ERZURUM gazetesi
Eğitimci-yazar Arif Kapar, Çanakkale Haftası münasebeti ile Erzincan Özel Otlukbeli Eğitim Kurumları, öğrenci ve velilerine konuştu. Arif Kapar, bilim ve teknolojide süper güç olmayı başaran Japonya'nın Başbakan'ının Merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal'a "Gençlerinize Çanakkale'yi hakkı ile anlatırsanız bu sizi süper güç yapmaya yeter de artar bile" dediğini söyledi,
JAPONLARIN ÇANAKKALE ZAFERİ HAYRANLIĞI
Müftülük Salonu'ndaki konferanstaki konuşmasına merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın bir anısını anlatarak başlayan Kapar, "Özal başbakan iken, Japonya'ya gider. Japonya başbakanı ile görüşmesinde onlara başarılarının bu sırrının ne olduğunu sorar. Japonya başbakanı; 'Biz çocuklarımızı ilkokul döneminde iken Hiroşima'ya götürürüz. Oraya yıllar önce atılan atom bombasının tesirini gösteririz. Sonra alıp saatte 400 bin kilometre hız yapan trene bindirip hayrete uğratırız. Eğer hayatınızda başarılı olmazsanız, sonunuz Hiroşima gibi olur deriz.' der. Merhum Turgut Özal ise 'Ne güzel sizin onlara ömür boyu ders verecek bir anınız var. Bizim yok ki.' diye cevap verir. Japonya başbakanı ise 'Olur mu sizin anınız bizden de fazla. Sizin de Çanakkale'niz var. Siz çocuklarınıza Çanakkale'yi hakkı ile anlatırsanız bu yeter de artar bile' der." dedi.
EMSALSİZ DESTAN
Çanakkale'de 18 milyarda bir ihtimali olan mermilerin havada çarpıştığını ifade eden Kapar, bu mermileri müzelerde görmenin mümkün olduğunu ifade etti. Çanakkale'de metrekareye düşen ölü sayısının 8 olduğunu söyleyen Kapar, "Çanakkale Savaşı komiktir ama soba boruları ile kazanıldı. Nasıl olur? Soba borusu ile savaş mı kazanılır derseniz. Siper alınan tepelere 2 bin tane soba borusu yerleştirilir. Düşman ordusu dürbünlerle cephelerimizi izler ve yerleştirilen soba borularını görünce ürperir. Daha sonra kıyımıza yaklaşınca gerçek topların hedefine maruz kalan düşman ordusu yenilgiye uğrar." diye konuştu.
"ÇANAKKALE'DE ŞEHİT DÜŞENLERİN YAŞ ORTALAMASI 13"
Çanakkale'de şehit düşenlerin yaş ortalamasının 13 olduğuna vurgu yapan Kapar, "Yani bugünkü 7. sınıf öğrencilerinin yaşı. Çanakkale Savaşı çoluk çocuk, yaşlı kadın demeden eli silah tutan herkesin fedakar yardımlaşması ile tarihe imza atılmış büyük bir zaferdir." şeklinde konuştu. Kapar, Çanakkale Savaşı'nın son gazisi Halil Koç'u ziyaret ettiğini ifade ederek, "Ziyaret esnasında üzerindeki elbisenin en az 20 adet yamalı olduğunu gördür. 'Nasılsın iyi misin?' diye halini hatırını sordum. O durumdaki insan 'Çok şükür Allah'a iyiyim. Bundan iyisi olmaz' diye cevap verdi. Biz ise bırak yamalı elbise giymeyi bıktık diye giymiyoruz." dedi.
Çanakkale Zaferi'nin maneviyatla da kazanıldığının altını çizen Kapar, "Peygamber Efendimiz'i haftada bir rüyasında gören bir grup veli, her gün göreyim diye efendimizin kabrine yakın yere gider. Orada efendimizi iki ay boyunca göremezler. 'Haftada bir görüyorduk ama artık hiç göremiyoruz' derler. Bunu duyanlar şaşırır. 'Bu nasıl olur, efendimiz nasıl mekanında olmaz?' diye şaşırırlar. Sonra tekrar rüya görürler ve 'Ya Resulellah sizi göremez olduk neredeydiniz?' diye sorunca 'Evet mekanımda yoktum. Çanakkale'de evlatlarımla beraber omuz omuza savaştım' der." diye sözlerini tamamladı.