1986 yılında Sanayi Keresteciler Sitesi’nde başlatılan ekmek kavgası, aradan geçen 22 yılın sonunda hem Erzurum’a, hem de bölgeye yeni markalar kazandırdı. Atölye bazında başladığı mobilya imalatçılığını bir süre sonra bölge illeriyle buluşturan Genç Mobilya’nın Yönetim Kurulu Başkanı, Erzurumlu girişimci Nusrettin Özel, Karçiçeği ve Örs markalarıyla imal ettiği mobilya ürünleriyle, artık Iraklı ailelerin evlerine de renk katmaya başladı.
3 MİLYON DOLARLIK YATIRIM
“Erzurum’da verdiğim mücadeleyi, Ege’de, Batı’da ya da İç Anadolu’da sergileseydim, trilyonları kazanırdım” diyen Özel, Tortum Yolu üzerinde yaptığı 3 milyon dolarlık yatırımla, “Doğu’da yatırım yapılmaz” diyenlere aslında cevap vermiş olduğunu kaydetti.
Erzurum’da imal etmeye başladıkları mobilya ürünlerini, zamanla marka haline getirdiklerini ve bölgeyle buluşturduklarını anlatan Erzurumlu girişimci Nusrettin Özel, 22 yıl süren mücadelenin bugün Erzurum’a katma değer olarak döndüğünü dile getirdi.
Erzurum’da ‘Örs’ ve ‘Kardelen’ markalarıyla imal edilen mobilya ürünlerinin, bugün Doğu Anadolu Bölgesi’nde yüksek pazar payına sahip ürünler arasına yerleştiğini kaydeden Özel, dış pazarda ise Irak’la Erzurum arasında bir ticaret köprüsü kurduklarını bildirdi.
ERZURUM’UN İHRACATTA GÜLEN YÜZÜ
Tortum Yolu üzerinde 10 bin metrekare açık alan üzerine kurulan 3 bin 500 metrekarelik tesislerin, 2000 yılının şartlarında 3 milyon dolara mal olduğuna dikkati çeken Nusrettin Özel, “Oda kapıları, mutfak, vestiyer, banyo, genç odası, yatak odası ve yemek odası, yani bir evle ilgili olarak akıllara gelebilecek her türlü imalatı gerçekleştirmekteyiz. Irak’la çok ciddi ticari ilişkilerimiz var, şu anda İran ve Türki Cumhuriyetleri ille temas halindeyiz. Kısmetse yakın bir zamanda dış Pazar ağımızı daha da genişletecek ve Erzurum’un ismini buralara da duyuracağız” diye konuştu.
AR-GE’YE VERİLEN ÖNEM
Doğanın, iklimin ve yörenin sunduğu zor şartlarda üretim yaptıklarını dile getiren Özel, “AR-GE çalışmalarımız devam ediyor. Pazarlama ağımızı kurduk. İhracatı artırıyoruz. Alt yapıyı güçlendirerek, hızlı bir şekilde kurumsallaşmayı sağlamak gerekiyor. İşletmemizde İtalya menşeli en son sistem makinelerle dijital tüm makine parkımız mevcuttur. TSE ISO 9001 belgemizi de aldık” dedi.
ERZURUM’DA YATIRIM ZOR İŞ
Erzurum’da yatırım yapmanın zor bir zenaat olduğunu vurgulayan Girişimci Nusrettin Özel, en yatırımları büyütmek için gerekli olan mali kaynağı bulmakta güçlük çektiklerini belirterek, “Biz Doğu’da değil de, Türkiye’nin diğer bölgelerinde de yatırım yapabilirdik. Orda daha hızlı marka olabilir, hatta çok daha para da kazanabilirdik. Ama amacımız, Doğu’da imalat ve üretime yönelik yatırımların yapılmasını sağlamaktı, buna önayak olmaktı. Devletten beklentimiz, teşvik yasalarının masa başında oturarak hazırlanmamasıdır. Buradaki bürokrasi yatırımcıya her nedense ‘şaşı’ bakıyor. Bankalarda da sıkıntılar hat safhada. Kredi almak için neredeyse kılı kırk yarıyoruz. Durumun tam tersi olması gereklidir. Buraya yatırım yapmayı düşünen girişimci kaçırılmamalı, bu tür zorluklarla karşı karşıya bırakılmamalıdır. Bu ortamı oluşturmadıktan sonra, biz yatırımcıyı teşvik ediyoruz diyemezsiniz” şeklinde konuştu.