ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Aziziye Kahramanı Miralay Bahri Bey’e vefa
Aziziye Kahramanı Miralay Bahri Bey’e vefa
GSİM’den  filenin dadaşlarına motivasyon desteği
GSİM’den  filenin dadaşlarına motivasyon desteği
Erzurum’da aranan 6 şahıs yakalandı
Erzurum’da aranan 6 şahıs yakalandı
Şehit Polis Akoral rahmet niyazlarıyla anıldı
Şehit Polis Akoral rahmet niyazlarıyla anıldı
Emniyet üniversite öğrencilerini bilgilendiriyor
Emniyet üniversite öğrencilerini bilgilendiriyor
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
31 Aralık 2015 Perşembe - 05:54

‘Kuraklık beklemiyoruz’

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “2016 yılında bir kuraklık beklemiyoruz. Kasım Aralık ayında fazla yağış olmadı ama barajlarımızda şu anda ortalama yüzde 50 suyumuz var. Kar yağışları ile su seviyesinin yükseleceğini tahmin ediyoruz. Herhangi bir sıkıntı yok" dedi.

‘Kuraklık beklemiyoruz’

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “2016 yılında bir kuraklık beklemiyoruz. Kasım Aralık ayında fazla yağış olmadı ama barajlarımızda şu anda ortalama yüzde 50 suyumuz var. Kar yağışları ile su seviyesinin yükseleceğini tahmin ediyoruz. Herhangi bir sıkıntı yok" dedi.

EROĞLU BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, DSİ Genel Müdürlüğü’nde düzenlediği basın toplantısında meteorolojik tahmin, hava durumu, yağışlar ve barajlardaki doluluk oranları ile ilgili bilgi verdi. Konuşmasına 1 Ekim 2014 ile 30 Eylül 2015’in su yılı olduğunu belirterek başlayan Eroğlu, “Türkiye’nin dört bir tarafında kurduğumuz meteoroloji gözlem sistemleriyle vatandaşlarımıza hizmet veriyoruz. Şu anda bin 237 tane otomatik meteoroloji gözlem istasyonu var karada. 72 adet havaalanında otomatik meteoroloji gözlem istasyonu, denizlerde daha önce yoktu 78 tane denizlere deniz otomatik meteoroloji gözlem istasyonu kurduk. Böylece bin 387 adet otomatik meteoroloji gözlem istasyonumuz var. Bunun dışında 18 tane meteoroloji radarımız, 16 tane yıldırım tahkik sistemi ve 10 tane yüksek atmosfer gözlem sistemimiz var. Böylece Türkiye’de bin 450 tane Türkiye’de denizde, havada, karada otomatik meteoroloji gözlem istasyonumuz var. Şuanda Meteoroloji Genel Müdürlüğümüz dünyada ilk 7 ye giren yüksek bir teknolojiye sahip. 2016 yılının sonuna kadar 215 tane otomatik meteoroloji gözlem istasyonu kuracağız. Sayımızı daha da artıracağız” diye konuştu.

2015 yılında yapılan sel baskını, aşırı yağış gibi ikazlara değinen Eroğlu, “Bu yıl Ocak ayı içinde 36 tane, Haziran’da 55, toplam baktığımız zaman 357 tane meteorolojik uyarı ve değerlendirme yapmışız. Bunların çok büyük bir faydası var. Bir sel baskını, kuvvetli yağış olacağı zaman bildiriyoruz, nerede olacağını söylüyoruz, ne kadar şiddetin ne olacağını da ifade ediyoruz. Gerekli tedbirler alınıyor” dedi.

“1981-2010 YILLARI ARASINDAKİ YAĞIŞ ORTALAMA 584 MİLİMETRE”

Bakan Eroğlu, konuşmasına şöyle devam etti:“Türkiye’ye baktığımız zaman uzun yıllar ortalaması bunu ilk defa ilan ediyoruz ciddi bir çalışma yaptık. Bütün Türkiye’de ortalama yağış miktarı 574 milimetre olarak. 1981-2010 yılları arasındaki yağış ortalama 584 milimetre. Bu büyük bir yağış değil yarı kurak iklim bölgesi olduğundan. Ne kadar su kullanıyoruz? Yılda 44 milyar metreküp su kullanıyoruz. Ne kadar suyumuz var? Yılda ortalama da 112 milyar metreküp suyumuz var. Bunun 44 milyar metreküpünü en çoğunu yüzde 73’ü sulama suyu geri kalanını da içme, kullanma ve sanayi suyu olarak kullanıyoruz. Böylece bu sene kullandığımız su miktarı 44 milyar metreküp.2015-2015 dönemine baktığımız zaman geçen sene Ekim ayından bu sene 30 Eylül’e kadar 650 milimetre yağış olmuş. Demek ki 2015 yılı yağışlı geçmiş. Türkiye genelinde yüzde 13’lük bir artış gözlemlenmiş.”

Sıcaklık değerlendirmesi de yapan Eroğlu, "2015 yılında en düşük sıcaklık 28.8 santigrat ile Ocak ayında Ağrı’da olmuş, en yüksek sıcaklık ise 47,4 santigrat ile Ağustos ayında Cizre’de ölçüldü. Geçen yıl ise daha soğuk bir yıldı. En düşük sıcaklık 2014 yılında -32,8 santigrat ile Şubat ayında Ardahan’da, en yüksek sıcaklık ise 46,1 santigrat ile Temmuz ayında Cizre’de ölçülmüş” ifadelerini kullandı.

