydiler çünkü rahmetli Naim Hoca gerçek bir Atatürkçüydü. Naaşı geçerken tüm askerler selam durdular ve üzerinde Atatürk resmi olan bir çelengi kabrine koydular. En büyük özelliği de "moskof" dediği komünistlerden aşırı derecede nefret etmesiydi.