2013 Mart ayından sonra Büyükşehir Yasası gereği görevini Büyükşehir Meclisi’ne devredecek olan İl Genel Meclisi Ocak ayı gündemi açıklandı. Meclis ocak ayı oturumlarında 2013 yılı hizmet değerlendirmesini yapacak, il turizm ve tarım vizyonunu ele alacak.
TURİZM GÜNDEMİ
Meclis ocak ayı oturumlarında tarım ve turizm ilk sırada yer alacak. Turizm gündemi kapsamında Erzurum’un turizm çeşitliliği tartışılacak, turizmin 12 aya yayılması, kış turizminde gelinen nokta değerlendirilecek. Meclis Kültür Turizm ve Sosyal İşler Komisyonu tarafından hazırlanan rapor görüşülecek.
PALANDÖKEN
Turizm gündemi noktasında Meclisin görüşeceği bir diğer konuda Palandöken’in özelleştirmesi olacak. İl Özel İdaresi’nin de ortağı olduğu ve İl Genel Meclisi’nce tasfiye kararı verilen Palandöken Turizm A.Ş.’nin durumu meclis ocak ayı toplantılarında ele alınacak bir diğer konuyu oluşturacak.
Mevzuat ve Karar Takip Komisyonu tarafından hazırlanan rapor tartışılacak.
TARIM VE TKDK ÇALIŞMALARI
Meclisin bir diğer gündemini de Erzurum’un tarımsal vizyonu oluşturacak. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu(TKDK)’nun 2013 yılında İl çiftçisine yönelik olarak hazırladığı ve uygulamaya geçirdiği projeler Tarım ve Orman ile Gıda ve Hayvancılık Komisyon raporu çerçevesinde gündeme getirilecek.
KENTSEL DÖNÜŞÜM
Meclis ocak ayında ilçeler düzeyinde kentsel dönüşümü ele alacak. Oltu, Olur, Şenkaya, Narman, Tortum ve Uzundere İlçelerinde yapılan ve öngörülen kentsel dönüşüm alanları, köylerde fiziksel yerleşimin düzenlenmesi çalışmaları ve 5543 sayılı İskân Kanunu kapsamında yapılan çalışmalar ele alınacak.
DİĞER GÜNDEM MADDELERİ
İl Genel Meclisi Başkanı Bülent Taşkesenligil’in verdiği bilgiye göre meclisin diğer gündem maddelerini, Çat İlçesi Sarıkaşık Köyüne ait köy yerleşim alanı mevzi imar planı ile ilgili İmar ve Bayındırlık Komisyonu raporu, Er-Çim-San’ın 2013 yılı faaliyetleri hakkında Sanayi Ticaret ve Esnaf Komisyonu tarafından hazırlanan rapor, Oltu ve Olur İlçelerindeki spor tesisleri ve yıl içerisinde gerçekleşen spor faaliyetleri hakkında Gençlik ve Spor Komisyonu tarafından hazırlanan rapor, Narman İlçe Hastanesinin araç-gereç ve personel durumu hakkında Çevre ve Sağlık Komisyonu tarafından hazırlanan rapor, Uzundere ve Narman İlçelerinin kanalizasyon, içme suyu ve yol durumları hakkında Köye Yönelik Hizmetler Komisyonu tarafından hazırlanan rapor ile Oltu ve Şenkaya İlçelerinin eğitim-öğretim durumu hakkında Eğitim Komisyonu tarafından hazırlanan raporun görüşülmesi oluşturacak.
30 Mart 2014 Yerel Yönetim seçimleri, yeni bir dönemin de başlangıcı olacak. 6360 Sayılı Yeni Büyükşehirler ve Büyükşehir Kanunu’ndaki düzenlemeyle, Mart 2014’ten sonra, diğer 29 ilde olduğu gibi, Erzurum İl Özel İdaresi’nin tüzel kişiliği sona ererken, Vali’nin başkanı olduğu, siyasi parti üyelerinden oluşan İl Genel Meclisi de kapanacak. Bu düzenleme sayısı 30’a varan tüm büyükşehirlerde geçerli. İl Özel İdaresi’nin yerini afet, 112 acil, idari işler, yatırımları izleme ve değerlendirme birimleri alacak. Bu birimler de valiye bağlanacak. Birimde çalışacak memurlar, bakanlıkların çalışma ve yatırımlarını takip edecek..
Erzurum’da, yeni süreçte İl Genel Meclisinin kapanmasıyla ili artık tek meclis yönetecek. Yerel yöneticiler, meclisin teke düşmesini ‘yönetimdeki çift başlılık ortadan kalkacak’ şeklinde yorumluyor.