Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye'nin terörden yıllardır çektiğini belirterek, "Aslında Türkiye'de Kürt sorunu yok. Kürtlerin PKK gibi bir terör sorunu var. Bu sorun bizi her bakımdan geri koyuyor. Bölgedeki işler geri kalıyor, yatırımlar geri kalıyor. Kim zarar görüyor? Orada yaşayan vatandaşlarımız zarar görüyor." dedi.
Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken ve beraberindeki heyeti kabul etti.
Yıldırım, buradaki konuşmasında, TESK'in 10 milyonluk vatan evladını temsil eden en büyük sivil toplum kuruluşlarından biri olduğunu belirterek, "Sizler vefakar, cefakar esnaf kuruluşlarının temsilcilerisiniz. İşler zora düştüğünde piyasada yine sizler vardınız. İşleri yoluna koyarken fedakarlık yapmak gerektiğinde yine sizler varsınız. İyi ki varsınız, bu ülkenin bel kemiğisiniz, omurgasısınız." diye konuştu.
Hükümet olarak Ahi Evran geleneğini sürdüren esnafın sorunlarını çözmek için her zaman çatı kuruluş olan TESK ile istişareye önem verdiklerini dile getiren Yıldırım, esnafı ilgilendiren her konuyu TESK ile konuştuklarını, memleket ve esnaf için en uygun çözüm neyse onu yapmaya gayret ettiklerini anlattı.
Baştan beri titizlikle riayet ettikleri bir prensipleri olduğunu hatırlatan Yıldırım, yapamayacakları hiç bir işin sözünü vermediklerini, söz verdiklerinde ise onu da sonuna kadar yaptıklarını söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Ne aldanan olacağız ne de aldatan olacağız" ifadelerini anımsatan Yıldırım, vatandaşla her şeyi olduğu gibi paylaşacaklarını bu ülkenin herkesin olduğunu vurguladı.
Yıldırım, tasada da sevinçte de beraber olunduğunu, ülke kazandıkça esnafın da kazandığını aktardı.
DEVLETİN İŞİ TİCARET OLAMAZ
Büyüyen Türkiye'nin kimseye zararının olmadığını belirten Yıldırım, "Büyüyen Türkiye'nin sadece 79 milyonuna değil, aynı zamanda etrafımızdaki mazlum, garip, gureba milletlerin halklarına da büyük katkımız var." dedi.
Yıldırım, bundan sonra da esnaf ve sanatkarla sıkı iş birliğinin titizlikle devam edeceğini vurgulayarak, 65. Hükümet olarak, "Her şeyi biz en iyi biliriz. Her şeyi biz sizin için yaparız. Siz de buna uyarsınız" gibi bir anlayışı asla benimsemediklerini ifade etti.
"Ekonominin dengelerini dikkate alarak Türkiye'nin gerçeklerinden kopmayan her türlü kalıcı katkıya ve eleştiriye sonuna kadar varız." diyen Yıldırım, esnaf ve sanatkarların işini kolaylaştıracak, ekonomiyi büyütecek iş, aş imkanı sağlayacak her türlü teklife açık olduklarını kaydetti.
Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:"Devletin işi ticaret olamaz. Devletin işi güvenliktir, adalettir, eğitimdir ve sağlıktır. Bırakalım herkes işini yapsın. Sizin yaptığınız işi devlet yaparsa orada gelişim olmaz. Devlet ticaret yapamaz. Ticarette esas olan para kazanmaktır, ayakta kalmaktır. Devlet ticaret yaparsa vakıf gibi yapar hep kaybeder. Çünkü işin sahibi yok veya işin sahibi çok. Böyle ticaret olur mu? Sizin bir dükkanda herkes işe karışırsa orada iş yürür mü? Yürümez. Bir kişi karar verecek. Hangi işi yapacak, neyi alacak, satacak, nasıl bir değişiklik yapacak devlet içinde bu işler olmaz."
