ALEV HAMİTOĞULLARI (İHA) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Sağlık Bakanlığı ile ortaklaşa yürütülen "Türkiye'de Meslek Hastalıkları Konusunda Tespit Tanı ve İSG Profesyonellerinin Duyarlılığının Artırılması Projesi'nin açılış toplantısı İzmir'de gerçekleşti. Toplantıda, Türkiye'de aralarında Erzurum’un da yer aldığı 22 ilde meslek hastalıklarının yaşandığı iller açıklandı.
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO)'nda gerçekleşen toplantıya, İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir İl Sağlık Müdürü Mehmet Özkan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı Rana Güven ile işçi ve işveren kuruluş temsilcileri katıldı. Meslek hastalıklarının teşhisi zor konulan bir grupta yer aldığını belirten Mehmet Özkan, dahiliyeci cerrahların zaman zaman sıkıntı yaşadığı bir hastalık grubu olduğunu ve bu konuda toplum sağlığı hekimlerine de büyük görev düştüğünü
belirtti.
KOBİLER RİSK ALTINDA
Meslek hastalıklarının sadece tıbbi anlamda bir teşhis konularak tedavi sürecinin izleneceği bir süreç olmadığını belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı Rana Güven, vakaların kader olarak adlandırılmaması ve hastalıkların önlenebilir olduğunu söyledi. İş sağlığı güvenliği açısından çalışma koşullarının irdelenmesi gerektiğine dikkat çeken Güven, topyekun toplumsal birliktelik çağrısında bulundu. 23 Aralık'ta Türkiye'de ilk defa Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı olarak il il gezerek sorunlu alanlara el atacaklarını söyleyen Güven, şöyle konuştu: "Türkiye'de 1 milyon 200 bine yakın küçük ve orta işletme dediğimiz KOBİ'ler var. Kobilerin yüzde 83 oranında iş kazaları meydana geliyor. Ayrıca, Türkiye'de sanayinin yoğun olduğu İstanbul, Ankara, Kocaeli, Tekirdağ, Bursa, Kütahya, Eskişehir, İzmir, Denizli, Konya, Antalya, Karabük, Mersin, Samsun, Kayseri, Adana, Gaziantep, Malatya, Trabzon, Erzurum, Diyarbakır ve Van'da belirlenen 22 ilde Sağlık Bakanlığı desteğiyle bilgilendirme ve eğitim seminerleri yapılmaktadır. İzmir'de maalesef bu sıralamada ilk sıralarda yer almaktadır."
İzmir'in, tarım, ticaret ve turizme dayalı bir ekonomiye sahip olduğunu belirten Vali Kıraç, gelişen dünya teknolojisinin refah seviyesini yükselttiği gibi insan sağlığı açısından da tehdit unsuru oluşturduğuna dikkat çekti.
KIRAÇ’IN DEĞERLENDİRMESİ
En değerli sermayenin insan beyni olduğunu söyleyen Vali Kıraç, olayın bir insanlık meselesi olduğunu yükselen teknolojik seviyenin faturasının insanlara kesildiğini belirtti. Türkiye'de her yıl 1,5 milyon insanın iş kazası yüzünden yaşamını yitirdiğini açıklayan Vali Kıraç; "Çalışanlar 250 milyon iş kazası ve 160 milyon meslek hastalığının zararlarına maruz kalıyor" diye konuştu.
Meslek hastalıklarının teşhisi konusunda istatistik verilerde doğruyu yakalayamadıklarını söyleyen Vali Kıraç; sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye'de her yıl bir işçi de 4-12 kişinin meslek hastalığına yakalanma şüphesi, maalesef meslek hastalıklarının teşhisi konusundaki eksiklikler yüzünden istatistik oranlarda da doğruyu yakalamamızda etkili oluyor. Beklenen 49 bin meslek hastalığının 145 bin olarak açıklanması da istatistikler konusunda sıkıntı yaşamamıza neden oluyor."
Vali Kıraç, insanı önemseyen bedensel ve ruhsal ihtiyaçlarına cevap verecek çalışma şartları hakkında hazırlanan mevzuatın çağdaş ülkelerdeki uygulamadan farksız olduğunu ifade etti.