ERZURUM(GHA) – Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü’nde, ılıman iklim meyve türlerinin yetiştirilmesi amacıyla çeşitli ARGE çalışmaları yürütülüyor.
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Muharrem Güleryüz, bölümde yürütülen çalışmalarla ilgili olarak bilgiler verdi. Bahçe Bitkileri Bölümü olarak, mikroklima iklim özelliği taşıyan Uzundere, İspir, Olur, Erzincan ve Iğdır’da ılıman iklime uygun meyve türleri yetiştirilmesi yönünde çalışmalar yaptıklarını söyleyen Güleryüz, söz konusu bölgelerde başta çilek olmak üzere çeşitli meyve türlerinin yetiştiriciliğinin yapılmasını sağlamayı hedeflediklerini dile getirdi. Yürüttükleri çalışma kapsamında içerisinde yetiştiricilerin de bulunduğu bir ortam oluşturduklarını ve öğrencileri gruplar halinde üreticilerle bir araya getirdiklerini kaydeden Güleryüz, “Öğrencilerimize ve üreticilerimize ılıman iklim meyvelerinin yörede nasıl yetiştirilebileceğini hem teorik, hem de pratik olarak öğretiyoruz. Üreticilerimizle sık sık bir araya geliyor, onları bilgilendiriyoruz.” diye konuştu. Erzurum’un mikroklima diye nitelendirilen birçok bölgesinde başta çilek olmak üzere ılıman iklime uygun birçok meyvenin yetiştirilmesinin mümkün olduğunun altını çizen Prof. Dr. Güleryüz, “İlimizin Uzundere, Olur ve İspir ilçeleri, bu açıdan çok elverişli bir iklim yapısına sahip. Yine Erzincan ve Iğdır illerinde de benzer nitelikte üretimin yapılması imkanlar dahilinde. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü olarak, hem Erzurum’un ilçelerinde, hem de bölge illerinde çeşitli üretim teknikleri üzerine bilimsel çalışmalar ve yanı sıra pratik eğitim uygulamaları yürütüyoruz.” şeklinde konuştu.
BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ, SEBZE VE MEYVECİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİNE KATKI SAĞLIYOR
Öte yandan Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü’nün, ARGE çalışmaları dışında Erzurum’da sebzecilik, bağcılık ve sulama gibi konularda da yöre üreticisinin hizmetinde olduğunun altını çizen Bölüm Başkanı Prof. Dr. Muhurrem Güleryüz, “Üreticilerimiz, sulamadan aşılamaya, bağcılıktan sebze ve meyveciliğe varıncaya kadar birçok alanda bizden yardım ve destek alıyor. Üreticilerimizin bahçelerini ve üretim sahalarını ziyaret etmek suretiyle yürütülen bu çalışmalar, Erzurum’da bitkisel üretimde bilimsel metotların kullanılmasında büyük rol oynuyor. Çünkü sebze ve meyvecilik, Erzurum’da daha yeni yeni keşfedilmeye başlanan bitkisel üretim alanları arasında geliyor. Bizim amacımız, bu tip üretimlerin artırılması, yaygınlaştırılması ve modern teknikler kullanılarak gelişim sürecinin hızlandırılmasını sağlamak.” diye konuştu.
Prof. Dr. Güleryüz, yöredeki üreticilere çağrıda bulunarak, Bahçe Bitkileri Bölümü’nün, her türlü imkanıyla üretime katkı sunmaya hazır olduğunu sözlerine ekledi.