Devletin mümkün mertebe düzenleme işine bakacağını anlatan Yıldırım, "Düzenleme ne? Haksız rekabet olmaması. Birinin ayağından tutup diğerine 'koş' demeyelim? Herkese aynı imkanları sağlayalım, kimin gücü fazlaysa o daha ileri çıksın. Ama burada bir şeyi unutmayacağız. Terörden yıllardır çekiyoruz. Aslında Türkiye'de Kürt sorunu yok. Kürtlerin, PKK gibi bir terör sorunu var. Bu sorun, bizi her bakımdan geri koyuyor. Bölgedeki işler geri kalıyor, yatırımlar geri kalıyor. Kim zarar görüyor. Orada yaşayan vatandaşlarımız zarar görüyor." şeklinde konuştu.
Şırnak ile Van arasına bir yol yapıldığını, yolun yapılırken güvenlik tedbiri alan 6 askerin şehit edildiğini anımsatan Yıldırım, "Artık vatandaşlarım görsün orada yaşayan benim Kürt vatandaşlarım görsün. Bu terör örgütünün, bu alçakların bölgenin gelişmesine karşı ellerinden ne geliyorsa yapıyorlar. Buna fırsat vermeyelim. Çocuklarımızın bunların tuzağına düşmesine müsaade etmeyelim." dedi.
Yıldırım, diğer yerlerde olduğu gibi, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki illerde de kişi başına düşen milli gelirin 2002'den bu yana arttığını belirtti.
Türkiye ortalamasının 3 kat, söz konusu bölgelerde ise 7-8 kat artışın sağlandığını vurgulayan Başbakan Yıldırım "Niye? Oradaki farkı kapatmamız lazım. Terörün sorumlusu o topraklara sahip çıkan, bu bayrağı dalgalandıran, yere düşürmeyen vatandaşlarımız değil, onların geleceğini karartan bölücü terör örgütüdür." diye konuştu.
Yıldırım, amaçlarının terör sorununu ortadan kaldırmak ve Türkiye'nin terörle anılmasının önüne geçmek olduğunu söyledi.
Türkiye'ye haksızlık edildiğini ifade eden Başbakan Yıldırım, "Bir yandan bölücü terör örgütü, bir yandan FETÖ, bir yandan da hudutlarımızı korumak, orada yaşayan vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlamak için başlattığımız DAEŞ örgütüne karşı faaliyetler." diye konuştu.
Esnaf ve sanatkarları Türkiye'nin geleceğinin teminatı olarak nitelendiren Yıldırım, bunun Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında da görüldüğünü söyledi. Başbakan Yıldırım, meydanlara ilk inen, bayrağı yere düşürmeyenlerin arasında esnaf ve sanatkarın bulunduğuna dikkati çekerek, kendilerine yakışanı yapan esnaf ve sanatkara teşekkür etti.
Hükümet olarak esnafın sorunlarını kendi sorunları olarak gördüğünü bildiren Yıldırım, "Sizin yüzünüz biraz asıldığında bir derdiniz olduğunu hissetmeye çalışıyoruz. Sizin yüzünüz gülerse milletin yüzü güler. Bunu biliyoruz, onun için de hep tedbirlerimizi ona göre alıyoruz." dedi.
BAŞIMIZA GELEN PİŞMİŞ TAVUĞUN BAŞINA GELMEDİ
Yıldırım, esnaf teşkilatının 800 yıllık Ahi Evran geleneğini sürdürdüğüne değinerek, Yusuf Has Hacib'in "Kutadgu Bilig" eserindeki hükümdarlara yönelik, "Paranın ayarıyla oynama, halka adaletle hükmet, kuvvetlinin zayıfa tahakküm etmesine asla müsaade etme. Haydutları ortadan kaldır, yolları açık ve emniyetli tut" tavsiyelerini hatırlattı. Ne yapılması gerektiğinin asırlar önce anlatıldığını bildiren Başbakan Yıldırım, şunları söyledi:"Biz de diyoruz ki 'enflasyonu yükseltme, paranın değerini koru, zayıfların güçlüler altında ezilmesine izin verme, güvenliği sağla.' Daha ne istiyor vatandaş? Bunları yapmak da bizim vazifemiz. Bu bir lütuf değil, bu önemli bir görevdir. Biz de bunun gayreti içindeyiz. Geçtiğimiz 3 ay içinde başımıza gelmeyen iş kalmadı. Başımıza gelen pişmiş tavuğun başına gelmedi, bir yandan darbeyle uğraştık, bir yandan terörle mücadele ediyoruz, bir yandan da esnafımızın, iş adamımızın, ihracatçımızın, ithalatçımızın, emeklinin, memurun, çalışanın derdiyle dertleniyoruz. Tabii ki yapacağız. Birçok düzenleme yaptık işinizi kolaylaştırmak için. Devletle vatandaş kavgalı olamaz. Hukuk devletine yakışmaz. İşin sahibi sizsiniz, bize sadece görev verdiniz, emanetçiyiz. Verdiğiniz görevi en iyi şekilde yapmakla sorumluyuz. Yapmazsak ne yapacağınızı biliyoruz. Vakti gelince 'hoş geldiniz' demezsiniz, gereken dersi de verirsiniz. Onun için biz hükmeden değil, vatandaşın, esnafın, milletin beklentilerini yerine getirmek için var gücümüzle çalışan, sizin hizmetkarınız."
