Kars’ın Düşman İşgalinden kurtuluşunun 94.yıldönümü törenlerle kutlandı.
Hükümet Konağı önünde düzenlenen tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Tören sırasıyla Valilik, Garnizon Komutanlığı ve Belediye Başkanlığı’nın Atatürk Anıtı’na çelenklerinin konulmasıyla devam etti.
Törende konuşan Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, bugün Doğu Cephesi birliklerine bağlı 9.Kafkas Tümeni’nin Ermenilerin direnişini kırarak Kars’a girişinin 94.yıldönümü kutlamanın haklı gururunu yaşadıklarını belirtti.
93 harbinde (1877-1878) Osmanlı-Rus savaşında, Gazi Ahmet Muhtar Paşa kumandasındaki Kafkas ordusu, ağır kış şartları altında verilen çetin savaşlar sonucunda yenilgiye uğradığını ifade eden Karaçanta; “93 harbi dediğimiz (Yani 1877-1878 Osmanlı-Rus harbindeki ) yenilgi sonrası Kars’ı Osmanlı Devleti, Çarlık Rusya’ya teslim etmek zorunda kalmıştır. Gazi Ahmet Muhtar Paşa komutasındaki 20 bin kişilik Kafkas ordusu 75 bin kişilik Rus ordusu karşısında Alaca Dağ bölgesinde düşmüş olduğu kısaç ile ağır kış şartlarında çetin bir savaş sonucu yenilgiye uğramıştır. Bu yenilgi 6 bin şehit,8 bin esir ve Karsımızın Rus’lara teslim edilmesiyle sonuçlanmıştır. Bu işgal sonucu Karslı hemşerilerimiz büyük acılar çekmişler ve Ermeniler tarafından yapılan insanlık dışı işkencelere maruz kalmışlardır. Pes etmeyen Kars halkı, her şeye rağmen işgale karşı direnmiş ve Kazım Karabekir Paşa’nın kumandanlığındaki Türk ordusu Kars’ı işgalden kurtarmıştır.22 Kasımda Ermeniler ile ateşkese gidilmiş ve 3 Aralık günü ise Gümrü antlaşması imzalanmıştır. Serhat şehrimiz Milli mücadele döneminde bir çok ilklerin yaşandığı bir il olmuştur. Karsımızın kurtuluşu Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümetinin ilk resmi zaferi, Gümrü antlaşması ise ilk resmi antlaşması bakımından şanlı tarihimizde oldukça büyük önem arz etmektedir. Doğu Cephesi zaferleri, yeni yeni toparlanmaya başlayan Türkiye Büyük Millet Meclis ordumuza moral, Gümrü antlaşması ise hükümete uluslar arası bir resmiyet kazandırmıştır. Bununla birlikte Kars,1855 yılında Rus işgaline karşı gösterilen kahramanca savunma sonucunda ilk Gazi ünvanını alan ilimiz olmuştur” dedi.
Kars halkımızın canlarını vererek şehrimizde dalgalanmasını sağladığı ay yıldızlı bayrağımız 30 Ekim 1920 tarihinden bu yana Kars’a huzur vermeye devam ettiğine dikkat çeken Başkan Murtaza Karaçanta, şunları söyledi:
“ Kim ne derse desin ne yaparsa yapsın, bu topraklarda Türk Milleti ilelebet varlığını sürdürecektir. tarihi zaferlerle dolu olan Türk Milleti her türlü badireleri atlatacak ve güçlükleri alt edecek kudrete sahiptir.94 yıl önce kursaklarda kalan ve Milli Mücadelenin gazabına uğramış işgalci ruh asla aradığı imkana kavuşamayacaktır. Atatürk’ün askerleri bekliyor ulusumuzu, eşsiz, güzel, sevgili yalnız ülkemizi, sınırları şehit kanlarıyla çizilmiş, sonsuza kadar yaşayacak Cumhuriyetimizi. Yüce gönüllü Türk ulusuyuz hepimiz, şuna iyice inanın, Vatan namustur boşuna bu heves bu hırs bu gözü dönmüşlük. Kimse yıkamadı direncimizi, birliğimizi. ağzı dualı analarımız atalarımız, yurdunu canından çok seven evlatlarımız var bizim. Birliğimizi bozmaya çalışanlar bu topraklarda gözü olanlar şunu iyice bilsin ki “Türk Vatanı sahipsiz değildir. Sahipsiz Vatanın Batması Haktır, Sen Sahip Çıkarsan Vatan Batmayacaktır. Bizlerde olan bu imamla Vatanın her karış toprağına ana gibi yar gibi sahip çıkmak boynumuzun borcudur. Serhat şehrimiz Kars’ın kurtuluşu bütün hemşerilerimize kutlu olsun.”
Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta’nın konuşmasının ardından Kars’ın kurtuluş yıldönümü için gönderilen kutlama mesajları okundu.
Tören Kars’ın kurtuluşunun temsili olan Gelin ve Damadın Vali, Garnizon Komutanı ve Belediye Başkanına Türk Bayrağı vermesi, Vali ve Belediye Başkanının birçift güvercini uçurmasıyla son buldu.
Öte yandan Törenlerin diğer bölümleri Karaman’da meydana gelen maden kazasından dolayı iptal edildi.