GEYLANİ ADIYAMAN
BİTLİS (İHA) – Doğu Anadolu’da koyunların kırkılma zamanı geldi. Besiciler hayvanlarının et, süt ve gelişimine katkı sunan kırkılma işlemini yılda bir veya iki kez yapıyor.
Ahlat’ın Sutey Yaylalarında koyun kırkma dönemi başladı. Bu meşakkatli işlemi özellikle çobanlar ile işin erbapları yapıyor. Kırkılan yünler temizlendikten ve işlendikten sonra döşek, yorgan ve yastık yapımında kullanılıyor.
İlçede besicilik yapan Resul Alçiçek, havaların ısınması ile birlikte koyunların daha rahat etmeleri için yünlerini kırptıklarını belirterek, “Bu sayede hayvanın üzerindeki ağırlık kalkıyor. Hayvanların gelişimine katkı sunuyor. Et ve süt verimleri artıyor. Hayvanların sıhhati açısından da kırpma işlemi önemli. Yılda bir veya 2 kez havyaların kırpma işlemini yapıyoruz" dedi.
Koyun kırkma işinin çok zor olduğunu da ifade eden ve yıllardır bu işi yaptığını anlatan çoban Davut Marangoz, "Koyun, kuzu ve keçilerin kırkma işlemlerini havalar ısınınca yapıyoruz. O zaman yünleri tam uzanır ve yaz aylarında kırkma işlemine başlarız. Bunun nedeni de hem koyunun etinin iyi olması hem de aşırı sıcaklardan etkilenmemesini sağlamaktır. Günde 15 ila 20 koyun ancak kırkabiliyoruz. Her koyundan yaklaşık 1,5 kilo yün çıkıyor. Bu yünler döşek ve yorgan yapımında kullanılıyor" diye konuştu.
Eskiden koyun yününden çeşitli giyim eşyası ve kilim ile halı yapıldığını ifade eden çoban Davut Marangoz, kırkma işinin kolay olmadığını fakat elde edilen yün ile birçok iş yapıldığını söyledi. Marangoz, "Koyun yünü ile yapılan yorgan, yastık, döşek kışın çok rahat ve sıcak oluyor. Eskiden annelerimiz, ninelerimiz bu kırptığımız koyunların yünlerinden elde ettikleri ipleri çeşitli kök boyaları ile renklendirerek kazaklar, çoraplar, eldivenler, halılar ve kilimler dokuyordu. Şimdi bu iş en aza indi. Kısmen sadece köylerde yapılıyor” diye konuştu.