DÜNYA KÜÇÜLDÜ, TÜRKİYE BÜYÜMEYE DEVAM ETTİ
Türkiye'nin üreten, ürettiklerini de refaha dönüştüren ülke olması için 15 yıldır çalıştıklarını ifade eden Yıldırım, şunları kaydetti:"2002'den bugüne milli gelirimizi her yıl yüzde 5'e yakın artırdık. 2009'daki dünya krizinden, hatta 2002'den bu tarafa 27 çeyrek boyunca hep büyüdük. Dünya küçüldü, Türkiye büyümeye devam etti. Çünkü bizim güçlü esnafımız, sanatkarımız var, ülkesini seven, sorumluluğunun bilincinde olan işte böyle 10 milyonluk bir topluluğumuz var. Sıkıntılı günlerimizde bile büyümeye devam ediyoruz. 2002'den bugüne kadar 7 milyon vatandaşımıza iş, aş kapısı sağladık. Sadece 36 milyar dolar olan ihracatımızı 2015'te tam 4 kat artırarak 144 milyar dolara çıkardık. 2002'de yüzde 11'in üzerinde olan bütçe açığını bugün yüzde 2'nin altına indirdik. Aynı anda hem DAEŞ ile hem PKK ile hem FETÖ ile mücadele yaparak bunları başardık. Bugün Türkiye'nin ekonomik göstergeleri dünyadaki birçok ülkeden çok daha iyi durumda. Cuma günü dış ticaret verileri açıklandı. Ağustos ayında ihracatımız temmuz ayına göre yaklaşık yüzde 8 artış sağladı. Ekonomiye güven eylül ayında ağustosa göre yüzde 21 arttı. Yani her 5 kişiden biri 'ekonominin daha iyiye doğru gittiğini' söylüyor. Vatandaş bunu söylerken değerlendirme kuruluşlarının ne söylediğinin önemi var mı? Bizim notumuzu 3-5 tane değerlendirme kuruluşu belirleyemez, bizim notumuzu esnaf belirler, vatandaş belirler. Biz hesabı vatandaşa vereceğiz, derecelendirme kuruluşlarına değil. Onun için herkes yerini yurdunu bilsin, Türkiye'ye ayar vermeye çalışanlar 15 Temmuz'da derslerini aldılar."
Yıldırım, hükümet olarak Türkiye'yi sorunlarından tamamen kurtarmak ve milletin yüzünü daha fazla güldürmek için gece gündüz demeden çalıştıklarını vurgulayarak, anlatacak çok şey olduğunu ancak "Laf üstüne laf değil, taş üstüne taş koyma zamanı" olduğunu kaydetti.
Sayısal verilerin bu tabloyu açıkça ortaya koyduğunu anlatan Başbakan Yıldırım, "Sizler gibi, memleket sevdası ve heyecanıyla dolu fedakar camiamızın büyük katkısı var. Birlikte, aynı heyecanı taşımasak, bizler bu mücadelede asla bu kadar güçlü olamazdık, bu başarıları yakalayamazdık." diye konuştu.
