KIRSALDA TARIMSAL FAALİYETLER KOLAYLAŞTIKÇA..
Erzurum’da süt makinelerinin bakım, tamirat ve onarım işleriyle uğraşan 35 yaşındaki Canip Çarıkçıoğlu isimli esnaf, köy kadınlarının, artık tercihlerini elektrikli süt makinelerinden yana yaptıklarını söyledi. Elle çevirmeli süt makinelerinin yavaş yavaş tarihe karıştığını ve köylerde giderek yaygınlaşmaya başladığını anlatan Çarıkçıoğlu, “Elektrikli makineler, her ne kadar teknoloji ürünü olsalar da, elle çevirmeli makineler kadar uzun ömürlü olmuyorlar. Elle çevirmeli bir süt makinesini yıllarca kullanabilmek mümkünken, elektrikli süt makineleri, bir yıl sonra kullanılamaz hale geliyor. Ama buna rağmen köy kadınlarımız, ellerini çalıştırmak yerine, elektrikli makineleri çalıştırmayı tercih ediyorlar.” dedi. Elektrikli süt makinelerinin, rutubetsiz ortamlarda saklanması gerektiğine dikkati çeken Çarıkçıoğlu, köylerde bu tür ortamların pek az bulunabildiğini kaydederek, “Durum böyle olunca, evine elektrikli bir süt makinesi alan köylü, aradan 6 ay geçmeden tamircinin yolunu tutuyor. Ya da makine bir süre sonra kullanılamaz hale geliyor.” diye konuştu.
ÇİFTÇİ TEKNOLOJİYİ TAKİP EDİYOR
Normal şartlarda üretimini artıran ya da ekonomik durumunu iyileştiren bir çiftçinin, teknolojik imkanlardan faydalanmaya başlamasının doğal bir durum olduğunu vurgulayan Canip Çarıkçıoğlu, Erzurum’da bu sürecin tersine işlediğini dile getirdi. Çarıkçıoğlu, “Bir bakıyorsunuz çiftçinin süt üretiminde düşüş var, ama evine yine de elektrikli süt makinesi alıyor. Toprağın mı bereketi kalmadı, hayvanlar mı inat ediyor yoksa köylü üretmek mi istemiyor, anlamış değiliz. Fakat Erzurum çiftçisi bir yandan geriliyor, öbür yandan teknolojiyi takip ediyor. Bu çok çelişkili bir durum.” şeklinde konuştu.
EL ÇEVİRMELİ SÜT MAKİNALARI OFF OLDU
20 yıldır bakım ve onarımlarını yaptığı elle çevirmeli süt makinelerini, motorlu makinelere kesinlikle değişmeyeceğini dile getiren Çarıkçıoğlu, köylü kadınlara tavsiyesinin de bu yönde olduğunu ifade etti. Çarıkçıoğlu, “Elle çevirmeli süt makineleri 150 TL iken, elektrikli olanları en az 400 TL’den satılıyor. En kısa sürede meydana gelecek arıza, motor yanmasıdır ki, onun tamiratı ise, 100 TL’den aşağı düşmüyor. Benim köylü kadınlarımıza tavsiyem, eski dosttan düşman olmayacağıdır.” dedi.