ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Aziziye Kahramanı Miralay Bahri Bey’e vefa
Aziziye Kahramanı Miralay Bahri Bey’e vefa
GSİM’den  filenin dadaşlarına motivasyon desteği
GSİM’den  filenin dadaşlarına motivasyon desteği
Erzurum’da aranan 6 şahıs yakalandı
Erzurum’da aranan 6 şahıs yakalandı
Şehit Polis Akoral rahmet niyazlarıyla anıldı
Şehit Polis Akoral rahmet niyazlarıyla anıldı
Emniyet üniversite öğrencilerini bilgilendiriyor
Emniyet üniversite öğrencilerini bilgilendiriyor
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
9 Aralık 2015 Çarşamba - 18:42

Kanuni Sultan Süleyman’ın Türbesi bulundu

Türk işbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) katkılarıyla Macaristan’da Kanuni Sultan Süleyman’ın iç organlarının gömülü olduğu türbenin de bulunduğu Osmanlı yerleşkesi ortaya çıkarıldı.

Kanuni Sultan Süleyman’ın Türbesi bulundu

Türk işbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) katkılarıyla Macaristan’da Kanuni Sultan Süleyman’ın iç organlarının gömülü olduğu türbenin de bulunduğu Osmanlı yerleşkesi ortaya çıkarıldı.

Macaristan’da farklı sektörlerde önemli projelere imza atan TİKA, faaliyetlerine hız kesmeden devam ediyor. Bu kapsamda TİKA’nın katkılarıyla Macaristan’da Kanuni Sultan Süleyman’ın iç organlarının gömülü olduğu Türbenin de bulunduğu Osmanlı yerleşkesi ortaya çıkarıldı.

Zigetvar kuşatması sırasında vefat eden Kanuni Sultan Süleyman’ın iç organlarının defnedildiği türbenin bulunmasına yönelik çalışmalar kapsamında,Macaristan ve Türkiye hükümetleri 2012 yılı itibariyle imzalanan anlaşmalar çerçevesinde tahsis edilen işbirliği ile ilk somut veriler elde edilmeye başlamıştı.

TİKA finansmanı ile oluşturulan Macar araştırma grubunun, Türk uzmanların da desteğinde mahallinde gerçekleştirdikleri tespit, jeofizik tarama ve arkeolojik kazı çalışmaları neticesinde elde edilen kanıtlar, uzun yıllardır bilim dünyasında süre gelen tartışmalara nokta koydu. Macaristan’ın Zigetvar şehrinde, Kaleye 4 km uzaklıkta bulunan ve Üzüm Tepesi olarak bilinen mahalde yapılan kazılar, içerisinde Kanuni Sultan Süleyman’ın iç organlarının gömülü olduğu Türbenin de bulunduğu Osmanlı yerleşkesini ortaya çıkardı.

Türbenin inşa edildiği 16. yüzyıl mimari özellikleri ile uyumluluk gösteren ve Kanuni’nin bedeninin defnedildiği İstanbul’daki Kanuni Türbeyle benzer kalıntıların çıkarıldığı yapının yanı sıra cami, derviş tekkesi, (mevlihane) ve kışla gibi diğer unsurları da içeren Osmanlı yerleşkesinin gün yüzüne çıkması ile sadece Osmanlının muhteşem yüzyılının mimarı Kanuni’nin yüzyıllardır kayıp Türbesinin keşfi değil, Zigetvar Savaşında uygulanan kuşatma sistemi gibi birçok tarihi bilgiye erişimi de mümkün kılan bir Dünya tarihi hazinesi olacak.

TARİHİ BULGU

Sadece Türk ve Macar değil tüm bilim dünyasını heyecanlandıran bu tarihi bulgu, 8 Aralık 2015 tarihinde Budapeşte’de gerçekleştirilen bir Basın Toplantısı ile tüm dünyaya duyuruldu. Araştırma Grubu, 1 yıl daha sürmesi öngörülen arkeolojik kazı çalışmalarının tamamlanmasının ardından tamamen orta çıkması planlanan yerleşkeye dair, tarihi verilerle uyumlu jeofizik taramalarına ilişkin bilgileri paylaştı. Toplantıda Zigetvar Anma Etkinlikleri Komitesi Başkanı Prof. Dr. JanosHovari, T.C. Budapeşte Büyükelçisi Şakir Fakılı, TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Dairesi Başkanı Dr. Mahmut Çevik, Macar Bilimler Akademisi Tarih Enstitüsü Başkanı Profesör Pal Fodor, Macar Araştırma Grubu Lideri Peç Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. NorbertPap ve Türkiye Araştırma Grubu lideri ODTÜ Mimarlık Bölümü Öğretimi Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ali Uzay Peker’in konuşma yaptıkları toplantıda bu tarihi bulgunun; Macaristan ve Türkiye’nin verimli işbirliği, Türkler için Osmanlı topraklarını iki katına çıkaran İmparatorluğun en güçlü Hükümdarı olarak addedilen Kanuni Sultan Süleyman’ın kayıp Türbesinin keşif ile Macarlar içinse kaybetmiş olmalarına karşın kahramanca bir savunmanın simgesi olan Zigetvar Savaşının sembolü mahiyetinde olduğu ve bir dünya mirası olmasının ötesinde tarihi birçok gizeme de ışık tutacağı vurgulandı.

Tarihlerindeki savaşı dostluğa dönüştürebilen nadir ülkelerden olduğu ifade edilen Macaristan ve Türkiye arasındaki işbirliğinin kültür, bilim, sosyal alanlarda olduğu gibi iki ülke ortak kültürel mirasının korunması ve işbirliğinin artarak devamı ve gelecek nesillere aktarılması temennilerinde bulunuldu. Macar araştırma ekibi Başkanı Dr. NorbertPap, 2012 yılından beri sözkonusu projeye her türlü desteği sunan TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam’a hassaten teşekkürlerini bildirdi.

 
Saman altında sigara kaçırırken yakalandılar
 
Kişi başı 8 bin lira kredi kullandık
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ATAÜNİ, 9 Üniversite arasında
Yürütülen projeler kapsamında akademik çalışma yapma imkanı bulan Hava ...
Doymuş’a TÜBİTAK ödülü
KKEF, İlköğretim Bölümü Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ...
Zabıta Çalıştayı tamamlandı
Belediye Zabıta Çalıştayı'nda, zabıtanın sorunları ve uygulamalarıyla ...
 
‘Tek çıkış yolu Türkiye’
Savaş Eğilmez, dört tarafı enerji üreticileri ile çevrili Türkiye’nin, ...
Felsefe Olimpiyatları büyük ilgi gördü
Ankara, Antalya, Bursa, Çanakkale, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Samsun, ...
Korkut: ‘Erzurum’a büyük hedefler yakışır’
Güneş Vakfı geleneksel Cuma sohbetlerinin konuğu olan Ali Korkut, yollarına ...
 
‘Hayatın Renklerini Fark Edin’
Atatürk Üniversitesi Engelli Öğrenci Birimi’nin, 3 Aralık Dünya Engelliler ...
‘Haddi aşmamak lazım’
M.COŞKUN-Yakutiye Müftülüğü Uzman Vaiz Ahmet Ünal özel açıklamalarda ...
Görme engellilere çağdaş yaklaşım
Türk Telekom Grubu, Boğaziçi Üniversitesi GETEM işbirliği ile 2011 yılındaki ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Kuşkulusu
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Berhan Yılmaz hocam kitabın ortasından konuşmuş: Sistem değişmeli
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva