Sulama birlikleri toplantısında, Türkiye’nin de karşı karşıya bulunduğu küresel ısınmanın ele alındığını söyleyen Başkan Harmandar, toplantıda Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkililerinin de bulunduğunu belirterek, “Erzurum’da hazırlayarak götürdüğümüz bir raporda, Doğu’da yaşanması muhtemel kuraklık ve alınması gereken tedbirlerle ilgili olarak çeşitli önerilerde bulunduk. Bu raporu bakanlık yetkililerine teslim ettiğimiz gibi, rapordaki önerileri toplantıda ayrıca dile de getirdik” dedi.
SULAMA BİRLİKLERİNİN SORUNLARI
Erzurum’daki sulama birliklerinin içinde bulunduğu sıkıntıları, söz konusu toplantıda ifade ettiklerini aktaran Harmandar, “Erzurum’daki sulama birlikleri, bir kere enerji sıkıntı çekiyor. Çünkü sulama yapabilmek için gerekli olan enerji, çiftçiyi müşkül durumda bırakıyor. Erzurum’daki çiftçi kazanamadığı gibi, kazandığı üç-beş kuruşu da enerji gideri olarak kullanıyor. Bu nedenle çok sayıda çiftçimizin sulama birliklerine borcu bulunuyor” şeklinde konuştu.
ERZURUM ÇİFTÇİSİNİN BEKLENTİLERİ
Erzurum Ziraat Odası Başkanı ve aynı zamanda Erzurum Sulama Birliği Başkanlığı görevini yürüten Mücahit Harmandar, Erzurum’daki çiftçinin sulama giderlerinden kurtulabilmesinin Kuzgun ve Çat Barajı’na bağlı olduğunu dile getirdi.
Kuzgun ve Çat barajlarında toplanan suyun aynı zamanda sulama suyu olarak kullanılması için proje hazırlandığını, hatta projelendirmenin şu an itibariyle Umudum köyüne kadar getirildiğini anlatan Harmandar, “Çat Barajı kapsamında üniversite tarafında bulunan 18 köyün sulanması için de proje mevcut. Her iki projenin tamamlanması halinde Erzurum’daki 67 köyün tarımsal sulama sorunu kalmayacak. Bu nedenle bizler söz konusu çalışmanın acilen tamamlanması ve baraj sularının çiftçinin hizmetine sunulmasını talep ettik. Bakanlık yetkililerine bu konuda görüşlerimizi de bildirdik. Siyasilerimiz bu çalışmanın üzerinde titizlikle dururlarsa, Erzurum çiftçisine en büyük iyiliği yapmış olurlar” şeklinde konuştu.