ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Aziziye Kahramanı Miralay Bahri Bey’e vefa
Aziziye Kahramanı Miralay Bahri Bey’e vefa
GSİM’den  filenin dadaşlarına motivasyon desteği
GSİM’den  filenin dadaşlarına motivasyon desteği
Erzurum’da aranan 6 şahıs yakalandı
Erzurum’da aranan 6 şahıs yakalandı
Şehit Polis Akoral rahmet niyazlarıyla anıldı
Şehit Polis Akoral rahmet niyazlarıyla anıldı
Emniyet üniversite öğrencilerini bilgilendiriyor
Emniyet üniversite öğrencilerini bilgilendiriyor
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
10 Haziran 2013 Pazartesi - 15:59

‘Metodumuz peygamberin metodudur…’

Görmez, "Metodumuz elbette peygamberin metodudur. Peygamberi metot, mesafeli duruş ve eğilimleri gidermeye, kaldırmaya bir davet, çaba ve çağrıdır. Bu çağrı zihne, gönle ve davranışa inecek, etkileyecek ve yüceltecek bir çağrıdır."dedi

‘Metodumuz peygamberin metodudur…’

Diyanet İşleri Başkanlığının yurt dışı hizmetlerinin ana esaslarının ele alındığı  “Yurtdışı Hizmetleri Konferansı” Sapanca'da başladı.
Sapanca’da Güral Otel’de 4 gün sürecek toplantının açılışında konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, “Bugün dünyada İslam’a ve Müslümanlara yönelik en büyük yanlış İslamofobia’dır. Artık bilimsel araştırmalar ortaya koymaktadır ki, İslamofobia’nın Avrupa, Amerika ve İsrail üçgeninde siyasetin ürettiği bir korku olduğunu, bunun bir endüstriye dönüşmeye başladığını hepimiz bilerek hareket etmek durumundayız. İslam’a yönelik bu korkuyu, nefreti ortadan kaldırmak için farklı dini kurumların bir araya gelerek ortak bir çaba içinde olmaları gerektiğini ifade etmek istiyorum” dedi.
Son günlerde Batı’da yükselişe geçen İslam düşmanlığı ve İslam dünyasında yaşanan mezhep çatışmalarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulunan Başkan Görmez, “Savaş, şiddet ve terörden sonra yaralanan bilinçlerin, ortaya çıkan cehaletlerin meydana getirdiği kavgalar mezhep rengine bürünerek yoluna devam etmektedir” ifadelerini kullandı.
GÖRMEZ’İN SUNUMU

