Yok olan meslekler arasında gösterilen ayakkabı tamiri ve bakımı (lostra) sektörü Erzurum’da yeniden canlandı. Sokaklarda ayakkabı boyacılardan çok farklı bir şekilde çalışan Sebahattin Küçükoğlu, boya ve bakım için orta büyüklükte bir dükkânı var. Sektörün öldüğünü düşlenenlerin düşüncelerini yıkacak iş potansiyeline sahip. Ayrıca Erzurum ve bölgesinde tek olması da onu daha da ünlü yapıyor.
İŞLER HER GEÇEN ZAMAN ARTIYOR
Birçok ayakkabı işleriyle uğraşan sanatkârlarda çok farklı olarak işlerin geçmiş yıllara göre daha iyi olduğunu söyleyen Küçükoğlu, “Önceden insanlarda en fazla bir iki çift ayakkabı oldurdu. Ayrıca nüfusta azdı. Ancak bu gün çoğunun 4-5 çift ayakkabısı var. Benim gibi başka bu işle uğraşan olmadığı içinde herkes bana geliyor. Sokaklarda onlarca ayakkabı boyacısı görürsünüz ama onlara değil bana gelirle. Hatta onlara göre bakım daha pahalıdır. Bunun sebebi de işini iyi yapmanız gerekir. Allah’a şükür işlerimiz çok iyi.” dedi.
ERZURUM’UN ÖNDE GELENDLERİN MEKÂNI
İnsanların ayakkabılarına verdiği önemiş anlatan Küçükoğlu, “Diğer illere göre Erzurumlu ayakkabısına çok önem veriyor. Bu en üstten en altına kadar geçerlidir. Bu gün benim müşterilerimin içinde sokaktaki sıradan bir vatandaş da var, Belediye başkanları da var. Bu insanlar en fazla 2 hafta da bir mutlaka geliyorlar.” diye konuştu.
UCUZ AYAKKABI DEVRİ BİTİYOR
Çoğu ayakkabıcının şikâyetçi olduğu ucuz, çakma ayakkabıların bu meslek türlerini bitirdiğine yönelik konuşmalarını tersleyen Küçükoğlu, “Bir ara insanlar ucuz kalitesiz ayakkabılara doğru bir yönelme başlamıştı. Ancak bu fazla uzun sürmedi. İnsanlar daha sonra bir kere alırın iyisini alırım demeye başladılar. Artık insanlar en iyisini alıyor. Mesela ben sıradan ayakkabı bakımı yapmıyorum. Ama yine de çok fazla müşterim var. Bu da bu söylediğime bir örnektir. İnsanlar kaliteli ayakkabı alınca e doğal olarak da bakımı da kaliteli oluyor.” şeklinde konuştu.