Dünya Engelliler Gelişim Derneği Genel Başkanı İslam Meral, 2022 yasası olarak bilinen engelli maaşlarında hane halkının gelirine göre maaş verilmesini kabul etmediklerini belirterek, “Engelli maaşlarında hane halkının gelirine bakılmaması gerekiyor. Engellinin aylık geliri maaşta belirleyici unsur olmalıdır” dedi.
Konuya ilişkin aylardır Ankara’da girişimlerde bulunan Dünya Engelliler Gelişim Derneği Genel Başkanı İslam Meral, Maliye Bakanı Yardımcısı Dr. Cengiz Yavilioğlı ile görüşerek yapılması istenen değişikleri yazılı olarak kendisine iletti. Meral, dernek olarak konunun takipcisi olacağını belirterek, dernek olarak engellileri ilgilendiren her konuda olduğu gibi 2022 engelli maaşları konusunda da koşturmaya devam edeceklerini ifade etti.
Meral görüşme esnasında şu ifadeleri kullandı; “Engelli ve yaşlılara, insanlık onuruna yaraşır bir hayatı nasıl sürdürecekleri miktarda ödenen maaşlar, “sosyal yardımların” kapsamını oluşturuyor. Türkiye’de, 65 yaş üstü yaşlının ve engellinin aylık maaş aldığı 2022 sayılı kanun ile kendi ihtiyaçlarını gideremeyen, bir kişinin yardımına muhtaç olan insanlara, bakım hizmeti sunulmasını sağlayan 2828 sayılı Sosyal Hizmet Kanunu var. Bu iki kanun 2013’de yapılan düzenleme ve ara düzenleme uygulamalarıyla çok daha katı hale getirildi. Artık yaşlı ve engellinin maaş alabilmesi için ailede kişi başına düşen gelirin 286, evde bakım maaşı alabilmesi için de 572 liranın altında olması gerekiyor. Ayrıca, engelli ve yaşlı maaşı alabilmek için sadece ailenizin değil, üçüncü derece akrabaya kadar gelirin düşük olması şartı getirildi. Eskiden de nafaka hükmü vardı ama buna değil, sadece engellinin durumuna bakılıyordu. Maaşın verilebilmesi için de, sadece aile efradı olan anne ve babanın gelirine bakılıyordu. Gelir hesaplamalarında çok ciddi bir sorun var. Artık, bakım ücreti hesaplanırken hiç bir gider dikkate alınmıyor. Örneğin, 1800 lira alan 3 kişilik bir aile düşünün. Bu ailede kişi başına geliri 600 liradır. Ama bu kişinin 700 lira kira verdiğini düşünün. Geriye kalan ve ihtiyaçları giderecek olan 1100 lira ama biz geriye kalan parayı 3’e bölmüyoruz. Yine 1800’ü üçe bölüyoruz.”