Yıldırım, Türkiye'nin gücüne, potansiyeline ve esnafına güvendiklerini belirterek, şunları söyledi:
"Birileri Türkiye'nin dinamikleriyle, potansiyeliyle oynamaya kalkarsa kalksın ama biz yolumuza kararlılıkla devam edeceğiz. Geçtiğimiz üç ay içerisinde esnafımızı, yatırımcımızı, iş adamımızı, ihracatçımızı, bütün toplum kesimlerini ilgilendiren kapsamlı reformlar yaptık, önemli kararlar aldık. Şimdi bunları uygulama zamanı. Dedik ki 'Vatandaşla devlet kavgalı olmaz. Gelin, uzlaşalım, gelin kucaklaşalım, gelin bir olalım, beraber olalım, birlikte daha güçlü olalım, birlikte Türkiye olalım. Bunun için, yeniden yapılandırma, bunun için vergi barışı, bunun için stok affı, bunun için kasa fazlası gibi birçok yaşadığınız sıkıntıları ortadan kaldıracak düzenlemeleri yaptık. Sosyal güvenlik dayanışma ödeneğini kaldırdık, primleri ucuzlattık, daha birçok konular. Bunları zaten siz Gümrük ve Ticaret Bakanlığımız, Maliye Bakanlığımız'la konuşuyorsunuz, görüşüyorsunuz. Ne ise bu düzenlemeler, bütün detayları, her türlü sorunu nasıl çözeceğimizi öğreniyorsunuz. Onun için ben burada teferruata girecek değilim.
TESK'in çınar gibi başkanı var, Bendevi Palandöken. Onun riyasetinde on milyon, çoluğuyla çocuğuyla, ailesiyle büyük bir topluluk, Türkiye'nin geleceği için, Türkiye'nin daha güzel günlere erişmesi için, daha fazla zenginlemek için, vatandaşımızın yüzünün daha fazla gülmesi için var gücünüzle çalışıyorsunuz. Memleketin her köşesinden 79 milyonu temsil ederek, buralara geldiniz, vatandaşımızın sesini bizlere duyuruyorsunuz. Sizlere bir kez daha teşekkür ediyorum."
ARANIZDA BÖLÜCÜLERE VE FETÖ'CÜLERE ASLA YER VERMEYİN
Başbakan Yıldırım, yarının bugünden daha güzel olacağı konusunda hiçbir endişe duyulmaması gerektiğine işaret ederek, "Maalesef bir alışkanlık var. O alışkanlık da Türkiye'yi sürekli kötü göstermeye çalışmak. Neyle yapıyorlar bunu biliyor musunuz? O 'himmet' diye garip gurebadan, ablalardan, abilerden, esnaftan topladıkları paraları, kuruş kuruş topladıkları paraları, o yabancılara, lobi şirketlerine, televizyon şirketlerine, gazetelere, siyasetçilere oluk oluk dağıtıyorlar ama burunlarından fitil fitil getireceğiz. Memleketini gidip böyle şikayet etmenin kimsenin yanına kar kalmayacağını, bu ülkeye ayar çekmenin kimsenin haddi olmadığını elbette görecekler. Nasıl görecekler? İşte sizlerle görecekler." değerlendirmesinde bulundu.
Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti:"Sizden önemli isteğim şudur, değerli kardeşlerim. Aranızda bölücülere ve FETO'culara asla yer vermeyin. Kendi içinizden bu mikropları temizleyin. Bunların memlekete bir faydası yok, bunların millete de bir faydası yok. Bunların ihanetlerinin bedelini 15 Temmuz'da beraber ödedik. Eğer bu ihanetin hesabını sormazsak, 241 şehidimiz, 2 bin 194 gazimiz bizden davacı olur. Onların hakkını ödeyemeyiz. Onun için bu mesele, büyük bir mesele, bunu beraber çözeceğiz. Hepimizin bu noktada görevi olduğunu asla unutmayalım ve kısa sürede bu anlamsız gündemden Türkiye'yi çıkartmamız ve hep ileriye, daima ileriye bakıp, Türkiye'yi çağdaş uygarlık düzeyine ulaştırma görevimiz var. Bunu, birlikte yapacağız. Bunda da gerekli donanımımız var, gerekli birikimimiz var, başaracağımızdan da zerre kadar tereddüdümüz yok."
Başbakan Yıldırım, bu duygu ve düşüncelerle bir arada olmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken, yönetim kurulu üyeleri ile esnaf ve sanatkar temsilcilerine teşekkür etti.