Dilek BAYRAK/ERZURUM gazetesi
Camiler bu yıl da eski Ramazan geleneklerinden olan mahyalarla süslenecek.
Mahya asılacak camilerin, önümüzdeki hafta Diyanet İşleri Başkanlığı’nın web sitesinden duyurulması planlanıyor. Geçtiğimiz yıl İstanbul, Ankara, Konya, Bursa başta olmak üzere birçok şehirde asılan mahyaların bu yıl, daha fazla camiye asılması bekleniyor.
MAHYA GELENEĞİ…
1600’lü yıllarda İstanbul’daki selâtin camilerde başlayan mahya geleneği yaşamaya devam ediyor. Eskiden kandiller yakılarak asılan mahyalarda, artık elektrikli ampüller kullanılıyor.
Geçmişte, “Ya Gâni, Ya Mabut, Ya Kâfî,” gibi yazıların yazıldığı mahyalarda günümüzde ise “Oruç tut, sıhhat bul”, “Hoş geldin Ya Şehr-i Ramazan”, “Onbir Ayın Sultanı”, “Şefaat Ya Resülallah” gibi ifadeler yer alıyor.
MAHYALAR NASIL HAZIRLANIYOR?
Mahyacı, yazı veya şekli önce kareli kâğıt üzerinde planlar ve her bir kareye isabet eden çizgiye göre yapılacak düğümleri hesaplar. Sonrasında ise lambalar (kandiller) ayrı ayrı iplere dizilir.
Böylece harf ve çizgiler sırasıyla minareler arasındaki yerini alır İşte o zaman mahya ustaları bir ömür boyu kazandığı hünerle, aylardan beri büyük bir titizlik içerisinde hazırladığı tasarılarını uygulama alanına koyarak, semâyı aydınlatır.
Eskiden her gece yeni bir mahya kuranlar olduğu gibi, teravih namazından önceki astığı mahyayı, teravihten sonra yeni bir mahya ile değiştirme ustalığına sahip mahyacılar da vardı. Bu ustalar namazdan önce gerdikleri mahyayı, herkes teravihte iken, birkaç saat içerisinde yenisiyle değiştirirdi. Diğer camilerin mahyacılarına bir bakıma tatlı bir meydan okuyuş anlamına gelen bu gösteriyle, unutulmaz Ramazan gecelerine renk ve heyecan katarlardı.