Erzurum’da yaşayan emekli İlham Durmaz 8 yıldır Erzurum evlerinin minyatürünü yapıyor. Hem resim çizen hem de minyatür yapan Durmaz, yaptığı eserlerle Erzurum’un minyatür mahallesini kurmak istediğini ve bunun içinde sadece camiinin eksik olduğunu söyledi.
Minyatüre başlama sebebinin kaybolup giden Erzurum kültürünün olduğunu vurgulayan İham Durmaz, ”Erzurum’un simgesi olan evlerin yok olup gitmelerine gönlüm razı olmadı. Birkaç yıl sonra zaten bu evler yok olacak en azından minyatürlerini yaparak onları yaşatabiliriz diye düşündüm” dedi.
HAYATINI SANATA ADADI
Bugüne kadar 10’dan fazla eser yapan Durmaz, “Aslında 7-8 yıl da 10 tane eser yaptığımı söyleyince farklı karşılanıyor. Bir evi bütün teferruatı ile yapmak 7-8 ayımı alıyor ve üstelik öyle bir şey ki bu iş sabır işi bıkmadan usanmadan yapmak gerekiyor” diye konuştu.
İlk okuldan beri resim yapan 58 yaşındaki İlham Durmaz, iş hayatı sebebiyle yıllarca bu işten uzak kaldığını ancak emekli olduktan sonra kendini sevdiği işe adayabildiğini kaydetti.
Yaptığı esreleri kendi çocuğu gibi gördüğünü belirten İlham Durmaz eserleri ile ilgili şöyle konuştu:;”Her bir işin üzerinde o kadar zaman harcayınca artık onlar öz çocuklarından farksız oluyor. Bir çok insan yaptığım eserleri satın almak istedi ama ne kadar verirlerse versinler satamadım satmam da zaten. İnsan kendi evladını satar mı?”
//MEDRESE MAKETİ 4 YILDA ÇIKAR
Herkesin kendisine neden çifte minareli medreseyi yapmadığını sorduklarını anlatan İlham Durmaz, medreseyi yapmanın 4 yıldan fazla zaman alacağını bunun için de önce medreseyi yapmadan önce yaptığı işi tamamlayarak hayalindeki minyatür mahalleyi kurmak istediğini söyledi.
Minyatürlerin fazla masrafının bulunmadığını ve genelde ana malzemesinin Erzurum’da bulunması kolay olan andizit taşı, çam, tuğla ve harç olduğunu .belirten İlham Durmaz, çalışmalarını yapmadan önce yapacağı eserin kaba taslak bir resmini çizip kısa notlar alarak çalıştığını söyledi.
Yaptığı eserlerle açık hava müzesi kurmak isteyen İlham Durmaz’ın minaytürlerini yaptığı eserler ise şu şekilde; Cumbalı Konak, Kosol Çıkmalı Konak, Ayvanlı Konak, çok katlı çok odalı konak, üç kümbetlerin bir örneği, Erzurum evlerinin mutfağı, Erzurum çeşmeleri, şadırvan.