MEHMET BARLAS(İHA) - Türkiye genelinde aralarında Erzurum’un da yer aldığı 20 ayrı Ceza ve İnfaz Kurumu’ndan hükümlü ve tutukluların ürettiği el emeği ürünler Aydın’da görücüye çıktı.
Aydın, Adıyaman, Ankara, Antalya, Balıkesir, Bolu, Bursa, Çanakkale, Denizli-Bozkurt, Hatay-Kırıkhan, İstanbul-Kartal, Kırşehir, Kütahya, Mardin, Muğla, Osmaniye, Sinop, Tokat, Uşak, Erzurum-Oltu, İzmir, Konya-Ermenek, Bilecik-Bozüyük ve Ankara’da bulunan ceza infaz kurumları iş atölyelerinde hükümlü ve tutuklular tarafından üretilen gümüş, ahşap, deri, tekstil, dokuma, giyim, gıda, seramik, mandıra gibi ürünlerinin yer aldığı sergininin açılışı Aydın Vali Yazıcıoğlu Kültür Merkezi’nde yapıldı. Açılışına Aydın Valisi Kerem Al, Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Bölge Komutanı Tuğgeneral İbrahim Aydın, aydın Cumhuriyet başsavcısı Ekrem Yiğit, Adalet Komisyonu Başkanı Kemal Yılmaz, Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Nakiddin Buğday, Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hulisi Akşit ve çok davetli katıldı.
EL EMEKLERİNİ SERGİLEDİLER
Sergi açılışında konuşan Cumhuriyet Başsavcısı Ekrem Yiğit, ceza ve tedbirlerin infaz edildiği yerler olan ceza infaz kurumlarının temel amacının suç işleyerek hüküm giyen kişilerin topluma kazandırılması olduğunu söyledi. Ekrem Yiğit, ceza infaz kurumlarında mahkumları meslek edindirmeyi ve çalıştırmayı amaçlayan işyurdu faaliyetleri yürütüldüğünü ifade ederek, “Türkiye genelinde bulunan 200’e yakın cezaevinde yaklaşık 15 bin mahkum işyurdu faaliyetleri kapsamında çalışmaktadır. Çalışan mahkumlar 6,5 TL gündelik almakta ve sigortası yatmaktadır. Amaç cezaevlerinde oturmayı değil; üretimi, çalışmayı ve meslek edindirmeyi teşvik etmektir. Açılan bu sergide Aydın Ceza İnfaz Kurumu ile birlikte Türkiye’nin değişik yerlerinden 20 ceza infaz kurumunda hükümlü ve tutuklular tarafından üretilen ürünler sergilenecek” dedi.
Vali Kerem Al da, sergide emeği geçenleri kutladığını belirterek, “Bir insan uzun süre bir işle uğraşmazsa morali bozulur. Bazen bu moral bozukluğu dışarıya çıktığında da devam edebilir. Önemli olan bu kişileri topluma yeniden kazandırmaktır. Bunun için cezaevlerinde meslek edindirme kursları düzenleniyor. Bu faaliyetlerde hükümlü ve tutuklular hem bir şeylerle meşgul oluyorlar hem meslek öğreniyorlar hem de para kazanıyorlar. Düzenlenen bu sergide hükümlü ve tutukluların meslek edindirilmesi kapsamındaki çalışmaların somut örnekleri görebiliyoruz” şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmalarının ardından serginin açılışı Vali Kerem Al ve protokol üyeleri tarafından açıldı. Daha sonra beraberindekilerle birlikte sergiyi gezen Vali Al, sergide yer alan ürünler hakkında bilgiler aldı.