Erzurum esnafı, 2008 yılında adeta dibe vurdu. Ekim ayı sonu itibariyle Erzurum’da 973 esnaf kepenk kapatırken, yeni açılan işyeri sayısı ise, bin 240’ı buldu. Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin 10 aylık verilerine göre, kepenk kapatan esnaf sayısında geçen yıla oranla hızlı bir artış var.
FIRAT DEĞERLENDİRME YAPTI
Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Rasim Fırat, ekonomik durgunluk ve kar elde edememe gibi nedenler yüzünden kepenk kapatan esnaf sayısının her geçen gün arttığını söyledi.
HER AY BİN ESNAF KEPENK İNDİRİYOR
2008 yılının 10 aylık döneminde ESOB’a kaydı bulunan 9732 esnafın ticari faaliyetine son verdiğini anlatan Başkan Rasim Fırat, aynı dönem içerisinde ticari faaliyete başlayan esnaf sayısının da, bin 240 olduğunu kaydetti. İşine son veren esnaf sayısındaki hızlı artışın yanında, yeni işyeri açan esnaf sayısında da hızlı bir artışın görüldüğüne dikkati çeken Fırat, “Yeni işyeri açan esnaf sayısındaki hızlı yükseliş, iktisadi hayatta bir sorun olmadığı şeklinde yorumlanmamalıdır. Çünkü herkes geçim kaygısı nedeniyle alım satıma ve ticarete yöneldi. Bu artış asıl tehlike sinyalleridir” dedi.
KEPENK KAPATAN ESNAF SAYISINDA PATLAMA
Yılın ilk yarısında kapanan esnaf sayısının yaklaşık 500 olduğunu hatırlatan ESOB Başkanı Rasim Fırat, artışın yaz mevsiminin sonuna doğru hız kazandığını, Sonbahar mevsimiyle birlikte de tavan yaptığını dile getirdi.
10 ay içerisinde 973 esnafın işine son vermesi ve kepenk kapatmasının, Erzurum ölçeğinde tehlike sinyalleri anlamına geldiğini anlatan Rasim Fırat, “Hızlı artış sadece kepenk kapatan esnaf sayısında yok. Aynı şekilde yeni işe başlayan esnaf sayısında da hızlı bir artış var. Bu da şunu gösteriyor: İş bulamayan, çalışamayan insanlar, son çare olarak alım, satım ve ticarete yöneldiler. Yeni işyeri açan esnaf sayısındaki patlama işte bu yöneliş nedeniyledir. Erzurum’daki ekonomik hareketliliğin analizini yaparken, yeni işyeri açan esnaf sayısı ölçü olmamalıdır. Ölçü alınması gereken şey, kapanan esnaf sayısıdır” şeklinde konuştu.
Esnaflığın bir sanat olduğunu ve tecrübe gerektirdiğini kaydeden Rasim Fırat, ticaretteki istikrarsızlığın, aslında bu tecrübesizlikten kaynaklandığına işaret ederek, “Her önüne gelenin esnaflığa soyunduğu bir şehirde ekonomik istikrardan söz etmek mümkün olamaz” dedi.