Başkan Görmez şunları söyledi;“Bugün İslam dinini ve bütün Müslümanları her biri içerden ve dışardan olmak üzere iki büyük sorunla boğuştuğuna şahit oluyoruz. İçeriden olan sorun, bugün bilhassa İslam dünyasında mezhep çatışmaları. Ben bütün değerlendirmelerimde İslam dünyasında olup bitenleri doğrudan tarihte ortaya çıkan mezheplerin bir çatışması olarak görmediğimi ifade ediyorum. Bilakis bütün siyasi sorunların bilhassa şiddet, savaş, terör ve işkencelerden sonra yaralanan bilinçlerin ürettiği bir tefrikanın ürünüdür. Yaralanan bilinçlerin bu dönemler içerisinde ortaya çıkan cehaletlerin meydana getirdiği kavgalar mezhep rengine bürünerek yoluna devam etmektedir.”
“İSLAM MEDENİYETİNİN İKİ BÜYÜK AİLESİ VARDIR. BİRİSİ EHLİ SÜNNET DİĞERİ EHLİ BEYT. BU İKİ YOL DA KAYNAĞINI HZ PEYGAMBERDEN ALIR…”
Büyük İslam medeniyetinin iki büyük ailesi vardır. Birisi ehli sünnet diğeri ehli beyt. Aslında bu iki yol ve yöntemde kaynağını Hz Peygamberden alır. Birisi Peygamberin sünnetidir diğeri Peygamberin ehli beytidir. Peygamberin sünnetiyle ailesini birbirinden ayırmak mümkün değildir. Bu vesileyle şunu ifade etmek isterim. Bu konulara sadece siyaset penceresinden bakıp değerlendirmek başka yanlışları da beraberinde getirebilir. Bilhassa bütün dini kurumların, din bilginlerinin, dini mercilerin bir araya gelerek İslam dünyasında ‘Allahuekber’ nidalarıyla insanların neden birbirlerini katletmeye çalıştıklarını; bütün mesailerini, çabalarını, gayretlerini bu konular üzerinde tekzip etmek durumundadır.
Diyanet İşleri Başkanlığının yurtdışına hizmet götürürken önemli bir misyon taşıdığını, belirten Başkan Görmez, bu misyonu şu sözlerle ifade etti;
“Diyanet İşleri Başkanlığının yurtdışına hizmet götürürken elbette bir misyonu var. Her müşavirliğimizin, ataşeliğimizin, koordinatörlüğümüzün büyük bir misyonu var. Ancak hiç birisi misyoner değildir. Misyonerlik bizim geleneğimizde yoktur. Ama bu bizim bir misyona sahip olmadığımız anlamına gelmez. Bizim üç büyük misyonumuz var. Birincisi, bu bir iyilik hareketidir. Dünyanın her tarafına iyilik götürme hareketidir. İkincisi, bu hizmet bir barış hareketidir. Çünkü Diyanet İşleri Başkanlığı din hizmeti ve din eğitimi götürdüğü bütün ülkelerde, coğrafyalarda barışı esas almıştır. Üçüncü büyük misyonumuz, bilgi hareketidir. Bilhassa dünyanın muhtelif yerlerinde Müslümanlar kimliklerini yeniden inşa etme çabasına girdiklerinde doğru bilgiyi onlara taşımak ve doğru bilgiyle hareket etmek bizim en önemli görevlerimizdendir.”
Başkan Görmez, konuşmasını şöyle dürdürdü;
“DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI TÜM DÜNYADAN BÜYÜK TALEPLERLE KARŞI KARŞIYA…”
Her şeyden önce çok geniş bir coğrafya ve ülkeler manzumesiyle karşı karşıyayız. Zaman ilerledikçe talepler ve ihtiyaçlar artıyor, hizmetlerimiz bütün dünyaya yayılıyor. 1960’ların sonunda sadece yurtdışına göçen vatandaşlarımıza hizmet götürmek için yurt dışı teşkilatını kuran Diyanet İşleri Başkanlığının bugün Asya’dan Afrika’ya İslam coğrafyasının tamamında hatta Müslümanların yaşadıkları bütün ülkelerde Müslüman azınlıklara hizmet götürmeye çalışması hatta 2014’te ‘Latin Amerika Dini Liderler Zirvesi’ni planlamamız Diyanet olarak nasıl büyük bir taleple karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor.
“MASA BAŞINDA TESPİT EDİLMİŞ BİR MODELLEMEYLE GÖTÜRÜLECEK HER DİN HİZMETİ YARAR YERİNE ZARAR VEREBİLİR…”
Diyanet İşleri Başkanlığını yurt dışı hizmetleri öncelikli olarak yurt dışındaki millet varlığımıza yönelik, ancak Balkanlar, Kafkasya, Afrika, Çin, Latin Amerika, muhtelif ülkelerdeki Müslüman azınlıklara yönelik ilişkilerimiz ve hizmetlerimiz artarak devam etmektedir. Bu yapı ve farklılıklar bilinmeden, bu yapı tespit edilmeden Türkiye’de masa başında tespit edilmiş bir modellemeyle götürülecek her din hizmeti yarar yerine zarar verilebilir.
Sarf ettiğimiz çaba ve gayretin derin bir manaya hizmet ediyor, geleceği inşa ediyor ve sağlam değerler üretebiliyor olması için ilkesel yaklaşım, temel dini ve vicdani sorumluluktan hareket ederek, zamanı, mekanı ve şartların sırlarını; kısaca detay ve özgünlükleri iyi biliyor, onları hesaba katıyor olmamız gerekiyor. Bu yapılmadığı, değişik ülke ve toplumların yapıları anlaşılamadığı, anlamaya gerek duyulmadığı ya da bir noktadan bakılıp tek bir modellemeye gidildiği durumlarda bir dizi algı hataları, tedbir gecikmeleri, telafisi güç kayıplar ortaya çıkmaktadır.
“METODUMUZ PEYGAMBERİN METODUDUR…”
Metodumuz elbette peygamberin metodudur. Peygamberi metot, mesafeli duruş ve eğilimleri gidermeye, kaldırmaya bir davet, çaba ve çağrıdır. Bu çağrı zihne, gönle ve davranışa inecek, etkileyecek ve yüceltecek bir çağrıdır. Peygamber Efendimizin bu çağrı, davet ve tebliğdeki ısrarını biliyoruz. Bunun titizlikle yerine getirilmesi gereken nasıl bir sorumluluk olduğunu Veda haccında “tebliğ ettim mi? şahit ol” diyerek bize öğretiyor.
Diyanet İşleri Başkanlığı olarak iki şeyi başarmak zorundayız. Birincisi, Bu gün yurtdışındaki insan varlığımız veya soydaş köklerimize ve dinin buluşturduğu, birleştirdiği din kardeşlerimize ya bu “ulvi davet” ile araya girecek her türlü “mesafeleri, suiistimalleri”, gayri Müslim kesimlerde ise İslam’a haksızlık olan her türlü yakıştırma ve yanlış anlamaları gidermeye, peygamberi bir titizlik ve görevle sahiplenmek anlamına geliyor. Görevden ayrılırken, “hakkını verdim mi? bu seçkin daveti, örnekliği ulaşması gereken her bir yere ulaştırdım mı? Şahit ol! diye alnı açık olabilmeyi gerektiriyor.
Bu değerlendirme toplantımızda, yurtdışı insan varlığımıza yönelik hizmetlerimizde, mesafeleri kapatacak, Gayri Müslim toplumdaki İslam’a ve Müslüman’a dair yanlış bilgi ve önyargıları giderecek, din kardeşlerimizin zihin ve gönüllerinde kabul görecek, “ulvi davetin” içeriği, yöntemi ve işleyişine ilişkin değerlendirmeler yaparak,  yapılması gerekenleri ve bunların ne şekilde yapılması gerektiğini, eksiklerimizi, gelişmelerin ortaya çıkardığı imkânları ele alalım; uzman yetiştirmeden kurumsallık oluşturulmaya, mevcut kurumların revize edilmesine veya verimlilik analizlerinin yapılarak ne tür somutlaştıran ölçme ve değerlendirme yöntemleri hakkındaki tecrübe ve önerilerimizi olgunlaştıralım.

