ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum vergide sıra atladı
Erzurum vergide sıra atladı
Gazze'de can kaybı 43 bin 764’e yükseldi
Gazze'de can kaybı 43 bin 764’e yükseldi
Yılsonu enflasyon beklentisi arttı
Yılsonu enflasyon beklentisi arttı
Ücretli çalışan sayısı açıklandı
Ücretli çalışan sayısı açıklandı
Tarım-ÜFE yıllık yüzde 35,46 arttı
Tarım-ÜFE yıllık yüzde 35,46 arttı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
26 Aralık 2019 Perşembe - 12:16

Kıraathanede sobada ‘patates’ keyfi

Erzurum’un geleneklerini yaşatan Temelli Kıraathanesi, çocukluk özleminde kalan sobada patates keyfini yaşatmaya devam ediyor.

Kıraathanede sobada ‘patates’ keyfi

İlim, kültür ve gelenek bakımından insanlara değer katan Temelli Kıraathanesi, ticari amaç gütmeden gelenekleri yaşatıyor. İşletmecisi olan Şener Temelli, kıraathanesini ısıtmak için yakacaklarını alıyor, kartol (erzurum ifadesi) yemek isteyen patatesini alıp getiriyor, sobanın gözlerine atıyor, pişince de istediğine ikram edip kartolların keyfini çıkarıyor.

Temelli, Erzurum’da, soğuk kış aylarında en çok tüketilen besinlerden biri olan patatesi, kıraathanesinde akşamları yakmış olduğu sobasının fırınında pişirerek müşterilerin yüzünü güldürüyor. Şehirde yaşayanlar sobada pişirilen patatese özlemini bu kıraathanede gideriyor.

Temelli kıraathanesine gelenler arasında, tez yazmak için sakin bir ortam arayan profesörler de var, KPSS’ye çalışan öğrenciler de, sadece ders çalışmak için değil sohbet etmek, keyifli vakit geçirmek isteyen herkes bu kıraathanede değerli zaman geçirebiliyor.

İşletmesinde sigara tükettirmeyen Şener Temelli, kıraathaneye gelen müşterilerin kendilerini evdeymişçesine rahat hissettiğini söylüyor. Geleneğin kokusunun yayıldığı kıraathane de isteyen patatesini isteyen kestanesini alıp pişirebiliyor. Temelli, “İstesem patatesi kendim alır tanesini iki liradan satarım ama yapmıyorum, parası olan var, olmayan var, öğrenci olan var, isteyen getirsin, sobayı ısınmak için kurduk, gözlerine atsınlar yemeklerini, yesinler” şeklinde konuşuyor.

Nesilden nesille aktarılan dededen toruna geçen bu kıraathanede kendilerini evinde gibi hisseden müşteriler, sobadan çıkan patatesleri diğer masada oturanlara ikram ediyor. Sıcak bir ortamın olduğu ve 7’den 70’e herkesin bulunabileceği ortamda insanlar, birbirlerinin misafiriymiş gibi özenle davranıyor.

 
Vali Memiş’ten üretim vurgusu
 
Türkez’den Borda şifa müjdesi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
"Türk dili dediğimiz ırmak coşkun bir sel haline gelmiştir"
Gülsevin, Türk dilinin yüzyıllar boyunca geniş bir coğrafyada etkileşim ...
Nutuk yeni baskısıyla raflarda
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesindeki Türk Tarih Kurumu, ...
Bursa'da Reyhani gündemi
Reyhani'nin kızı Yasemin Reyhani'nin sunuculuğunu yaptığı programa, kısa ...
 
Büyükşehir’den “Mutlu Aile” Programı
Büyükşehir Belediyesi, kültürel etkinliklerine bir yenisini daha ekledi. ...
Yumurtayı sanat eserine dönüştürüyorlar
Tatvan ilçesinde yaşayan ve Türkiye’de yumurta üzerine sanatı işleyen ...
Yankı Kumpanya’dan Erzurum turnesi
Gümüşhane’de 5 yıl önce kurulan ve bu yıl adını Yankı Kumpanya olarak ...
 
‘Erzurum Nenehatunlar şehri’
Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi ...
Belleten 298. sayısıyla okurlarla buluştu
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesindeki Türk Tarih Kurumu’nun ...
Ülkü Ocaklarından kültür hizmeti
Ülkü Ocakları tarafından öğrencilere Dede Korkut ve Kutadgu Bilig kitapları dağıtıldı
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Kuşkulusu
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Berhan Yılmaz hocam kitabın ortasından konuşmuş: Sistem değişmeli
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva