Kamerun’dan Erzurum’a eğitim görmek için gelen Mohamed Awalou, Erzurum’da yaşadıklarını paylaştı. 4 yıldır Erzurum’da bulunan, aynı zamanda Tıp Fakültesi’nde eğitim gören Awalou, kışın kayak yapmayı çok sevdiğini ve sağladıkları imkânlardan dolayı Başkan Sekmen’e olan minnettarlığını
Erzurum’a geldiği ilk senelerde soğuktan dolayı bir hayli zorlandığını dile getiren Mohamed Awalou, daha sonra bu duruma alıştığını aynı zamanda kayak yapmayı çok sevdiğini söyledi. 4 yıldır Erzurum’da bulunan Awalou, tüm amacının okuduğu Tıp Fakültesini bitirmek ve iyi bir doktor olmak olduğunu kaydetti. Ailesinin gönderdiği harçlıklar ile geçimini sağlayan Awalou, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’in verdiği burs ve sağladığı farklı yardımlar için minnettarlığını dile getirdi. Dadaları tanıdıkça sevdiğini belirten Awalou, “Bizlere iyi davranan, anlayış gösteren insanlara minnettarım. Onlara ancak teşekkür ve dua edebilirim” diye konuştu.
KAMERUN’DAN ERZURUM’A UZANAN YOL
Erzurum’un Türkiye’nin en soğuk yerlerinden biri olduğunu belirten Awalou, sıcak bir yerden geldiği için ilk başlarda zorlandığını kaydederek, “Adım Mohamed Awalou. Kamerun’dan geldim. Erzurum’da Tıp Fakültesi’nde eğitim görmekteyim. 2’inci sınıf öğrencisiyim. Yaklaşık 4 senedir buradayım. Ailem Kamerun’da ben burada tek başıma yaşıyorum, okumak için. Erzurum’u çok seviyorum. Sıcak bir memleketten geliyorum. Bu yüzden ilk başlarda Erzurum’un hava şartlarına alışmakta biraz zorlandım. Çünkü burası Türkiye’nin en soğuk yerlerinden biri. Sıcak yerden, soğuk yere gelince biraz zorlandım ilk başlarda. Ama sonra alıştım. İlk başlarda biraz adapte süreci oldu benim için. İnsanları tanımıyordum, Erzurum’u bilmiyordum. Dadaşları tanıdıkça sevdim ve alıştım. Erzurum’un insanları iyi kalpli. Ben Müslümanım, Erzurum halkı da öyle. Bu da benim için en büyük ortak yandır” dedi.
“İNSANLARA ALIŞTIĞIM ZAMAN GÜVENSİZLİĞİM YOK OLDU”
Erzurum’a geldiği ilk yıllarda kendisinde genel olarak bir güvensizlik duygusunun hakim olduğunu ancak insanları tanıdıkça bu duygununun yok olduğunu dile getiren Awalou, “Afrika uyruklu, farklı tenli olduğumuz için ister istemez bazı zorlukları da yaşadık. İnsanların farklı bakışlarına maruz kalabiliyorum genelde ama bu zamanla aşılabilecek bir şey. Neticede ben olanlara göre farklıyım. Farklı olmamı seviyorum. Genel olarak bir güvensizlik durumu vardı geldiğim ilk senelerde, insanlar iyi niyetle yaklaşsalar bile ben bunu anlayamıyordum. Ama şuan öyle bir sorunum kalmadı. İnsanlara alışmam, onların bana alışması bu durumu yok etti. O yüzden bunda çok memnunum” diye konuştu.
