AHMET UMUR ÖZTÜRK(İHA) - Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Genel Sekreteri Şuayip Yalçın, Türkiye'nin Japonya'da yayılan radyasyon açısından şu an için risk altında bulunmadığını söyledi.
Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Genel Sekreteri Şuayib Yalçın ve Uluslararası Kanser Kontrol Sendikası Genel Direktörü Cary Adams, 6. Ulusal Kanser Hastaları Kongresi'nde basın toplantısı düzenleyerek yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Eylül ayında Birleşmiş Milletler bünyesinde New York'ta bir kanser toplantısının düzenleneceğini belirten Kutluk, bu toplantının devlet başkanları katılımıyla gerçekleştirileceğini söyledi. Hükümete de çağrıda bulunan Kutluk, "Tütünde yakaladığınız başarıyı burada da gösteriniz. Bu kronik, bulaşıcı olmayan hastalıklarla savaşta Türk hükümetinin katkısını bekliyoruz" diye konuştu.
ADAMS’IN AÇIKLAMASI
Uluslararası Kanser Kontrol Sendikası Genel Direktörü Adams da, 2011 yılının kanser için önemli olduğunu belirterek, 2 tane önemli toplantının olduğunu söyledi. Adams, bunlardan birinin Moskova'da gelecek ay yapılacak olan Sağlık Bakanları Zirvesi ve New York'ta yapılacak olan Devlet Başkanları'nın katılacağı Birleşmiş Milletler Zirvesi olduğunu ifade etti.
Savaş Kurumu Derneği Genel Sekreteri Şuayib Yalçın da, solunum yolu hastalıkları, şeker, kanser, obezite gibi hastalıkların önlenebilir hastalıklar olduğunu belirterek, dünyadaki kaynakların sınırlı olduğunu söyledi. Yalçın, bu hastalıkların sosyal sorumluluğunun fazla olduğunu ve en çok bu hastalıklardan ölüm oranının yüksek olduğunu söyledi.
Bir basın mensubunun Japonya'da yayılan radyasyonun Türkiye'ye etkisiyle ilgili sorusu üzerine Yalçın, "Şu anda Türkiye'nin bir risk altında olduğuna dair ne ulusal ne de uluslararası bir bilgi yok. Ülkemiz şu an için bu konuyla ilgili bir risk altında değil" ifadelerini kullandı.
Nükleer santrallerin kansere sebep olup olmadığı yönündeki soruya Kutluk, eğer bir santralde kaza riski varsa olmaması gerektiğini altını çizerek, "Deprem, tsunami oldu. Kaza oldu. Olmayacak oldu. O anlamda çevreye karşı duyarlıyız. Radyasyonda çevresel bir kanserojendir. O nedenle radyasyonun akıllı ama doğru radyasyonun insan yararına kullanıldığı birçok şey var. Radyasyonun akıllı ve doğru kullanılması, bu planların ciddi incelenmesi gerekir" dedi.