İnşaat Mühendisleri Odası Erzurum Şube Başkanı Kıraç:
"İşsizlik sorununa çözüm
inşaat sektörü’dür"
İnşaat Mühendisleri Odası Erzurum Şube Başkanı Ünal Kıraç, kış aylarında işsiz sayısının artmasında en büyük etkenin inşaat sektörünün durması olduğunu belirterek, sektörün sorunlarını aşılması için çözüm önerilerini açıkladı.
İnşaat Mühendisleri Odası Erzurum Şube Başkanı Ünal Kıraç, kış aylarında işsiz sayısının artmasında en büyük etkenin inşaat sektörünün durması olduğunu belirterek işsizlik sorununun aşılmasının inşaat sektörüne bağlı olduğunu açıkladı.
İNŞAAT SEKTÖRÜNDE DÜZENLEME ŞART
İstihdam açısından inşaat sektörünün önemli bir yere sahip olduğunu belirten Kıraç, “Bilindiği gibi Türkiye’nin AB Uyum Süreci işlemektedir. İnşaat Sektörünün bu süreçten nasıl etkileneceği bu etkileşimin mevcut kötü şartları daha da arttırabileceği göz önüne alınırsa; uyum konusunun uzmanlarca ve sektör bileşenleri ile birlikte araştırılması, önlemlerin derhal alınması gerekmektedir. Müteahhitlik mesleğinin tanımı yapılmalıdır. Her önüne gelenin bu mesleğe soyunmasını önlemek devletin en önemli görevidir. İnşaatların yönetim kurullarında inşaat mühendisi bulunmalıdır. Bu konuda ilgili kurum ve kuruluşlar, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarının görüşleri alınarak bir düzenleme yapılmalı, İnşaat Sektörünün örgütlenme yapısı gözden geçirilmeli ayrıca belirli bir sermaye garantisi sınırı getirilmelidir.
İnşaat sektörünün önünü açmak ve yarı mamul yapılarında bir an evvel kullanıma alınabilmesi için cazip kredi imkanları ve deprem güvenliği sağlanarak bu yapılar ekonomiye kazandırılmalı, yeni yapılacak yapılar içinde, şehircilik ilkeleri gözönünde bulundurularak ve yine cazip kredi imkanları ile sektörel canlılık yaratılmalıdır. Vasıfsız işsizler ordusunu, inşaat ve teknik elemanlar ile yurtdışında da değerlendirerek, azaltmak önemli çalışmaların başında gelmelidir” dedi.
ÇARPIK YAPILAŞMA ÖNLENMELİ
Çarpık yapılamanın önlenmesi için belediyelere önemli görevler düştüğünü belirten Kıraç, “ çarpık yapılaşmanın önlenmesi konusunda üzerine görev düşen kurumlar duyarlı olmalıdır. Burada suç unsuru kaçak binadır. Kaçak yapı değildir. Bu bir çelişkidir. Ayrıca, kaçak bina yapımına malzeme veren, iş yapan da suçlu sayılmaktadır. Kaçak binayı yapan ya da sahibi, inşaatla ilgili malzeme isterse, örneğin beton isterse, ve sözlü olarak ruhsat sahibi olmasa bile ruhsatım var diyerek beton isterse; yasaya göre beton veren firma da suça ortak sayılmakta ve ceza almaktadır. Bu da maddenin bu fıkrasıyla ilgili ikinci çelişkidir. Konuya açıklık getirilmelidir. Aksi halde ticaret yapmak, ticari güven ve ticari ilişkiler haksız ilişkilere, sürtüşmelere, kaosa sebep olacaktır. Mahkemelerin yükü daha da artacak, çözümsüzlükler sektöre zarar verecektir” dedi.