Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı’nca organize edilen ‘7 Kıtada İnsanlığın Hizmetinde’ adlı “II. Uluslararası Öğrenci Kültür Şöleni” Ankara’da gerçekleştirildi. 96 ülkeden öğrencilerin gösteriler sergilediği şölene Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez de katıldı.
Programda konuşan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, “Bu proje gönül coğrafyamıza yönelik bir gönül projesidir, bir sevgi, barış ve kardeşlik projesidir, en önemlisi medeniyet projesidir. Bu projeyle Endülüs medeniyetiyle Maveraünnehir medeniyeti yeniden buluşacak, Amuderya nehriyle Tuna nehri yeniden kardeş olacak” dedi.
KARDEŞLİK MESAJI
Başkan Görmez, şöyle konuştu;“Bu projeyle bu gençlerimiz kendi ülkelerine mezun olarak döndükten sonra her biri birer ışık olacaklar, insanlığı aydınlatmaya başlayacaklar. Afrika’daki kardeşlerimiz kaybettiğimiz kardeşliğimizi bize yeniden bulduracaklar. Bu çocuklarımız ülkelerine döndükten sonra bundan böyle İslam topraklarında ‘Allahuekber’ diyerek kardeşin kardeşe silah çektiği sahneler inşallah son bulacak.
Gerek Türkiye Diyanet Vakfı’nın, Yurtdışı Türkler Başkanlığının, TİKA Başkanlığının, Milli Eğitim Bakanlığımızın yurtiçinde ve yurtdışında birlikte açtığı, gerekse sivil toplum örgütlerinin dünyadaki kardeşlerine, gönül coğrafyamızdaki çocuklarımız için açtıkları okullar projesi, öğrenciler projesi en önemli projelerden bir tanesidir.”
Şölene katılan Dışişleri Bakanı Davudoğlu ise, “96 ülkeden Anadolu’nun manevi ikliminden istifade etmek için gelen öğrencileri selamlıyorum. Tarihte öyle dönemler vardır ki o dönemlerde belli milletler bütün insanlığın kadim değerleri adına hitapta bulunmak üzere harekete geçerler. O dönemlerde bu milletler bu değerleri yücelttikçe kendileri de yücelir, başka milletlerle el ele tutarak yeni medeniyetlerin öncülüğünü yaparlar. İşte böyle bir dönemden geçiyoruz” dedi.
Gerçekleşen şöleni bir kültür serveti olarak tanımlayan Bakan Davutoğlu şöyle konuştu;
"Diyanet İşleri Başkanlığımız, kurduğu eğitim kurumlarıyla geniş gönül coğrafyamızda büyük bir dinamizmle harekete geçti. Sadece eller değil gönüller de buluştu. Bugün büyük bir takdirle görüyoruz ki sadece gönül coğrafyamızda değil insanlığın bütün coğrafyasında, bütün medeniyetlerin hükümran olduğu bütün kıtalarda harekete geçmiş. Kadim medeniyetimizin bugün ki temsilcileri olarak Diyanet İşleri Başkanlığımıza teşekkür borçluyuz. Bu öğrencilerimiz bulundukları ülkelerde, kıtalarda ülkemizin fahri elçileri olacaklar. Ülkemizde kök salmış o deruni ve manevi iklimi kendi topraklarına taşıyacaklar. 96 ülkede bu asırların birikimi olan sedamız yankılanacak. Bundan daha büyük bir mesaj olur mu?"
“SON DÖNEMDE İSLAM’I TERÖRLE YA DA AŞIRILIKLA SUÇLAYANLAR NE KADAR VAHİM BİR HATA İÇİNDE OLDUKLARINI BU YENİ NESLİN İSLAM ANLAYIŞIYLA ANLAYACAKLAR…”
"Bizim medeniyetimiz kültürümüz bir barış kültürüdür. Son dönemde İslam’ı terörle ya da aşırılıkla suçlayanlar ne kadar vahim bir hata içinde olduklarını bu yeni neslin İslam anlayışıyla anlayacaklar. Yine yakın coğrafyamızda mezhep farklılıkları üzerinden Müslümanı Müslümana kırdırmaya çalışanlar, din farkları üzerinden asırlarca aynı sokağı, şehri, mahalleyi paylaşmış Müslümanları, Hristiyanları, Sünnileri, şiileri, Nusayrileri birbirinden ayırmaya çalışanlara da işte bu yeni nesil en güçlü ve sorumlu cevabı verecek. Biz rahmet Peygamberinin takipçileri olarak insanlara merhamet getirmek üzere geldik. Biz insanlara karşı kutuplaşmayla değil, baskı için değil merhamet diliyle konuşmaya geldik. Bu merhamet dili bizim dini anlayışımızın da gereğidir. Bu yeni nesli selamlıyorum."
Madagaskar’dan Küba’ya, Honduras’tan Fildişi Sahillerine, Balkanlardan Kafkasya’ya, Orta Asya’dan Afrika’ya, Amerika’dan Avrupa’ya 7 kıtadan, 96 ülkeden öğrenciler şölende birbirinden güzel gösterilerle Ankaralılara doyumsuz anlar yaşattı. 18 ülkeden öğrencilerin kurduğu mehteran takımının gösterileriyle, Somalili öğrencilerin kılıç kalkan ekibi salondan büyük alkış aldı.