IŞIK ÇAPANOĞLU
KARS (İHA) - Kars Belediyesi tarafından DSİ’ye yaptırılan ve kentin 2050 yılına kadar su ihtiyacını karşılayacak olan İçme Suyu Arıtma Tesisleri tamamlanıyor. Karslıların özlemle bekledikleri 24 saat kesintisin suya kavuşması için yaklaşık 100 kişinin çalıştığı içme suyu arıtma tesislerinde birçok ünitenin mekanik tesisleri yapımı bitirilerek sıva, badana ve seramik çalışmalarının bitirilmesi için yoğun çaba harcanıyor.İçme suyu Arıtma Tesisleri’nde incelemelerde bulunan Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş’a DSİ Bölge Müdürü Hayati Çelenk’te eşlik etti.
Çalışmalar hakkında bilgi alan AK Partili Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, içme suyu arıtma tesislerinde Haziran ayı itibariyle test çalışmalarına başlayacaklarının müjdesini verdi.
Başkan Bozkuş; “Üniteler genel anlamda toparlanma aşamasında. İşte gördüğünüz gibi vana ünitesi, iç mekanik tesisleri tamamlanmış, badanası yapılmış, gelen suyun kabarcıkları gaz alıcı ünitesinin mekanik kısımlar yapılmış, içerideki badana tamamlanmış. Durutucu yine aynı mekanik kısmı tamamlanmış. Diğer kısımları yapılıyor. Az arkada durutucunun arkasında filtre kısmı var. Filtre kısmında da aynı şeyler devam ediyor. Ve arkasından klor kısmına geçiliyor. Bütün bu üniteler hemen hemen tamamlanmış, diğer tarafta kimya ünitesi bulunuyor. Bu saydığımız ünitelerin makanik kısımları tamamen bitirilmiştir. Sıva ve badanaları yapılmış, sadece seramik kısımlarıyla ilgili bir çalışma yapılacak” dedi.
15 HAZİRAN’DA İSHALE HATTINA GELEN SU BURADA TEST YAPILACAK
Kars’ın yıllarca özlemini çektiği 24 saat akan suya kavuşmalarına sayılı günler kaldığını belirten Başkan Nevzat Bozkuş, arıtma tesislerinde seramik kısımlarının yapımının tamamlandığında Haziran ayında test yapılacağını kaydetti.
Bozkuş; “Seramik kısımları da tamamlandığında 15 Haziran 2012 tarihi itibariyle su talebinde bulunulacak. Yani ishale hattından gelen su burada bir şekilde test yapılacak. Yine aynı zamanda burada diğer galeri siteminde çalışmalar devam ediyor. Yani tahliye kanalıyla ilgili, tahliye suyuyla ilgili, galeri sitemindeki çalışma devam ediyor. Buradan su borularla tahliye edildiği zaman Kars çayına kadar akacak. Çevreye zarar vermeden borularla Kars Çayı'na tahliye edilecek. Genel anlamda Sayın Bakanımız Veysel Eroğlu’nun belirttiği tarihte Kars’a 24 saat su vereceğiz. Tarih olarak biz her ne kadar 22 Temmuz 2012 dedikse de Sayın Bakanımızın da 15 Temmuz 2012 saat 11.59 Cuma günü açılacak diye Erzurum’daki toplantıda açıklaması var. Ama biz iş programının 22 Temmuz’da bittiğini, 22 Temmuz’a göre söyledik” diye konuştu.
KARS’A 24 SAAT SU VERİLECEK
Kars İçme suyu Arıtma Tesisleri’nin biran evvel tamamlanması için kışın eksi 30 derece soğuklara rağmen tesislerde 100 kişinin çalıştığına dikkat çeken Bozkuş; “Şehre artık 24 saat su verilecek. Çünkü artık arıtma tesisleri o boyuta geldi. Tesis bu ayın sonunda her yönüyle bir aksilik olmazsa şekillenmiş, birçok ünitenin üstü kapanmış, seramik kısımları yapılmış halde test aşamasına gelmiş olacak. Bizde kısmet olur ise belirtilen tarihte Karslılara 24 saat su vereceğiz. Arıtılmış, durutulmuş tertemiz bir su vereceğiz. Biz Kars için, Karslılar için çalışıyoruz. Yaptığımız işler büyük işler, toprak altında kalan işler, görülmediği için sabote ediliyor. Oysa Karslılar yapılan çalışmaları çok iyi görüyor. Her şey Kars ve Karslılar için yapılıyor” şeklinde konuştu.
İŞ BİZİM AMA BU KONUDA UZMAN OLAN DSİ ONLAR YAPIYOR
İnsanlara ‘arıtma tesislerini belediye değil, DSİ yapıyor’ diyerek belediyenin çalışmalarına gölge düşürmek isteyenlerin bu şekilde bir yere varamayacaklarını da ifade eden AK Partili Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, özetle şunları söyledi:“DSİ ile Belediye olar biz protokol yaptık. 30 yıllığına ücretini biz kendilerine ödüyoruz. Yani iş bizim! Ama bu konuda uzman olan kurum DSİ onlar yapıyorlar. Bizim kendi işimiz. Tabi Devlet Su İşleri ve İller Bankası Türkiye’de özellikle bu tür arıtma tesislerini yapmakta uzmandır. Şimdi belediye kalkıp da ben bu işi yapacağım, yaptıracağım derse bu boyutta personeli yok. Artı işi anlayan ciddi anlamda personel yok. Bunun için uzman kurumlarla çalışıyoruz. Kimyager, makine mühendisi, elektrik mühendisi, inşaat mühendisi, çevre mühendisi bunların kimya ünitesinde bulunup tesisin sağlıklı bir şekilde işletmede bulunması, işletme görevini yerine getirmesi için bu personellerin bulunması lazım. O açıdan DSİ’ye işi verdik. Uzman olan onlar. Ama iş Kars Belediye’sinin, Biz yaptırıyoruz.”