 

 
Öğüt’ten iskeletli toplantı
 
Mühendis adayları, 6 katlı model inşa etti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkçe Olimpiyatları Doğu Etabı başladı
Türkçe Olimpiyatları Doğu etabı başladı. Erzurum’da Türkçe olimpiyatı ...
4.Tarım ve Hayvancılık Fuarı açıldı
IV. Erzurum Tarım ve Hayvancılık fuarı İstasyon Meydanında açıldı
Elen Türkiye birincisi oldu
“Gençliğin Necip Fazıl’a Mektubu” konulu yarışmada Rüveyda Elen, Türkiye birincisi oldu.
 
Görmez öğrencilere seslendi
Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı’nca organize edilen ...
Besiciden ilginç eylem
Hayvanlarının mera alanlarında otlatılmasına izin vermeyen köy muhtarına ...
Yüzde 91’i başka illere gitmek istiyor
Dört ilde ortalama 3,5 yıl çalışan kamu personelinden ankete katılanların ...
 
Müftülük yaz kurslarına hazırlanıyor
Pasinler İlçe Müftülüğü, 2013 yılı Yaz Kur'an Kurslarına hazırlanıyor
Tapu’da 166. Yıl gururu
Tapu ve Kadastro Müdürlüğünün 166. Kuruluş Yıldönümü Palandöken Kaymakamlığı ...
Güleç ilahi aşkı anlattı
Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü son sınıf öğrencilerinden ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Kuşkulusu
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Berhan Yılmaz hocam kitabın ortasından konuşmuş: Sistem değişmeli
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva