MİNAREL TÜKETİMİ DİKKAT GEREKTİRİYOR
Sağlık Müdür Yardımcısı ve İl Kanser Koordinatörü Dr. Siyami Kotan, kanserden korunmak için tüketilecek gıdalardaki minerallere dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
Bazı minerallerin kanseri önlediğini, bazılarının ise kanser oluşumuna neden olduğunu bildiren Kotan,”İnsanların mineral tüketiminde çok dikkatli olması gerekir” diye konuştu.
Dr. Kotan, kanser oluşumuna neden olan mineralleri şöyle açıkladı:
”Nikel : Hava ve suda bulunur.Aşırı alımı kansere neden olabilir.
Kurşun : Taşıtların egzozları, fabrika atıkları, boyalar en önemli kaynaklarıdır.Çevre kirliliği ile su ve besinlere geçerek vücuda alınır.En önemli kanserojenlerdendir.
Kadmiyum : Kentlerin kirli havasından ve fabrika atıklarından sulara ve besinlere karışarak vücuda alınır. Fazla alımı kanser oluşumuna neden olmaktadır.
Arsenik : Ani zehirlenmeler yaptığı gibi, az miktarlarda sürekli alımı deri ve akciğer kanser riskini arttırır. Fabrika atıkları ile hava, su ve besinlere karışarak vücuda alınır.
Asbest : Gemi, bina, taşıt, ev aletleri kaplamalarında önemli miktarda bulunur. Kaplamaların dökülmesiyle havaya yayılmakta, bu havanın solunmasıyla akciğer kanser riskini arttırmaktadır.
İyot : En iyi kaynağı iyotlu tuzdur. İyot yönünden zengin besinler; balıklar ve mantardır. İyot eksikliği tiroit bezinde kanser oluşturma riskini de attırabilir.”
KANSEROJEN OLMAYAN MİNERALLER
Dr. Kotan, kanser oluşumunu önleyen mineralleri ve bu minerallerin bulunduğu besin öğelerini ise şöyle açıkladı:
“Çinko : En zengin kaynakları, ay çekirdeği, su ürünleri, etler, mantar, yumurta ve kuru baklagillerdir. Yeterli düzeyde çinko alımı, A vitamininin etkisini ve savunma sistemini güçlendirerek kansere karşı koruyucudur.
Selenyum : En çok su ürünlerinde ve kepeği ayrılmış tahıl ürünlerinde bulunur. Yeterli alımı kanserojenlere karşı koruyucudur.
Molibden : Vücudun gereksinimi çok düşüktür. En zengin kaynakları; kuru baklagiller, kepekli tahıl ürünleri ve koyu yeşil sebzelerdir.
Bakır : En zengin kaynaklar; etler, su ürünleri, kuru baklagiller, yağlı tohumlar ve pekmezdir. Yetersizliğinde deride, beyin işlevlerinde ve kan hücrelerinin yapımında bozukluklar olur. Aşırı bakır alımı toksit olduğundan, kanserden korunmak için ek bakır alınması önerilmez.
Demir : Demir bakımından zengin besinler; etler, su ürünleri, yumurta, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, susam, pekmez, kuru meyvelerdir. Demir bazı kimyasal kanserojenlerin etkisini azaltır. Fazla alımı zararlı olabileceği için uygun miktarlarda alınması önerilir.
Kalsiyum: Kemik gelişimi ve sağlığı için en önemli besin öğesidir. Kalsiyumun en iyi kaynağı süt, yoğurt, peynir, dondurma, yeşil yapraklı sebzeler ve kuru baklagillerdir. Kalsiyum, kemik ve kalın barsak kanser riskini azaltır.