//FİTRELERİNİZİ GECİKTİRMEYİN
Ramazan Bayramı’nın birinci günü tan yerinin ağarmasıyla birlikte vacip olan ve halk arasında ‘Fitre’ denilen Sadaka-i Fıtır’ın, Ramazan Bayramı’ndan önce sahibine ulaştırılması çağrısında bulunuldu. Erzurum Müftüsü Yakup Arslan, Sadaka-i Fıtır’ın, insan fıtratındaki yardımlaşma ve dayanışmanın bir gereği olarak insan bedeninin bir zekatı olarak kabul edildiğini söyledi. Halk arasında ‘Fitre’ olarak adlandırılan bu sadaka türünün, ‘can sadakası’ ya da ‘beden sadakası’ şeklinde de adlandırıldığını anlatan Müftü Arslan, “Sadaka-i Fıtır, yoksulların ihtiyaçlarının giderilmesinde, bayram gününün neşesinden onların da istifade etmelerinde önemli bir rol oynar.” dedi.
//FİTRE MİKTARI
Günümüzde az ya da çok gelire sahip olan herkesin fitre vermesi gerektiğini vurgulayan Müftü Yakup Arslan, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, bu yıl asgari fitre miktarını 7 TL olarak belirlediğini bildirdi. Mali durumu iyi olanların, bu rakamla sınırlı kalmayacaklarını, dilemeleri halinde bu rakamın üzerinde de Fitre verebileceklerini aktaran Arslan, “Fitre, Ramazan ayı içinde de verilebilir. Hatta fakirlerin bayram ihtiyaçlarını karşılamaları için bayramdan önce verilmesi daha da iyidir. Ancak bayram sabahına kadar Fitre verilmemişse, bayram günlerinde ödenmesi gerekir. Zamanında ödenmeyip, sonraya bırakılan Fitreler ise, en kısa zamanda ve mümkün olan ilk fırsatta ödenmelidir.” diye konuştu.
//ZEKÂTIN RAMAZAN’DA VERİLMESİ ŞART DEĞİL
Öte yandan Erzurum Müftüsü Yakup Arslan, Ramazan ayında daha fazla sevap kazanıldığı düşüncesiyle verilen zekatın, diğer zamanlarda da verilebileceğini söyledi. Zekat vermenin İslam'ın 5 şartından biri olduğunu hatırlatan İl Müftüsü Yakup Arslan, “Ramazan’da daha çok sevap kazanılır düşüncesiyle bu ayda daha fazla zekat veriliyor. Zekat, zamanı gelmeden de verilebilir. Akraba, komşu gibi yakınlardan başlayarak hakiki fakirlere zekat vermek daha evladır. Zengine zekat verilmez. Kişi, akrabasından birine zekat verirse hem zekat, hem de akraba ziyareti sevabı kazanır.” dedi.
Verilen zekatların, Allah katında sevap olarak değerlendirildiği gibi, Allah’ın; 1'e 10, 10'a da 100 verdiğini vurgulayan İl Müftüsü Arslan, “Bir kimsenin bir yıllık ihtiyacından ve borcundan başka 80.18 gram altını veya onun karşılığı parası, ticaret malı varsa, üzerinden de tam bir yıl geçmişse, kırkta bir oranında zekat vermesi gerekir.” diye konuştu.