COŞKUN MENEK (İHA) - Doğu Anadolu Bölgesi 39. BAV toplantısı 11 ilin temsilcilerinin katılımıyla Erzincan’da gerçekleştirildi. Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü Toplantı salonunda düzenlenen BAV toplantısına Erzincan Vali Yardımcısı Tülay Baydar Bilgihan, Erzincan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Lek, Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürü Mehmet Hüsrev öz, Ağrı, Ardahan, Bayburt, Bingöl, Gümüşhane, Erzincan, Erzurum, Iğdır, Kars, Muş ve Van İllerinin temsilciler katıldı.
Doğu Anadolu Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Müdürlüğünün organizesi ile düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapan Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürü Mehmet Hüsrev Öz, BAV toplantılarının öneminde değindi. Öz konuşmasında, araştırma kuruluşlarının yaptığı çalışmaların il müdürlükleri aracılığı ile çiftçilere aktarılmasında, bölgedeki tarımsal sorunların çözülmesinde ve karşılıklı bilgi alışverişinde büyük önem taşıdığını söyledi.
Toplantıda daha sonra konuşan Doğu Anadolu Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr.Abdurrahman Kara ise, araştırma kuruluşları ile il müdürlükleri arasındaki bağın güçlendirilmesi açısından BAV toplantılarının 2000 yılından bu yana düzenli olarak yapıldığını ve bu toplantıların tarım sektöründeki sorunların çözümü açısından son derece önemli olduğunu söyledi.
Toplantıda konuşan Erzincan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Lek ise, üretimi kısıtlayıcı faktörlerin bölgede kendini hissettirmesine rağmen tarım teşkilatı ve çiftçilerin elele vererek dezavantajları ortadan kaldırdıklarını, bu noktada araştırma kuruluşlarının yaptığı çalışmaların büyük önem taşıdığını vurguladı.
Toplantıda daha sonra kürsüye gelen Erzincan Vali Yardımcısı Tülay Baydar Bilgihan ise tarımsal üretimi iyileştirmede verilen mücadelenin öncelikle tarıma elverişli arazilerdeki üretimi artırmak olacağını vurguladı. Bilgihan, “bu konudaki en önemli sorun üretimde çeşitlilik ve verimi artırmaktı günümüzde ise tarımda yeni teknolojilerin kullanımı, genetik araştırmalara ağırlık verilerek tohum kalitesinin iyileştirilmesi, gübre ve diğer verim artırıcı maddelerin geliştirilmesi, sulama imkanının artırılması, tarımsal araç ve gereçlerin iyileştirilmesi gibi sayabileceğimiz faktörler tarımsal üretimin en belirleyici unsurları olarak öne çıkmaktadır. Avrupa Birliği gelişmekte olan ülkelerdeki düşük maliyetlerle rekabet edebilmek için gerekli katma değere ulaşabilmek adına Avrupalı çiftçilerin ürettiği ürünlerin kalitesinin nasıl artırabileceklerine ilişkin bir tartışma dönemi geçirmektedir. Birlik küresel mali krizin patlak vermesinden önce küresel gıda krizine dikkat çekmektedir. Bu amaçla pek çok çalışma yapmaktadır. Bu çerçevede bir yandan tarımdaki rekabet unsurlarının şeffaflaşması ve üçüncü ülkelerle yapılan ticaretin gözden geçirilmesi üzerinde dururken, bir yandan da tarım ürünlerinin daha sağlıklı ve daha hijyenik ortamlarda üretim ve dağıtımının yapılmasına önem vererek özellikle organik tarımı teşvik etmektedir” şeklinde konuştu.
BAV toplantısında daha sonra Doğu Anadolu Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr.Abdurrahman Kara tarafından enstitü çalışmalarının anlatıldığı bir sunum yapıldı. Ardından Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürü Mehmet Hüsrev Öz, enstitü olarak Doğu Anadolu bölgesi genelinde yapılan çalışmaları anlattı.