Serhat Kalkınma Ajansı’nın (SERKA) davetlisi olarak Kars ve Ardahan’a gelen aralarında akademisyen, belgeselci ve yazarların bulunduğu 11 kadın fotoğrafçı ve yazar “Büyüleyici ve masalsı bir coğrafya” olarak nitelendirdikleri iki kentin tarihi, turistik ve sosyal yaşamını fotoğraflamak için deklanşöre bastı.
2014 yılında Türkiye’nin önde gelen 10 usta fotoğrafçısını konuk eden SERKA, bu kez kadın fotoğrafçıları ağırladı. Aralarında Türkiye’nin önde gelen kadın fotoğraf sanatçıları, üniversitelerin fotoğraf bölümü akademisyenleri ile belgeselci ve yazarlardan oluşan 11 kadın, SERKA tarafından organize edilen “Kadın Fotoğrafçıların Gözünden Serhat İlleri” adlı program kapsamında Kars’a geldi. Üç günlük program için kente gelen Belgeselci Bilge Egemen, Oyuncu ve yazar Pelin Batu, Fotoğraf Sanatçısı ve Senarist Ebru Ceylan ile Fotoğraf Sanatçıları Defne Sesin Okay, Bennu Gerede, Ayten Hatice Yılmaz, Sezgi Olgaç, akademisyenler Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tuğba Taş, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gülbin Özdamar Akarçay, Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Görevlisi Nihal Gündüz ile Karadeniz Teknik Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Görevlisi Derya Kılıç ilk olarak Türkiye-Ermenistan sınırında bulunan Ani Antik Kenti’ni ziyaret etti. Tarihi 5 bin yıl öncesine dayanan Antik Kent’te bulunan bütün tarihi kalıntıları tek tek gezen kadın fotoğrafçılar üç saat boyunca fotoğraf çekti. Daha sonra merkeze bağlı Kozluca Köyü’ne giden fotoğrafçılar köydeki kadınlarla sohbet etti ve sosyal yaşamı fotoğrafladı.
AŞIKLARI DİNLEDİLER, KIZAK TURU ATTILAR, CİRİT İZLEDİLER
Akşam saatlerinde Kars’a dönen kadın fotoğrafçılar, Aşıklar Otağı’nda Aşık Günay Yıldız ile Ilgar Çiftçioğlu’nun dinletisini izlediler. Programın ikinci gününde Selim ilçesine bağlı Hasbey Köyü’ne giden fotoğrafçılar, Kars-Ankara seferini yapan Doğu Ekspresi’ni çektikten sonra objektiflerini bu kez köy yaşamına çevirdi. Özellikle köydeki kadınların günlük yaşamının fotoğrafını çeken fotoğrafçılar, daha sonra köy gençlerinin kıyasıya yarıştıkları atlı cirit müsabakasını izledi.
Öğle saatinde Kars-Ardahan arasında bulunan buzla kaplı Çıldır Gölü’ne geçen kadın fotoğrafçılar, göl kıyısında bulunan köylülerin Eskimo usulü balık avını izledi ve en iyi ‘an’ları yakalamak için uğraştı. Grup, akşam saatlerinde buzlu göl üzerinde atlı kızak turu attı ve daha sonra fotoğraflarını çekti. Günbatımında Çıldır ilçesindeki Şeytan Kalesi’ne giden fotoğrafçılar, tarihi bilinmeyen ve ortaçağ şatolarını anımsatan kalenin en iyi karelerini çekmek için çalıştı. Programın son gününde Kars kent turu yapan grup, Kars Kalesi, tabyalar, 12 Havariler Kilisesi (Kümbet Cami) , Aleksandr Nevski Kilisesi (Fethiye Cami), Hayvan Pazarı, tren garı ile Rus mimarisiyle yapılan evleri gezdi.
“BÜYÜLEYİCİ VE MASALCI BİR COĞRAFYA”
Kadın fotoğrafçılar, Kars ve Ardahan’ın “büyüleyici ve masalcı bir coğrafya” olduğunu belirterek, yaz aylarında da tekrar bölgeye gelmek istediklerini söyledi. Fotoğraf Sanatçısı ve Senarist Ebru Ceylan, “Kars benim için çok ilham verici bir kent. Mimari, coğrafi ve insani açıdan büyüleyici bulduğum kent, aynı zamanda fotoğrafik açıdan da verimli ve etkileyiciydi” dedi. Fotoğrafçı Defne Sesin Okay ise, “Farklı bir coğrafya Kars. Derin izlere sahip, tarihi, doğası ve insanları ile davetkar, son derece ilgi çekici ve değerli bir kent” diye konuştu. Fotoğraf sanatçısı Sezgi Olgaç da, “Kars, kendi ülkemin henüz görmediğim masalsı bölgelerinden biriydi. Ani Kenti olağanüstüydü, atlı kızaklarla yolculuk gerçek olamayacak kadar güzeldi” dedi. Akademisyen Nihal Gündüz ise, köylerdeki yaşamı çok etkileyici bulduğunu, kentin hikayesinin günün her saatinde değiştiğini ve insanı şaşırttığını belirterek, bölgeyi fotoğrafik açıdan çok güçlü bulduğunu söyledi.
Belgesel Yönetmeni Bilge Egemen tarafından çekimleri yapılan “Kadın Fotoğrafçıların Gözünden Serhat İlleri” programı belgesel haline getirilerek televizyonlarda yayınlanacak ve çekilen fotoğraflar sergi haline getirilerek sosyal sorumluluk projelerinde kullanılacak.