Samet Özünal(GHA)- Erzurum’da hava sıcaklıklarının mevsim normalleri üzerinde seyretmesi, arıcılık sektörünün yüzünü güldürdü. Bal üretimi yaptıkları kovanlarını normal şartlarda Ekim ayında toplamaları gereken üreticiler, havaların sıcak olmasını da fırsat bilerek, bu yıl fazladan bal üretimi yaptı.
//BAL ÜRETİMİNİ ISI TETİKLEDİ
Erzurum Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Taner Bayır, hava sıcaklıklarının son yıllarda değişkenlik göstermesinin, olumsuz etkilerinin yanında, olumlu gelişmelere de neden olduğunu söyledi. Erzurum dağları ve yaylalarında bal üretimi yapan üreticilerin, en geç Ekim ayında kovanlarını toplayarak kış sezonuna girdiklerine dikkati çeken Taner Bayır, bu yıl havaların mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor olması nedeniyle fazladan üretim yapıldığını kaydetti. Geçen yıla oranla bal üretiminin yüzde 15 dolayında artış gösterdiğini dile getiren Başkan Taner Bayır, fazla üretimin, doğal olarak ekstradan ekonomik bir değere dönüştüğünü kaydetti. Bayır, “Bu yıl Erzurum’daki üreticiler normal şartlarda elde ettikleri kazanca ek olarak, yüzde 15 daha fazla kazandılar. Çünkü üretimdeki artış, satışa da yansıdı.” dedi.
Arıcılığın ve bal üretiminin giderek daha popüler hale geldiği Erzurum’da, mevsimden kaynaklanan avantajın çok iyi değerlendirildiğini anlatan Bayır, “Bilimsel açıdan ele almak gerekirse, tüm dünyada iklim açısından çeşitli değişiklikler yaşanıyor. Bu değişiklik Erzurum için de söz konusu. Madem böyle bir durum var, o halde bunu avantaja dönüştürmenin yolları aranmalıdır.” şeklinde konuştu.
//BAL MİKTARININ ARTMASI, FİYATLARI DA GERİLETİYOR
Öte yandan bal üretiminde yaşanan artışın, Erzurum dışına satışı yapılan bal miktarını da artırdığını belirten Başkan Taner Bayır, “Erzurum’da bu yıl fazla üretimden dolayı hem iç piyasada bal miktarı çok fazla, hem de dışarıya yapılan satışlarda artış var. Önceki yıllarda iç piyasaya sunulan yerli bal miktarının düşük olması nedeniyle oluşan boşluğu sahte bal ve şekerlemeler dolduruyordu. Bu ekonomi açısından da bir kayıptı. Fakat piyasadaki ürün miktarı arttıkça hem fiyatlarda bir gerileme, hem de daha çok tüketim söz konusu oluyor. Böyle bir ortamda da, piyasaya kalitesiz bal sokulması neredeyse imkansız hale geliyor.” ifadelerini kullandı.
//POLEN TÜKETİMİ ÇAĞRISI
Başkan Taner Bayır, vatandaşlara çağrıda bulunarak, arıcılık ürünlerinden sadece balın değil, aynı zamanda arı sütü ve poleninin de tüketilmesi tavsiyesinde bulundu. Başbakan Erdoğan’ın da, bu hususta önerisinin bulunduğunu hatırlatan Bayır, “Erzurum’da arı sütü ve polen kullanımını yaygın hale getirebilirsek, bu alanda elde edilecek kazancı da ekonomik bir değer haline getirebiliriz. Çünkü Erzurum’un fiziki ve coğrafi yapısı bu tarz üretime çok müsait.” dedi.