ERZURUM gazetesi
Türk Sağlık-Sen Erzurum Şube Başkanı Kenan Karaçam, Aylık Mahsuplaşma Genelgesindeki Haksızlıkları Yargıya Taşıdıklarını açıkladı.
Karaçam, yaptığı yazılı açıklamada, 2005 yılında yapılan toplu görüşmelerde mutabakat altına alınarak 2006 yılında hayata geçirilen uygulama neticesinde sağlık personellerinin de ek ödemelerden yararlandırılması amacı ile Türk Sağlık Sen olarak bir takım girişimlerde bulunduklarını belirterek, “Çalışmalarımızda ek ödemenin altında döner sermaye alan personelin ek ödemeden yararlandırılmasını sağlamıştık. Aylık mahsuplaşma ise Yetkili sendika olarak katıldığımız ilk olarak 2008 yılı toplu görüşmelerinde gündeme gelmiş 22. 08. 2008 tarihinde Maliye Bakanlığında yapılan toplantı sonunda toplu görüşme gündemi hakkında tutulan tutanağın V. Ek Ödemeye İlişkin Sorunlar başlığının beşinci maddesinde "Döner Sermaye ödemelerinden yapılacak ek ödeme mahsuplaşmasının aylık yapılması" şeklinde bir hüküm konularak mutabakat düzenlenmiştir. Yine Türk Sağlık-Sen mahsuplaşmaların aylık yapılması hususunda Maliye Bakanlığında 09.03.2010 tarihinde gerçekleştirilen toplantıya Türkiye Kamu-Sen adına katılmıştır. Toplantıda tarafların görüşleri alınmış ve ek ödemede mahsuplaşmanın aylık olarak yapılması karara bağlanmıştır.
Uzun yıllardır mücadelesini yürüttüğümüz aylık mahsuplaşma nihayet Torba yasada yer almış ve sağlık çalışanlarının önemli bir sorunu çözülmüştü. Sağlık Bakanlığı 30 Mart 2011 tarihinde yayınladığı bir genelge ile bu konuda düzenleme yapmıştır. Ne yazık ki söz konusu düzenlemede bakanlık çalışanlar elde edilen bir kazanımda yine sağlık çalışanlarını mağdur etmiştir” dedi.
KARAÇAM’IN DEĞERLENDİRMESİ
Genelge ile personellerin ücretsiz izin ve askerlik durumunda ek ödemede aylık mahsuplaşma hakkından faydalandırılmaması ve 4924 sayılı yasaya bağlı çalışan 15 Bin sözleşmeli personel ile vekil ebe hemşirelerin ek ödemede aylık mahsuplaşmadan yararlandırılmamasına karar verildiğini anlatan Karaçam, “Bu iki düzenleme hukuk dışıdır. 4924’lü sözleşmeli personel ve vekil ebe-hemşirelerin ek ödemede aylık mahsuplaşmadan faydalandırılmaması hakkaniyete açıkça aykırıdır. Bu uygulama hukuki ve vicdani temelden uzaktır.
Diğer tüm personellerle aynı işi yapan, aynı görev, yetki ve sorumluluğa sahip bulunan ve döner sermaye elde edilmesine fiilen katkı sağlayan bu arkadaşlarımızı bu haktan mahrum bırakmak Anayasanın “Kanun Önünde Eşitlik” başlığını taşıyan 10. maddesine de uymamaktadır.
2010 yılı kasım ayında çıkarılan genelge ile askerlik, doğum sonrası izin gibi ücretsiz izinli sayılan personele ek ödeme yapılmaktaydı. Söz konusu genelge ile çalışanların kazanılmış bu hakkı ellerinden alınmıştır. Askerlik, doğum sonrası izin gibi ücretsiz izinli sayılan personele ek ödeme yapılmaktayken aylık mahsuplaşmaya geçilmesinden dolayı personellerin bu haktan mahrum bırakılmasında hukuka ve hakkaniyete uyarlılık yoktur.
Türk Sağlık-Sen olarak bu hukuka aykırı, adaletsiz ve çalışanları mağdur edecek iki düzenlemenin yürütmesinin durdurularak iptal edilmesi için Danıştay’a dava açtık. Mağduriyetin bir an önce sonlandırılması için 30 Martta yürürlüğe giren bu genelgenin söz konusu iki hükmünü 31 Martta dava ettik. Umarız ki yargı bu konuda çalışanları sevindirecek bir karara imza atar. Türk Sağlık-Sen olarak sağlık çalışanlarının haklarını korumaya mağduriyetlerinin önüne geçmek için var gücümüzle mücadeleye devam edeceğiz.” diye konuştu.