DURSUN MURAT AYDIN
~~ERZURUM (İHA) - Oltulular İçişleri Bakanı Efkan Ala’yı yemin töreninde yalnız bırakmadı.
İçişleri Bakanlığına atanan Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala’yı TBB’ndeki yemin töreninde yalnız bırakmayan Oltulular meclisin bütün koltuklarını doldurdular. Törene gelen çok sayıda Erzurumlu da yer sıkıntısı nedeniyle salona giremedi.
Oltu, Olur, Narman, Şenkaya, Erzurum, İstanbul, İzmir, Ankara ve Türkiye’nin farklı illerinde yaşayan Oltulular adeta meclise akın etti. Yemin törenine katıldıktan sonra meclis binasının önünde hemşerileriyle bir araya gelen Ala, herkesle tek tek tokalaştı sohbet etti. Ala, daha sonra TBMM bahçesinde hemşehrileriyle hatıra fotoğrafı çektirdi.
Oltu Belediye Başkanı İbrahim Ziyrek, Tortum Belediye Başkanı Hasan Çakmak ve İHA Oltu temsilcisi Dursun Murat Aydın yemin töreninin ardından Bakan Ala’yı makamında ziyaret etti. Hemşehrilerinin desteği ve ilgisi karşısında büyük bir memnuniyet duyduğunu dile getiren Bakan Ala, en kısa zamanda baba ocağına gelerek hemşehrileriyle kucaklaşacağını söyledi.
1920’den beri Oltulu birisinin kabine görev almadığın belirten Oltulular, “Efkan Ala gururumuz olmuştur. Yeni görevinde üstün başarılar dileriz” dediler.
Oltulular uzun süredir ilk defa kabinede bir hemşehrilerinin yer almasından dolayı büyük bir mutluluk duyduklarını dile getirerek, “Oltu Şura Hükümetinden sonra ilk defa bir Oltulu kabinede görev aldı. Bu ilçemiz adına büyük bir sevinç kaynağı” dediler.
OLTU EN SON 1920’LI YILLARDA TEMSİL EDİLMİŞTİ
Tâhirbeyzâde Yusuf Ziya Bey (Haşimoğlu) 1886’da Oltu’da doğdu. Babası Tâhir Bey, annesi Hanife Hanım’dır. 1853 Kırım Savaşı mücahitlerinden Haşim Bey’in de torunudur. Ziya Bey, öğrenimini Oltu’da Rus İlkokulu’nda tamamlar ve bir müddet de medreseye devam eder. Rusçayı okuyup yazacak kadar, Ermeniceyi konuşacak kadar bilmektedir. 1917’de Rus İhtilâli’nden sonra Bakû İslâm Cemiyet-i Hayriyyesi ile birlikte Gizli İslâm Komitesi’nin kurulmasında görev alır. Yine 1917’de ihtilâlden sonra Yusuf Ziya Bey, halk temsilcisi olarak Tiflis’e gönderilir. 1918’de Elviye-i Selâse’de, Brest Litowsk Antlaşması’nın öngördüğü plebisit sonuçlarını ve Elviye-i Selâse’nin Osmanlı Devleti’ne ilhak mazbatalarını İstanbul’a götürecek heyete üye seçilir. Yusuf Ziya Bey, Oltu İslâm Komitesi’nin İslam Terakki Komitesi adıyla teşkilatlandırılmasında görev alır. 1919’da Kars’ın İngilizlerce işgali üzerine Oltu Şûrâ Hükümeti’nin kurulmasında aktif görev yapar. Yusuf Ziya Bey, Şûrâ Reisliği yanında Oltu Şûrâ Hükümeti’nin TBMM katılımından sonra da resmen Oltu Mutasarrıflığı’na tayin olunur, bu görevini, 1921 Gümrü Antlaşması’na kadar devam ettirir. 14 Temmuz 1928’de vefat eder. Yusuf Ziya Bey, Sultan Vahdettin tarafından verilen “Berat” (1 Eylül 1918) ile TBMM’nin 5 Nisan 1925’te verdiği “Kırmızı Şeritli İstiklâl Madalyası sahibidir. (Hazırlayan) Oltu’da Milli Mücadele, Rusya’da Bolşevik (Komünist) İhtilal’inden hemen sonra başladı. Rusya’nın bölgeden 1917’de çekilmesinden 23 Nisan 1920’de TBMM’nin açılması ve Oltu Şura Hükümeti’nin Anavatana iltihak etmesiyle sona erdi. Yasin Bey 20 Mayıs 1895’te Oltu’da doğdu. Babası Tahir Bey annesi Hanife Hanımdır. Yani bu durumda Yasin Bey, 25 yaşında TBMM’ne milletvekili olarak katılmıştır. Oltu Şura Hükümeti, Kars Milli Şura Hükümeti zamanında, ona bağlı bir şura şubesi olan Oltu, Cenubigarbî Kafkas Hükümeti’nin İngilizler tarafından dağıtılmasından sonra, Kars Vilayetinde kurulan Milli Şuralar içinde önemli bir merkez durumuna gelmiştir. -Önce “Oltu Meclis-i İdare” adında bir heyet kuruldu. (2 Mayıs 1919) Burada 5 Türk 1 Rum bulunmaktaydı. 21 Şubat 1920’de Oltu’da İslam Terakki Komitesi kuruldu. İlk kongresini aynı gün yaptı. Kongre programını burada kabul etti. 25 Mayıs 1919’da Oltu Meclis-i İdare Heyeti kendini fesh ederek Tahirbeyzade Yusuf Ziya Bey başkanlığında Oltu Şura Hükümeti kuruldu. 11 Mart 1920’de Oltu’da yapılan seçimlerde Oltu’da Yasin Bey ve Rüstem Bey milletvekili seçildiler . Bunlar aslında 12 Ocak 1920’de toplanan Son Osmanlı Meclis-i Mebusan’ına seçildiler . Ancak bu Meclis’te alınan Misak-ı Milli Kararları üzerine İşgal güçleri hem Meclis dağıttılar hem de akabinde İstanbul’u işgal ettiler . Bunun üzerine Oltu Mebusları Kazım Karabekir de yönlendirmesiyle 23 Nisan 1920’de açılan TBMM’ye yani Ankara gitmelerini sağladı. Buraya Erzurum Milletvekilleriyle birlikte gittiler. Yasin ve 19 Mayıs 1920’de TBMM kürsüsünden yemin etti ve Aynı gün Oltu’nun anavatana katılması gerçekleşmiş oldu.