SAMET ÖZÜNAL(GHA) - Erzurum’da bir dönemler kış mevsiminin gelmesiyle birlikte bayram eden orlon ve yün iplik satıcıları, şimdilerde sefilleri oynuyor. Hazır giyim ve triko ürünlerinin iç piyasalardaki hızlı hareketi, iplikçileri hareket edemez duruma getirdi.
Atkı, eldiven, bere gibi Erzurum’da kışın vazgeçilmezi olan giyeceklerin, artık hazır alındığını söyleyen Erzurumlu esnaf Vedat Özünal, “Erzurum’da dokuma yapan kimse kalmadı ki, bugün de iplik satalım” diyerek, özellikle genç kızların artık hazır ürünlere rağbet gösterdiğini kaydetti. Kendisinin bundan 10 yıl öncesine kadar mağazasında 10 kişi istihdam ettiğini hatırlatan Özünal, “Hazır ürünlere gösterilen ilgi, bizim işlerimizi bıçak gibi kesti. 10 yıl önce 10 kişi çalıştırırken, bugün 1 kişinin maaşını bile güçlükle çıkarabiliyorum” diyerek, Erzurum kültürünün önemli bir parçası olan dokumacılığın artık yok olmaya yüz tuttuğunu dile getirdi.
Erzurumlu ev kadınlarının kış gelmeden yün iplik satın aldığını ve bu ipliklerle kazak, iç kazağı, atkı, çorap, bere ve eldiven gibi kışlık kıyafetler ördüklerini anlatan Vedat Özünal, “Erzurum’da şal çorap dediğimiz örme çorabı bile dokuyan Erzurumlu ev hanımı neredeyse kalmadı.” şeklinde konuştu.
//2011 UMUTLARI SUYA DÜŞTÜ
Erzurumlu esnaf Vedat Özünal, orlon ve yün iplik satışlarının artması noktasında 2011 Kış Oyunları’na umutlandıklarını, ancak umduklarını bulamadıklarını söyleyerek, “Erzurum kış memleketi, 2011 sayesinde dokuma ürünler noktasında sektör canlanır diye bekliyorduk. Bizim işlerimiz de bu sayede artar diye düşünüyorduk. Ama olmadı. Şimdilik ekmeğimizi, orlon ve yün iplik vererek dokutturduğumuz el sanatları ürünleriyle kazanıyoruz. Bizden orlon ve yün iplik alan ev hanımları, evlerinde ördükleri banyo lifi, el bezi, fiskos örtüsü ve zigon sehpa örtüsü gibi dokuma ürünleri anlaştıkları mağazalara satıyorlar. Tek kazanç kapımız bu gibi.” şeklinde konuştu.
Vedat Özünal, Erzurum’daki belediyeler ve sivil toplum örgütlerinin Erzurum kültürünün bir parçası olan dokumacılık konusunda kurslar açmasını isteyerek, “Genç kızlarımız örgü bilmiyor, yapamıyor. Hazır tekstil ürünleri hem ekonomik anlamda, hem kültürel anlamda bizi olumsuz yönde etkiledi. Ev dokumacılığı kültürünün gençlerimize yeniden kazandırılması gerekiyor.” diye konuştu.