ERZURUM(GHA) – İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Köse, “Gazete okurlarının büyük bir bölümü, magazin ve spor haberlerine ilgi gösteriyor.” dedi.
Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Köse, insanların yayın organlarına bakışı ve tercihleri hakkında değerlendirmelerde bulundu. Köse, gazete okurlarının çok büyük bir bölümünün, önceliği magazin ve spor haberlerine tanıdığının altını çizerek, politika ve ekonomi gibi ülkeyi yakından ilgilendiren meselelerin çok daha arka plana atıldığını ifade etti.
Arz talep ilişkisinden kaynaklanan nedenlerle gazetelerin de, okuyucularına daha çok magazin ve spor haberi ulaştırma mücadelesi içerisine girdiğini anlatan Köse, normal şartlarda bu tablonun tam tersi bir biçimde şekillenmesi gerektiğini kaydederek, “Bu manzara, insanlarda okuma ve bilgi edinme kültürü noktasında bir takım sorunların var olduğunu gösteriyor. Bir gazete okuru magazin haberlerini takip edebilir, spora yakın ilgisi de olabilir. Fakat bunların yanı sıra memleket meselelerine ilgi gösterilmiyorsa, okuyarak öğrenme isteği ya da alışkanlıklarla ilgili sorunlar var demektir.” diye konuştu.
Bu durumun sadece Erzurum’a değil, Türkiye’nin tamamı için geçerli olduğunu vurgulayan İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Köse, bu aşamada yerel medyaya büyük sorumluluklar düştüğünü ifade etti.
YAYIN YAPILAN YERE AİT ÖZGÜN BİLGİLER, YEREL MEDYAYI ÇOK DAHA ÇEKİCİ KILAR
Yerel medyanın, daha çok yayın yapılan yöreye ait özgün bilgileri okurlarına ulaştırmasının büyük bir gereklilik olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Hüseyin Köse, haber ajanslarına bağlı kalınmadan, mahallinde üretilen ve yine mahallin sorunlarını yansıtan bir yayıncılık anlayışının, okurların da dikkatini çekeceğini belirtti.
Erzurum’da bu manada çok ciddi sıkıntıların bulunduğunu belirten Köse, günü-birlik yayıncılık anlayışından vazgeçmesi gereken yerel medyanın, Erzurum halkının karşısına yerinde üretilen ve hemen her alanı kapsayan özgün bilgilere sahip haberlerle çıkmasının çok daha faydalı olacağını kaydetti.
Yerel medyanın bu tarz bir yaklaşım içerisine girebilmesi için de, mali anlamda yeterli bir güce kavuşmasının şart olduğunu kaydeden Köse, bunun için de, devlettin çok ciddi desteğine ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Köse, “Yaygın medya yanlı haberler yaptığına ve objektif bir yayıncılık anlayışına sahip olmadığına göre, yerel medyaya büyük bir sorumluluk düşüyor ki, bunun için de ekonomik anlamda güce sahip olmak gerekiyor. Bu durumda devlet imkanlarının yanında yöre ve bölge halkının da mahalli basına sahip çıkması gerekiyor.” şeklinde konuştu.