Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü ve Ticaret İl Müdürlüğü tarafından "Kooperatifçilik Sempozyumu" Atatürk Üniversitesinde düzenlendi.
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleşen programa, Vali Seyfettin Azizoğlu, AK Parti Erzurum Milletvekili Mustafa Ilıcalı, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Kooperatifçilik Genel Müdürü Arif Sami Seymenoğlu, il ve ilçelerden gelen çok sayıda muhtar ile kamu kurumlarının müdürleri katıldı.
Programda konuşan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, tarım sektörünün yapısı ve özelliklerinden kaynaklanan bir takım sebeplerden dolayı milli ekonomi için büyük önem taşıdığını söyledi.
ÜLKEMİZ TARIMININ YAPISAL SORUNLARINDAN BİRİSİ KOOPERATİFLEŞMEDİR.
Tarım sektörünün, gerek hammadde üretmesi ve gerekse tarımı ilgilendiren sanayisi ile birlikte ülkemizde hala ekonomiye diğer sektörlere göre daha fazla katkı sağlamakta ve ekonomik öneme haiz durumda olduğunu ifade eden Rektör Çomaklı şunları söyledi: “Ülkemizin büyük tarım potansiyelinden dolayı genel ekonomide ayrı bir öneme sahip olduğunu göstermektedir. Tarımsal sanayi daha çok yerli hammadde kullanırken katma değeri daha yüksek ürünler üretmektedir. Ekonominin diğer sektörlerinin hammaddeyi büyük miktarlarda ithal ederek değerlendirmesi dış ticaret açığımızın başlıca sebebidir. Çünkü tarımsal dış ticaret açığı yıllar itibariyle ya hiç olmamakta ya da çok az miktarlarda olmaktadır.
Ülkemiz tarımının yapısal sorunlarından birisi kooperatifleşmedir. Ülkemizde birçok açıdan stratejik önemi ve geleceği olan Tarımsal Kooperatifçilik konusunda detaylı çalışmaların konunun tarafları ile masaya yatırılması kaçınılmazdır. Bütün çabalar, Tarımsal Kooperatifçiliğin bölgemizde yaygınlaştırılması ve bölge ekonomisine fazla katkı sağlamasıdır. Bu temennilerle çalıştayın ülkemiz Tarımsal Kooperatifleşmenin sorunlarına çözümler üretmesini temenni ediyorum” dedi.
Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu ise tarımsal ürünlerden elde edilen gelirin büyük çoğunluğunun hayvancılık ürünlerinden kazanıldığını söyledi.
Vali Azizoğlu, hayvancılığın Doğu Anadolu Bölgesi ve Erzurum'un vazgeçilmez bir unsuru olduğuna vurgu yaparak, "Erzurum'un toplam tarımsal üretim geliri 4,1 milyar Türk lirası. Bunun 3,6 milyar Türk lirası ise hayvancılıktan elde ediliyor. Bu büyük bir gelir değil ama gelirin yüzde 80'den fazlası hayvancılık ürünlerinden elde ediliyor. Bu demek oluyor ki hayvancılık Erzurum ve bölgemizin olmazsa olmaz bir geçim kaynağıdır. Erzurum'un 750 bin büyükbaş, 900 binin üzerinde de küçükbaş hayvana sahip. Bu rakamlar iyi olabilir ancak dünya ortalamasının çok altındayız. Bunu çözmek zorundayız" diye konuştu.
Erzurum’un turizm ve hayvancılık şehri olduğunu ifade eden AK Parti Erzurum Milletvekili Mustafa Ilıcalı, Kooperatifçilik Genel Müdürlüğüne tarım ve hayvancılığa verdiği desteklerden dolayı teşekkür etti. TBMM’nin ülkemiz tarım ve hayvancılığı geliştirecek projeler için yoğun mesai harcadığını söyleyen Ilıcalı, verilen desteklerle özellikle mera ve otlakların yoğun olduğu Doğu Anadolu Bölgesinde hayvancılığın canlandığını belirtti.
Kooperatifçilik Genel Müdürü Arif Sami Seymenoğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının tarımsal kooperatifçilik konusunda geldiği aşamaları anlatan bir sinevizyon sunumu yaptı. Kendisinin de Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi mezunu olduğunu ifade eden Arif Sami Seymenoğlu, illeri gezerek kooperatifçilik konusunda farkındalığı artırmak istediklerini söyledi. Seymenoğlu ayrıca sempozyumun gerçekleşmesinde emeği geçen Vali Seyfettin Azizoğlu ve Rektör Çomaklı’ya teşekkür etti.
Açılış konuşmalarının ardından Kooperatifçilik Genel Müdürü Arif Sami Seymenoğlu’nun başkan olduğu, Erzurum İli Tarımsal Faaliyetler ve Beklentiler Açık Oturumu gerçekleşti.