“BENİM KİMSEYE BİR ZARARIM YOK, İNSANLAR BUNU BİLMELİ”
Erzurum’da nadiren de olsa kötü yaklaşımlarla karşılaştığını söyleyen Awalou, “Nadiren de olsa kötü yaklaşan insanlarla da karşılaşabiliyorum. Bu da beni çok üzüyor. Ben kimseye bir şey yapmıyorum, kimseye zararım yok. İnsanlar bunu bilmeli. Amacım sadece burada okumak ve iyi bir doktor olabilmek. Bir gün geldiğim gibi, buralardan gideceğim. Tıpkı bizim olduğumuz gibi yabancı ülkelerde, dünyanın farklı yerlerinde de Türkler var. O yüzden kimse kimseyi, kırması ve kötü gözle bakmasın. Uyum sağlamaya çalışıyorum, fakat kötü bir şey duyunca veya kötü bir davranışla karşılaşınca hemen dengem bozuluyor. O yüzden zor” ifadelerini kullandı.
KAYAK YAPMAYI ÇOK SEVİYORUM
Erzurum’un tam bir kış memleket olduğunu, aynı zamanda kayak yapmayı çok sevdiğini belirten Awalou, “Erzurum soğuk memleket evet. Bu bir yandan kötü gibi gözükse de aslında avantajları da var. Ben kayak yapmayı çok seviyorum. Bunun içinde Erzurum farklı. Kış sporlarının yapılması için gelinecek en güzel yer. Kayak, snowboard yaparak kışı güzel bir şekilde geçiriyorum” şeklinde konuştu.
TÜRKÇEYİ BURADA ÖĞRENDİM
Türkiye’de kurslar alarak Türkçe öğrendiğini kaydeden Awalou, bu sayede insanlarla kolayca anlaşabildiğine değinerek, “Kamerun’dan Erzurum’a geldiğimde Türkçe bilmiyordum. Ama şuanda konuşabiliyorum. Türkiye’ye geldiğimde kurslar aldım. Erzurum’da da bu kurslar veriliyor. Bende bu sayede Türkçe’yi öğrendim ve konuşabiliyorum. Dil bilmek güzel. Eğer bilmiyorsanız ve farklı bir ülkedeyseniz bu yanında birçok sıkıntıyı getiriyor. Ama benim şuan öyle bir sorunum yok” ifadelerine yer verdi.
BAŞKAN SEKMEN’E TEŞEKKÜR
Ailesinin gönderdiği harçlıkların yanı sıra Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’in verdiği burs ile bütçesine katkı yaptığını kaydeden Awalou, sağladığı yardımlardan ötürü Başkan Sekmen’e teşekkürlerini sunarak, “Ailemin gönderdiği harçlıklarla geçinmeye çalışıyorum. Bunun yanında Büyükşehir Belediye Başkan’ı Mehmet Sekmen’in bize vermiş olduğu bir burs var. Bu da benim için güzel bir katkı. Öğrenci olduğum için bu beni mutlu ediyor. Gerek burs olsun, gerek başka sıkıntılar olsun bizlere her zaman kapılarını açıyorlar ve yardımcı oluyorlar. Bundan dolayı onlara çok teşekkür etmek istiyorum” dedi.
“BİZ ERZURUM’U VE ERZURUMLULARI SEVİYORUZ”
Kendilerine iyi davranan, anlayış gösteren insanlara minnettar olduğunu belirten Awalou, ‘Onlara ancak teşekkür ve dua edebilirim’ diyerek,“ Erzurum’da olmak kültürel açıdan da etkiliyor beni. Farklı insanlardan, farklı şeyler öğrenmek güzel bir şey. Bu Erzurumlular için hem de bizler için geçerli. Bizlere iyi davranan, anlayış gösteren insanlara minnettarım. Onlara ancak teşekkür ve dua edebilirim. Burada şuanda Ensar ve Muhacir durumdayız. Gelen yabancılara kucak açmanın büyük sevabı, büyük bir nimet, var. Kimse nimeti olmadan yaşayamaz. O yüzden kimse bizler için kötü düşünmesin. Biz Erzurum’u ve Erzurumluları seviyoruz” şeklinde ifadelere yer verdi.