Iğdır’daki Caferiler, Hz. Hüseyin ve Kerbela şehitlerinin yasını tutuyor.
Hz. Hüseyin ve 72 yareninin Kerbela Çölü'nde şehit edilişlerinin 1374'nci yılı kapsamında Iğdır’da çeşitli merasimlerle yas tutuluyor. Zübeyde Hanım Bulvarı'nda kurulan Aşura çadırı, sabah erken saatlerden gecenin ilerleyen vakitlerine kadar açık tutuluyor. Hz. Hüseyin ve beraberinde şehit olanları anma amacıyla “Kerbela'dan Bir Esinti, Aşura Çadırı” adıyla kurulan çadırda; Ehli Beyt Kültürü ve Caferilik ile ilgili birinci elden kaynak ve dokümanlar yer alıyor. İçinde Kerbela'da yaşananları canlandıran ve o zamana ait sembolik materyallerle zenginleştirilen 'Kerbela Sahnesi', kitap, CD, resim ve film gibi materyallerin de sergilendiği çadırı her kesimden insan ziyaret ediyor.
Kurulan çadırın yaklaşık bin 400 yıllık bir matemi ve yüreklerinde bitmeyen Hz. Hüseyin sevgini özetlediğini dile getiren Rahmi Atış, “Kabe’de İmam Hüseyin’i şehit etmek isterler, Yezide biat etmesi için. İmam Hüseyin Kabe’de kan dökülmemesi için, kutsiyeti bozulmaması için 72 yareni ile Kerbela’ya doğru yola çıkar. Kerbela denilen yerde İmam Hüseyin’in etrafını Yezit’in ordusu sarar, susuz bırakarak ‘Aşura’ dediğimiz gün, yani 10 Muharrem’de bütün çoluk çocuğu yarenleri beraber katledilir” dedi
Bu yasın Şia’ya özgü olmadığını, İslam ümmetinin kanayan bir yarası olduğuna vurgu yapan Atış, “İslam’da ayrıştırmacılık o dönemde başlamıştır, hala günümüzde de geniş çerçevede yansıtılıyor. Bu anma sadece Iğdır’da değil İstanbul, Kars, Çorum, Bartın, Adana, Diyarbakır ve Mersin olmak üzere Türkiye’nin birçok yerinde çadırlar kurulmuş, yas tutulmaktadır. İki ay devam edecek bu yastan dolayı kesinlikle ne bir düğün merasimi yapılır, ne yeni bir şey alınır, ne bir eğlence tertiplenir. Çünkü bu yas tüm ümmetin yassı olarak kabul edilir” diye konuştu.
Anıl Güneş de, “Bu hazin olaydan bugüne kadar bu yas yaşanmıştır ve geleceğe de taşınacaktır” diye konuştu.