“BÜTÜN TÜRKİYE’DE 13,2 NİSPETİNDE BİR ARTIŞ KAYDEDİLDİ”

1 Ekim 2014-30 Eylül 2015 arasındaki yağış durumuna ilişkin Eroğlu, “Marmara Bölgesinde uzun yıllar ortalamasının yüzde 14 üzerinde bir yağış oldu. Ege bölgesinde yine uzun yıllar ortalamasının yüzde 37 üzerinde gerçekleşme oldu. Akdeniz’de uzun yıllar ortalamasının yüzde 21 üzerinde gerçekleşti. İç Anadolu’da uzun yıllar ortalamasının yüzde 26 üzerinde daha fazla yağış gerçekleşti. Karadeniz’de de yüzde 4 fazlalık söz konusu. Güneydoğu Anadolu bölgesinde uzun yıllar ortalamasının yüzde 11 üzerinde gerçekleşti. Bu dönemde yağış yılında özellikle Türkiye’de iyi bir durum söz konusu. Barajlarımız iyi noktada. Bütün Türkiye’de 13,2 nispetinde bir artış kaydedildi. Ankara’da yüzde 31 civarında artma, İzmir’de yüzde 32, Bursa’da yüzde 22, Antalya’da yüzde 23, Afyon Karahisar’da yüzde 50, Kayseri’de yüzde 18, Edirne’de yüzde 16, Konya’da yüzde 32 bir artma söz konusu oldu uzun yıllara göre. İstanbul’da Erzurum’da artış yok” şeklinde konuştu.

Kuraklık olduğunda ne gibi tedbirler alınacağıyla ilgili Eroğlu, “Ülkemize baktığımız zaman 4 yılda bir hafif kuraklık gözüküyor. 6-7 yılda birse şiddetli bir kuraklık oluyor. Biz kuraklığa karşı gerekli bütün tedbirleri alıyoruz. Biz 1971 ile 2015 yıllarını mukayese ettik. Bu 45 yıllık dönemde 12 defa kuraklık yaşandı. Bunların 6’sı şiddetli kuraklık. En şiddetli kuraklığı 1973 yılında yaşamışız. Kuraklık yönetim planlarını hazırladık bütün Türkiye’de. Bu konuda su sektörüne büyük yatırımlar yaptık” dedi.

“310 TANE BARAJIMIZDA, 165 MİLYAR METRE KÜP SUYU DEPOLAMA KAPASİTEMİZ VAR ARTIK”

"Şu ana kadar 2015 yılında 310 tane barajımızda, 165 milyar metreküp suyu depolama kapasitemiz var artık” diyen Eroğlu, şunları kaydetti:“87 barajda yaklaşık 10 milyar metreküp suyumuz var. Daha yağışlar başlamadı. Bütün şehirlerde yılda 7 milyar metreküp su kullanıyoruz. Bizim şu anda bütün şehirlere yetecek suyumuz var. 223 tane sulama maksatlı barajımız var. 25 milyar metreküp suyumuz hazır. Enerji maksatlı 102 tane barajımız var. 32 milyar metreküp su var.”

Bakan Eroğlu, 2040 ve 2050 yıllarına kadar içme suyu ihtiyacının 81 ilde planlandığını da sözlerine ekledi.

“2016 YILINDA BİR KURAKLIK BEKLEMİYORUZ”

“2016 yılında bir kuraklık beklemiyoruz” diyen Eroğlu, "Tahminlere baktığımız zaman. Barajlarda en düşük seviye Ekim aylarıdır. Kasım Aralık ayında fazla yağış olmadı ama barajlarımızda şuanda ortalama yüzde 50 suyumuz var. Kar yağışları ile su seviyesinin yükseleceğini tahmin ediyoruz. Herhangi bir sıkıntı yok. İstediği şekilde suyu kullansınlar ama tasarruflu kullanırlarsa seviniriz çevre adına" diye konuştu.

Bakan Eroğlu, www.mgm.gov.tr adresinden hava tahminlerini de inceledi.

 
Gençoğlu göğsümüzü kabarttı
 
ZMO’da Şengül güven tazeledi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Doğu’da kar özlemi bitti
Doğu Anadolu Bölgesi'nde sabah saatlerinde yoğun kar yağışı etkili oldu. ...
3 bin 151 öğrenciye ‘sağlık’ armağanı
Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Erzurum Valiliği ve Erzurum ...
Palandöken’de bağış seferberliği
Palandöken Belediyesi, personel kan bağışına destek olmak için Kızılay ...
 
Aile Eğitim Programı’nda başarı
Aile Eğitim Programı (AEP) çerçevesinde Erzurum’da 2015 yılı içerisinde ...
BEAH’ta delik kalp ameliyatsız onarıldı
Kalbinde delik bulunan 2 Yaşındaki M.B’nin kalbi BEAH Çocuk Kardiyoloji ...
Tarih ve çevre için seferber oldular
ER-VAK Bilim ve Proje Ekibi alemcilerin mekanı haline gelmiş olan Büyük ...
 
Toplu ulaşımın vizyonu değişiyor
M.COŞKUN-Özel Halk Otobüsleri Derneği Başkanı Yusuf Cindilli, 2016 yılı ...
Yaban hayatı için seferber oldular
Erzurum Macera Off Road Kulübü üyeleri, karla kaplı alanlara yaban hayvanları için yem bıraktı.
Prof. Dr. Yıldız’dan su uyarısı
Yıldız Uzmanların şişelenmiş su yerine, bir adet "ters osmoz filtre" sistemi ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Kuşkulusu
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Berhan Yılmaz hocam kitabın ortasından konuşmuş: Sistem değişmeli
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva